Hopp til innhold

Helsesøster til Støre: – Dette er merkelig politikk

Et forsøksprosjekt med gratis p-piller til kvinner under 25 år førte til halvering av aborttallene. Helseminister Jonas Gahr Støre vil likevel ikke innføre ordningen som Helsedirektoratet har anbefalt.

Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre vil ikke innføre ordningen som Helsedirektoratet har anbefalt om gratis p-piller til kvinner under 25 år.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Støre sier ifølge VG nei til forslaget om gratis p-piller til jenter under 25 år som Helsedirektoratet la frem for et år siden.

Les også: Foreslår gratis prevensjon til unge kvinner

Forsøksprosjektet med gratis p-piller til unge kvinner ble gjennomført i 2008 og 2009 i byene Tromsø og Hamar. Bodø og Porsgrunn var såkalte kontrollbyer hvor kvinnene bare deltok i spørreundersøkelser.

Les hele rapporten til Helsedirektoratet her.

Hovedkonklusjonene i rapporten som Helsedirektoratet la frem er:

  • Flere bruker hormonell prevensjon
  • Flere bruker langtidsvirkende prevensjon, spiral, hormonspiral, p-stav og andre implantater
  • Antall aborter ble halvert da kvinner inntil 24 år i Tromsø og Hamar fikk gratis prevensjon
  • Kvinnene selv oppgir at gratis prevensjon var viktig faktor for å velge hormonell prevensjon

Aborttallet ble altså halvert i byene hvor kvinnene fikk tilbud om gratis prevensjon, og Helsedirektoratet skrev i sin anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet i fjor at det mest effektive tiltaket for å redusere aborter blant kvinner tidlig i 20-årene, er tilbud om gratis prevensjon.

Les også: Dette er den sikreste prevensjonen

– Merkelig politikk

Til tross for at prosjektet har halvert aborttallene, sier Helseministeren nei til en ordning med gratis p-piller til unge under 25 år.

– Dette er merkelig politikk, sier mellomleder barne- og familieenheten i Asker kommune, Nina Nordgaard.

Nordgaard har erfaring med unge jenter og uønsket graviditet, og forteller at det er en tøff psykisk belastning for jenter å bli ufrivillig gravide.

– Mange jenter får reaksjoner senere i livet. Det må også tas med i regnestykket, sier helsesøsteren.

I tillegg sier Nordgaard at hvis argumentet er at jenter får bedre økonomi etter fylte 20 år, så stemmer ikke det.

Vil ikke bruke penger på unge friske jenter

Da KrFs Kjell Ingolf Ropstad spurte Støre om saken i slutten av juni, svarte Støre at tiltaket kunne medføre en reduksjon, men at de om lag 100 millioner kronene som ordningen vil koste, og som ville bli rettet mot friske, unge kvinner, er penger som alternativt kunne brukes på andre tiltak med positiv effekt.

– Vi har i år blant annet brukt over 30 millioner på informasjon og tiltak som går på kunnskap fremfor gratis prevensjonsmidler. Det ser også ut til at det virker, skriver statssekretær Kjell Erik Øie i en e-post til avisen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ