NRK Meny
Normal

Nekter mulla Krekar å se påståtte beviser mot ham

Politiet vil bruke bevis som hverken mulla Krekar eller hans faste advokat får se. Så vil de oppnevne en ny advokat som heller ikke får snakke om de påståtte bevisene med mulla Krekar.

Mulla Krekar
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politiet vil bruke innholdet i en hemmelig PST-rapport i rettssaken mot mulla Krekar. Samtidig nekter de både mullaen og hans advokat Brynjar og Meling innsyn i bevisene.

Meling mener saksbehandlingen går på rettssikkerheten løs. Det er politiet helt uenig i.

– Det er et dilemma, men rettssikkerheten til klienten hans blir ivaretatt med oppnevnelse av særskilt advokat, sier politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt.

Rapporten fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal styrke bevisene om at mullaen er en trussel mot Norges sikkerhet.

Etter det VG erfarer kan Mette Yvonne Larsen i statsråd fredag bli utnevnt som «særskilt advokat» for mulla Krekar, mens Brynjar Meling blir satt på sidelinjen. Bakgrunnen er ifølge avisen at politiet ønsker å legge frem en hemmelig rapport fra PST i retten. For å få tilgang til den graderte rapporten, må advokaten bære både sikkerhetsklarert og ikke ha noen tilknytning til Krekar fra før.

Får ikke snakke med advokat om nye beviser

Rapporten som Rødås har tenkt til å bruke i den kommende rettssaken mot mulla Krekar er gradert og skal derfor behandles i Kongen i statsråd.

Der blir det oppnevnt en annen advokat enn Meling for å ivareta mulla Krekars rettigheter og rettssikkerhet. Denne advokaten skal så håndtere akkurat dette beviset dersom det blir lagt frem i retten under ankesaken.

Den nye advokaten får ikke lov til å hverken snakke med mulla Krekar eller Meling om de nye bevisene til tross for at Meling skal håndtere resten av rettssaken.

Rødås mener likevel at mulla Krekars rettssikkerhet er godt ivaretatt.

Created by InfoDispatcher

Det er Meling ikke enig i.

– For alt jeg vet inneholder rapporten alt og ingenting. Vi vet ikke hva vi skal forsvare oss mot. Mulla Krekar kan ikke gardere seg mot det for han kan ikke snakke med advokaten, og jeg kan heller ikke ha kontakt med denne advokaten. Det er et rettssikkerhetsproblem, sier Meling.

Han sier de må stille seg åpen for at lovverket åpner for en slik behandling, men han understreker at også mulla Krekar har krav på rettssikkerhet til tross for at han står i en sak som gjelder nasjonale interesser.

Ser prinsipielle utfordringer

Rødås forstår at Meling reagerer. Likevel mener han det er avgjørende at rapportens innhold ikke blir gjort kjent for mulla Krekar.

– Loven er bygget opp slik at man må ha en særskilt advokat som er oppnevnt for vedkommende for å legge frem et bevis av denne karakteren. Da følger det av reglene at dette må i Kongen i statsråd, sier Rødås.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere rapporten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger