NRK Meny
Normal

Nei-folk reagerer på forslag om Grunnlovsendring

Reaksjonene har vært sterke blant mange motstandere av norsk EU-medlemskap etter at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i Stortingets kontrollkomite har støttet et Grunnlovsforslag fra Høyre om å redusere kravet om 3/4 flertall til 2/3 flertall for suverenitetsoverføring etter paragraf 93 i Grunnloven.

Støtten kom til uttrykk i en innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Saken skal behandles av Stortinget i plenum 10.januar.

Senterpartiets parlamentariske leder, Lars Peder Brekk, sier at dersom forslaget får full støtte fra Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets representanter når det behandles i Stortinget, betyr det at en stor del av representantene fra disse partiene har ført velgerne bak lyset.

Han betrakter forslaget som ledd i å forsøke å senke terskelen for å få Norge inn i EU. Han viser også til at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet stemte mot et tilsvarende forslag i forrige stortingsperiode.

Lederen i Nei til EU, Heming Olaussen, viser til at 31 av Arbeidpartiets stortingsrepresentanter og 10 av Fremskrittspartiets lovet velgerne i en undersøkelse foretatt av Nei til EU å stemme mot et slikt forslag. Undersøkelsen ble gjort foran stortingsvalget i 2005.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, og leder av Europabevegelsen, avviser at forslaget betyr at det blir enklere å få Norge inn i EU.

Han understreker at det er en folkeavstemning som vil avgjøre det spørsmålet når det måtte bli aktuelt.Forslaget fra Høyre forutsetter også at det først er holdt en rådgivende folkeavstemning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger