Navarsete: – Det er knalltøft

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier man noen ganger må akseptere at man ikke når frem i en regjering.

Liv Signe Navarsete

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete er skuffet etter at partiet ikke fikk gjennomslag i sykehusstriden.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Regjeringen har bestemt seg i sykehusstriden, og gir grønt lys til å redusere fødetilbudet i Odda, Lærdal og Lofoten. I Nordfjordeid forsvinner fødeavdelingen.

LES: Ofrer fødetilbud ved lokalsykehus
LES OGSÅ: Til Oslo for å demonstrere

Senterpartiet var tidlig ute med å understreke at at de ikke ville aksepetere at lokalsykehus skulle legges ned, og motstanden i distriktene har vært stor.

LES: Til Oslo for å demonstrere

Må finne kompromisser

– Det er knalltøft. Det er ikke så mange andre ord å bruke. Men noen ganger i en regjering så må man akseptere at man ikke når frem. Da gjelder det å finne kompromisser og få på plass andre elementer man vet er viktig for folk, sier Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete til NRK.

Navarsete sier hun den siste uken har vært opptatt av å få på plass andre elementer som er viktige for folk som mister hele eller deler av sykehustilbudet.

– Vi skal ha gode lokalsykehus, men vi skal og ha gode sentralsykehus både i Sogn og Fjordane og de andre fylkene som er berørt, sier Navarsete.

Hele fødeavdelingen forsvinner

Odda, Lærdal og Lofoten mister den forsterkede fødestuen sin. Det vil si at regjeringen fjerner gynekologstillinger ved disse sykehusene, og gjør dem om til jordmorstyrte fødestuer.

Lærdal står i fare for å miste hele fødetilbudet, hvis de ikke klarer å rekruttere jordmødre lokalt.

Den største endringen kommer likevel i Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, hvor fødeavdelingen forsvinner. Her blir det i stedet jordmorstyrt fødestue.

Senterpartiets Lofoten

Magnus Takvam

Magnus Takvam er politisk kommentator i NRK.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam mener Senterpartiet rammes fordi partiet markerte tidlig at de ikke ville akseptere store endringer, og at de ville beholde fødeavdelingen i Nordfjordeid.

– Det har blitt kommunisert at Nordfjordeid har vært Senterpartiets Lofoten. De signaliserte at dette var svært viktig for dem. Partiet må nå begrense skadevirkningen, sier Takvam.

– Partiet er i gang med skadebegrensninger gjennom nye funksjoner ved sykehuset i Nordfjordeid. Det hadde de ellers ikke foreslått.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger