Hopp til innhold

Nedgangen i antall meldte koronatilfeller fortsetter

I uke 13 fortsetter nedgangen i antall meldte koronasmittede siden toppen i uke 11. Det er så langt meldt om 5.076 tilfeller, en nedgang på 14 prosent siden uke 12. R-tallet er nå på 0,86. Trenden er usikker, fordi færre testet seg i påskeuka.

Test: FHI liker denne saken.

FHI melder at R-tallet nå er på 0,86.

Foto: Fiktiv Hansen / NRK

I Folkehelseinstituttets ukerapport for uke 13 er reproduksjonstallet for koronaviruset på 0,86. Det betyr at hver smittede i gjennomsnitt smitter 0,86 andre.

Reproduksjonstallet viser at epidemien er i en synkende fase, skriver FHI.

Tallet er beregnet fra 15. mars i år. Det er en kraftig nedgang fra reproduksjonstallet i uke 12, som lå på 1,0.

Trenden i antall meldte tilfeller siste uke er imidlertid usikker fordi få testet seg i påskeuken. Tallene for uken vi er inne i nå vil si mer om den reelle situasjonen etter ferien.

Kun Møre og Romsdal har et reproduksjonstall (R-tall) som sannsynligvis er økende. I Agder, Innlandet, Nordland, og Vestfold og Telemark er R-tallet synkende, mens det er sannsynlig synkende i Oslo, Rogaland og Viken. I øvrige fylker er tallet usikkert.

I Agder, Innlandet og Nordland er R-tallet nede på 0,4, mens i Møre og Romsdal er det på 1,5.

Går riktig vei

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. sier at et R-tall på 0,86 er veldig bra.

– Det betyr at på tre-fire uker er smitten halvert, hvis det tallet virkelig er korrekt, og det holder seg framover.

Han sier at vi kan være fornøyde med at det kan gå riktig vei nå.

– Men så er det en usikkerhet i forhold til påsken, det vil det være litt inn i neste uke. Men dette tyder på at den utflatingen vi så av smitten i Norge inn mot påsken, den er reell, og at R-tallet er under 1 nasjonalt sett.

Nakstad sier at hvis tallet holder seg der, vil det falle ytterligere.

Espen Nakstad svarer på koronaspørsmål.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Foto: NRK

– Skulle vi være så heldige at det faller enda mer, så vil jo smitten gå fortere ned. Og da trenger vi ikke disse inngripende tiltakene som vi ellers ville ha behov for.

R-tallet betyr absolutt mest der du har mye smitte.

– Hvis du har lite smitte et sted, er det ikke så farlig om tallet er over 1, for det betyr ikke noen voldsom vekst i smitten. Men i Oslo og Viken for eksempel, går R-tallet til 1,3, så er det dramatisk og det vil bli en veldig rask smitteøkning, fordi du allerede ligger høyt. Men også her er det store variasjoner mellom kommuner og bydeler i Oslo, sier Nakstad.

Innleggelser

Etter flere uker med økning i antall nye innleggelser på sykehus, har tallet vært relativt stabilt de siste to-tre ukene. Det er foreløpig rapportert om 205 nye innleggelser i uke 13. Det er samme antall som i uke 12. Uken før var tallet 225. 81 prosent av de nye innleggelsene den siste uken er i Oslo og Viken. Antall innlagte økte mest i aldersgruppen 50–69 år.

Foreløpig er det rapportert om 35 nye pasienter på intensivavdeling i uke 13. Den siste uken er det foreløpig meldt om 11 dødsfall, mot 8 i uke 12.

Antall nye innleggelser og dødsfall har vært relativt stabilt de siste ukene.

Hardt rammet

Innvandrerbefolkningene i Norge er hardt rammet, og personer født utenfor Norge er overrepresentert. De utgjorde 36 prosent av meldte tilfeller, og 52 prosent av nye innlagte i uke 13. De siste ukene har imidlertid antall nye innleggelser på sykehus økt blant personer født i Norge, og gått ned blant personer født utenfor Norge.

Vaksinering

Torsdag er totalt 1.070.018 utførte koronavaksiner registrert i Norge.

778.906 personer er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge, viser FHIs statistikk torsdag. 291.112 personer har fått andre dose.

korona, bodø, corona, covid-19, vaksinering, vaksinasjon, vaksine

Vaksinasjonssenter i Bodø.

Foto: Ola Helness / NRK

Foreløpig har FHI registrert at 53.564 personer fikk første dose onsdag, og 3.516 personer fikk andre dose.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjoner som kan føre til at tallene vil endre seg over tid, skriver FHI.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble AstraZeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell. Nå er AstraZeneca satt på pause, etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger.

AKTUELT NÅ