Hopp til innhold

Nei til norsk Guantanamo-utstyr

Amnesty er kritisk til at norsk videoovervåkingsutstyr blir brukt i amerikanernes fangeleir på Guantanamo-basen på Cuba.

Amnesty-demonstrasjon mot Guantanamo
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

-Det vitner om at det er alt for lite fokus på etikk. 

I verste fall vitner det om at norske firmaer er kyniske og selger dit de tjener penger, sier konstituert generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs.

Amnesty mener det nå må ryddes opp etter at det er blitt kjent at flere norske firmaer har solgt utstyr som brukes på Guantanamo-basen.

SVs medlem i forsvarskomiteen, Bjørn Jacobsen, mener videoutstyret er uheldig for Norge.

-Selvfølgelig er ikke dette bra. Vi bidrar da til å bryte internasjonal lov, sier Jacobsen. Bjørn Jacobsen mener samtidig det er bra at Idar Vollvik gir uttrykk for at han hadde ønsket selskapet ikke hadde produkter på basen.

Selskapet DynaPel, hvor nordmannen Idar Vollvik er konsernsjef, har levert utstyret som benyttes til å overvåke områdene rundt fangeleiren hvor USA holder terrormistenkte uten tiltale eller dom.

Fremskrittspartietet mener saken er uproblematisk.

-Det er ikke urovekkende. Det er et Nato-land som er der. Og vi er medlem av Nato, slik at dette er en alliansepartner som bruker norsk utstyr, sier Per Roar Bredvold (Frp) i forsvarskomiteen på Stortingeter

Til sammen er 25 avanserte databokser - kalt Steady Eye - i bruk i fangeleiren som den amerikanske marinen driver. Utstyret er installert mellom infrarøde kameraer og overvåkingsskjermer og gjør det mulig å se detaljer på svært lang avstand, opplyser finansdirektør Tore Formo i DynaPel.

Samarbeidspartnere

- Man kan identifisere personer, se bilnummer og gjøre overvåking, sier  Formo.

DynaPel samarbeider med selskaper som har kontrakter med det amerikanske forsvaret. I årsrapportene og i prospektet for børsnoteringen fra 13. januar 2005 skriver DynaPel at det amerikanske militæret er en av de viktigste handelspartnerne.

Anklager Aker for tortur

I går publiserte Amnesty International en rapport med kritikk av Aker Kværner.

Amnesty mener Aker Kværner-konsernet har medvirket til tortur i Guantanamo-leiren, og at konsernet derfor må politietterforskes. Aker Kværner har, ifølge Amnesty, bygget fangebur og sørget for strøm til lyskastere og lydanlegg som skal være brukt i tortursammenheng.

Aker Kværner har tjent 350 millioner kroner på dette.

- DynaPel har ansvar

FNs nye generalsekretær Ban Ki-Moon kritiserte i går de dårlige forholdene i fangeleiren, og oppfordret USA til å stenge fangeleiren på basen.

Etikk-professor Johannes Brinkmann ved Handelshøyskolen BI mener DynaPel også har ansvar for det som skjer i fangeleiren.

- Det er klart at man er medansvarlig for hva som skjer på Guantanamo ved at man leverer ting dit. Og man kan spørre seg om det er en klok og forsvarlig måte å tjene penger på. Hvis jeg hadde drevet et slikt selskap, ville jeg håpet at det var sterkt nok til å si nei til slike oppdrag. Her ville jeg ha ligget unna, sier Brinkmann.

Visste ikke om levering

Idar Vollvik ble konsernsjef i DynaPel i fjor høst. Han eier selv nær 70 prosent av aksjene. Vollvik mener DynaPel ikke har visst hvor det avanserte overvåkingsutstyret har blitt levert og brukt.

- Vi har ikke hatt kontroll på denne leveransen. Det er rett og slett umulig. Vi er et lite produksjonsselskap i oppstarten, som har distributører som har blant andre forsvaret i USA som kunde. Vi kan gjerne fortelle dem at det ikke er ønskelig at de leverer vårt utstyr, men det vil de nok neppe ta hensyn til. De har jo kjøpt utstyret til sitt lager, og hvor det havner har vi ikke kontroll med, sier Vollvik.

Vollvik sier han skulle ønske at DynaPels utstyr ikke hadde vært levert til Guantanamo-basen og til fangeleiren der.

- Det er klart fra min og vår side at dette ikke er en ønskelig referanse for DynaPel, sier konsernsjefen.

Positive følger

Vollvik mener at overvåkingsutstyret også kan bli brukt til noe positivt.

- Kanskje kan det være med å gi bevis på hva som foregår der. Hadde vi kunnet velge, ville vi ikke hatt noen leveranser på en plass som det der, sier Vollvik.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger