Hopp til innhold

Liv Signe Navarsete varsler sin avgang

KONGSBERG/OSLO (NRK.no) Liv Signe Navarsete ber om avløsning som Senterparti-leder og ber partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte så snart som mulig. Kronprins Trygve Slagsvold Vedum vil ikke svare på om han nå er lederkandidat.

Liv Signe Navarsete forlater Senterkonferansen

Liv Signe Navarsete forlater Senterkonferansen i Kongsberg etter å ha sagt at hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Liv Signe Navarsete sier hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet. Det kom frem under en tale til egne partimedlemmer under «Senterkonferansen» på Grand Hotel på Kongsberg lørdag ettermiddag.

Ifølge programmet skulle partilederen bruke en halvtime på å snakke om hva Senterpartiet vil med Norge.

Det var ikke ventet at Navarsete i særlig stor grad ville omtale det interne bråket i partiet, men mot slutten av talen overrasket hun alle med å annonsere at det tirsdag vil bli kalt inn til ekstraordinært landsmøte.

Liv Signe Navarsete ber om avløsning som Senterparti-leder og ber partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte så snart som mulig.

– Jeg er klar til å gi stafettpinnen videre, sa Navarsete under Senterkonferansen på Grand Hotel i Kongsberg.

– Jeg tar tenkt, og kommet frem til at jeg best tar mitt ansvar som partiet sin leder ved å gi følgende råd til mitt kjære Senterparti, startet Navarsete...

– Det blir kalt inn til ekstraordinært landsmøte. I dette ligger at jeg er innstilt på å gi stafettpinnen videre til den landsmøtet mener er best egnet til å overta. Landsmøtet må stå fritt til å velge det lederskapet de mener er best både gjennom valg av ny leder og nye nestledere, sa Navarsete fra talerstolen.

Rådet vil hun formelt gi sitt sentralstyre i Oslo førstkommende tirsdag.

Det som skulle være et krisemøte med fylkeslederne, blir dermed et ordinært sentralstyremøte der Navarsete vil be om at det kalles inn til ekstraordinært landsmøte i partiet.

– Viktig å klare å skape ro

– Jeg har gått gjennom den samlede situasjonen i partiet. Det er viktig at vi nå kan få fokuset tilbake på politikk og klarer å skape ro. Det har vært for mye uro, og jeg tror det kan være greit med nye koster nå, sier Liv Signe Navarsete til NRK umiddelbart etter å ha varslet sin egen avgang.

På spørsmål fra NRK om hvorfor hun har kommet til denne konklusjonen nå, under et døgn etter hun ikke ville svare på om hun vurderte å trekke seg, svarer Sp-lederen slik:

– Det er ikke mulig å ha et så tøft verv som partileder uten å vite om man har tillit, og det har de siste ukene blitt åpenbart at ikke alle har den tilliten jeg mener er nødvendig til partiledelsen.

Ber om at hele ledelsen byttes ut

Ledelsen i Senterpartiet, med Navarsete i spissen, har fått kraftig kritikk i etterkant av valget.

Det toppet seg med den knusende evalueringsrapporten som ble lagt fram like før jul, og stormen økte i styrke da NRK tirsdag avslørte at hun like etter valget i fjor ringte daværende statsrådskollega Bård Vegar Solhjell for å få ham til å legge E16 gjennom hjemstedet Lærdal i tunnel, noe som fordyret veiprosjektet med 400 millioner kroner.

Maktkampen mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har fått kritikerne til å kreve at begge to må tre til side. Det er dessuten en kjennsgjerning internt i partiet at det siste Navarsete ønsker er å overlate ledervervet til Borten Moe, og la han stå igjen som en slags «seierherre».

Til NRK sier Navarsete at det etter hennes mening vil være naturlig at også nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum stiller sine plasser til disposisjon.

– Mitt råd til sentralstyret vil være at man legger opp til en prosess hvor man velger helt nytt arbeidsutvalg, sier Navarsete til NRK.

Arbeidsutvalget i Senterpartiet består av partilederen og de to nestlederne.

Borten Moe peker på Vedum

Flere partitopper peker allerede på andre nestleder i Senterpartiet og tidligere landbruks- og matminister, Trygve Slagsvold Vedum, som den beste kandidaten til å overta ledervervet.

Nestleder Ola Borten Moe sier til VG at han ikke er kandidat til å overta, men at han vil fortsette som nestleder. Han er blant dem som peker på Trygve Slagsvold Vedum.

- Lederspørsmålet er langt på vei avgjort, det må bli Trygve, sier Borten Moe til VG.

Partiets andre nestleder, Trygve Slagsvold Vedum, vil overfor NRK ikke svare verken ja eller nei på om han er kandidat til å bli ny leder i Senterpartiet, men får solid støtte fra hjemfylket.

Fylkesleder for Senterpartiet i Vedums hjemfylke Hedmark, Aasa Gjestvang, mener det var et klokt valg av Navarsete å åpne for å trekke seg som leder for partiet.

– Det har vært så urolig i Senterpartiet nå at vi er nødt til å få roen tilbake for å kunne konsentrere oss om politikken, sier Gjestvang

Hun er klar på at hun lenge har ønsket at Borten Moe skal ta plass i lederstolen, når tiden var inne for det.

– Jeg mener Vedum er den kandidaten som peker seg aller tydeligst ut til å kunne samle partiet og føre oss inn i framtida på en god måte.

– Er tiden inne for Vedum nå?

– Hvis det skal gjøres nyvalg, så vil tiden vil være inne nå.

Lundteigen: – Også Borten Moe må gå

Flere sentrale Sp-politikere NRK har snakket med oppfatter at Liv Signe Navarsete legger som et premiss for at hun stiller plassen sin til disposisjon at også de to nestlederne, særlig Ola Borten Moe, gjør det samme.

At Borten Moe ser ut til å ville fortsette som nestleder faller ikke i god jord hos Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen.

– Det var en klok og real beslutning av Liv Signe Navarsete å stille plassen sin til disposisjon nå. Det er også helt naturlig at Ola Borten Moe nå trer tilbake. Slagsvold Vedum har derimot ikke bidratt til bråk på samme måte som de to øverste, sier Lundteigen til NRK.

Han vil ikke svare på om det betyr at han mener Trygve Slagsvold Vedum er den beste kandidaten til å overta partiet.

Lundteigen snakker i et større intervju i lørdagens VG ut om at han mener Sps problemer stikker dypt og går mange år tilbake, og ikke først og fremst handler om personkonflikten mellom Navarsete og Borten Moe.

NRK satte fredag søkelys på ukulturen i Senterpartiet, som hevdes å ha fått råde siden tidlig på 2000-tallet. En intern rapport etter Stortingsvalget i 2001 beskrev partiorganisasjonen på denne måten: «Feighet og lojalitetssvikt fra lokallagsnivå til langt inn i stortingsgruppa».

• LES OGSÅ: Ukultur i Senterpartiet siden 2001

Katastrofetall på meningsmåling

Bråket i Senterpartiet kan også synes å ha ført til velgerflukt. På en fersk meningsmåling Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen får partiet en oppslutning på bare 3,9 prosent, og sendes med det under sperregrensa.

Resultatet ved et stortingsvalg ville vært ett ensling mandat - ni færre enn i dag. Oppslutningen er langt dårligere enn 5,5 % prosent, som partiet fikk i det rekordsvake stortingsvalget i september.

– Det har vært mye bråk i partiet i det siste, og så har man dette beklagelige trekket hos Navarsete at hun stadig er på jakt etter lekkasjer. Det betyr at Sp har mange utro tjenere, og at den grasrota som partiet lener seg på når de må mobilisere velgere, svikter, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Nationen.

Fortsetter i rikspolitikken

Selv om Liv Signe Navarsetes periode som leder av Senterpartiet altså går mot slutten, er hun valgt som stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane frem til 2017. Noe hun selv fremhevet i talen sin på Kongsberg.

– Jeg ser frem til å være en engasjert og aktiv Senterparti-politiker på Stortinget også om jeg ikke lenger skal være partileder, sa Navarsete.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ