NRK Meny
Normal

Nei til private sykehjem

Et stort flertall av toppkandidatene ved kommunevalget sier nei til private sykehjem i deres kommune. Også blant Frp og Høyres kandidater er mange skeptiske.

Undersøkelse ang. private sykehjem
Foto: Grafisk / NRK

- Det er ikke noe mål i seg selv at private skal drive sykehjem i Kristiansand. Det viktigste er at vi har tilstrekkelig med plasser til dem som trenger hjelp, og vi som kommune har ansvar for å yte disse tjenestene, sier Høyres toppkandidat i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen.

- Så Høyre vil ikke jobbe for private sykehjem i Kristiansand?

- Vi har ikke en slik politikk i vårt program og har ingen planer om gjøre noe konkret for å privatisere eller konkurranseutsette noen ting, sier Sørensen. Han åpner derimot for private alternativ innen hjemmehjelpstjenestene.

Høyretoppen i Kristiansand er blant 1119 toppkandidater som har svart på NRKs undersøkelse foran lokalvalget.

68 prosent av kandidatene svarer nei på spørsmålet om de vil at private aktører skal drive sykehjem i sin kommune. Kun 24 prosent svarer ja, mens 8 prosent svarer vet ikke.

Hovedsak

Eldreomsorg er blant hovedsakene i valgkampen, og venstresiden anklager høyresiden for å ville "sette bestemor på anbud".

Høyresiden derimot mener at private aktører kan gi et bedre tilbud til de eldre. Så sent som mandag kveld var privat omsorg tema for valgduellen mellom helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) og Carl I. Hagen (Frp) på NRK1.

- Hvorfor skal vi si nei til de kommersielle selskapene hvis de kan levere en bedre eldreomsorg enn det offentlige, sa Hagen.

Avviser privatisering

Men også blant Frp og Høyres toppkandidater er skepsisen stor til private sykehjem. Færre enn 50 prosent av Høyres kandidater sier ja til private aktører i sin kommune.

Høyre om private sykehjem
Foto: Renate Rognan, Grafisk / NRK

 

Også blant Frps kandidater svarer 25 prosent nei eller vet ikke, ifølge undersøkelsen. Toppkandidat Knut Hageberg i Nord-Odal kommune i Hedmark avviser privatisering av sykehjemmet i bygden sin.

- I så fall må vi si opp de kommunalt ansatte og selge sykehjemmet til private, og jeg personlig tror ikke på den løsningen, sier Hageberg.

- Men i riksdebatten snakker Frp varmt for private løsninger?

- Private løsninger er for å presse ned pris, men får vi makt i Nord-Odal skal vi klare å drive sykehjemmet i kommunal regi like godt som en privat aktør kan.

Frp om private sykehjem
Foto: Renate Rognan, Grafisk / NRK

Tvilende Venstre-kandidater

Motstanden mot private sykehjem er naturlig nok stor både i Arbeiderpartiet og SV. Også sentrumspartiene er svært skeptiske til private sykehjem. 95 prosent av Senterparti-kandidatene svarer nei, 70 prosent av KrF-kandidatene sier klart nei, mens Venstres kandidater er mer tvisynte. 55 prosent svarer nei, 30 prosent ja, mens 15 prosent av partiets kandidater svarer vet ikke.

Kommentar: Bjørn Bø

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger