NRK Meny
Normal

– Merkelig signal å gi parkeringskort til sykelig overvektige

Det er feil å ha en egen ordning med handikapparkering til personer med sykelig overvekt, mener stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H). – Vi kan fort få en situasjon der noen «mangler» fem kilo for å få parkeringskort, sier han.

Handikapparkering

ØKENDE BEHOV: Foreløpig er det ikke så mange tilfeller i Norge hvor sykelig overvektige har fått slike parkeringskort. Likevel tror Landsforeningen for overvektige i Norge at behovet blir større i fremtiden.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Debatten har rast i England etter at det ble kjent at overvektige får handikapparkering. I Norge er praksisen den samme, noe Landsforeningen for overvektige i Norge mener er bra.

Sveinung Stensland

MERKELIG SIGNAL: – Det er merkelig å sende ut et signal om at hvis en blir overvektig nok, så får en parkere gratis og kjøre gratis gjennom bomringer, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Foto: Tale Hauso / NRK

Sveinung Stensland, som sitter i helse- og omsorgskomiteen og representerer Rogaland, er bekymret for signaleffekten ved å tilby parkering på denne måten.

– Det er merkelig å sende ut et signal om at hvis en blir overvektig nok, så får en parkere gratis og kjøre gratis gjennom bomringer, sier Stensland til NRK.

Han mener en ordning hvor parkeringskort gis ut etter en totalvurdering av en pasients tilstand, bør være god nok.

– Vekt bør ikke være et eget kriterium, sier stortingsrepresentanten.

– Vi kan fort få en situasjon der noen «mangler» fem kilo for å få parkeringskort. Skal vi da si: Gå opp fem kilo, så får du kort? Hvordan skal vi håndtere det? spør han.

«Økende behov»

Foreløpig er det ikke er så mange tilfeller her til lands hvor overvektige får parkeringskort av denne typen.

I Oslo kommune føres det ingen statistikk over årsaken til at slike kort blir delt ut, og saksbehandlerne i Bymiljøetaten kan bare huske å ha vært borti et par tilfeller.

– Vi har 5000 konsultasjoner årlig, men det er nok bare 30-40 av disse pasientene som har eller kunne hatt bruk for et slikt kort, anslo Jon Kristinsson, leder for senter for sykelig overvekt ved Aker sykehus, overfor NRK tidligere i dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Jørgen Foss

TROR PÅ ØKNING: Leder av Landsforeningen for overvektige i Norge, Jørgen Foss, tror vi vil se et større behov for tilrettelegging for overvektige i fremtiden.

Foto: Maria Abdli

Landsforeningen for overvektige i Norge tror at behovet for slik tilrettelegging blir større i fremtiden, og viser til at 100 000 nordmenn i dag er sykelig overvektige.

– Overvekt alene er ikke nok til å få et slikt parkeringskort, men med overvekt følger tilleggssykdommer som hjerteproblemer, skjør kropp, nedslitte knær eller sosial angst. Det kan gjøre slik tilrettelegging nødvendig, sa foreningens leder Jørgen Foss til NRK tidligere i dag.

Det er gratis å parkere på handikapplasser for personer med tillatelse, og plassene ligger ofte i nærheten av inngangspartier til bygninger og i parkeringshus. Et annet moment som kan være viktig for overvektige er at handikapplassene ofte er større enn ordinære plasser, utdyper Foss senere på dagen.

– Enkelte overvektige har en redsel for at de ikke kommer seg inn og ut av bilen på en vanlig parkeringsplass, forklarer han.

– Bør konsentrere oss om forebygging

Stortingsrepresentant Stensland mener på sin side at tilbud om handikapparkering for sykelig overvektige ikke samsvarer med myndighetenes intensjoner om å få folk til å bevege seg mer.

– For veldig mange som sliter med vekta, handler det i tillegg til spising om bevegelse. Se på de nyeste folkehelserådene, der ett viktig råd var å bevege seg i minst 30 minutter hver dag, minner stortingsrepresentanten om.

Det å bevege seg i hverdagen ved å for eksempel gå til butikken fremfor å kjøre, er viktig, påpeker han.

– Jeg mener bestemt at når det handler om overvekt, så bør vi først konsentrere oss om hvordan vi kan forhindre at folk blir overvektige. Deretter handler det om vektreduksjon. Og hvis en blir så overvektig at en ikke klarer å bevege seg, blir overvekt en del av det totale sykdomsbildet, forklarer Stensland.

Støtter ordning

Arne Lein, forbundsleder Norges Handicapforbund

AVVISER: – Det er på ingen måte sikkert at overvekt handler om at du har spist for mye mat, sier forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund.

Foto: Ivar Kvistum / Handikapnytt

I England har det kommet sterke reaksjoner etter at blant annet Daily Mail skrev om at overvektige briter kan nyte godt av gratis og godt plasserte parkeringsplasser.

Ifølge Handikappnytt ga mange i kommentarfeltet uttrykk for at de mener overvektige har seg selv å takke og derfor ikke fortjener slike goder.

Norges Handikapforbund mener det ikke er holdbart å gjøre vurderinger rundt om overvekt er selvforskyldt.

– Det er på ingen måte sikkert at overvekt handler om at du har spist for mye mat. Overvekt kan handle om gener, og det kan ha andre årsaker. Det holder ikke med en forenklet tankegang om at det er selvforskyldt, sier forbundsleder Arne Lein til NRK.

Han mener det blir like feil som å vurdere om enkelte andre har selvforskyldte skader eller ikke.

– Er det selvforskyldt når noen blir syk fordi hun eller han har røyket i mange år? Eller når en ungdom har brukket ryggen i en trafikkulykke, etter å ha kjørt for fort? Da er vi i gang med en type logikk som endrer noe grunnleggende i Velferds-Norge, mener Lein.

Flere eksperter på fedme NRK har snakket med, støtter ordningen med å gi parkeringskort til mennesker som har bevegelsesproblemer på grunn av overvekt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger