Hvorfor får kommunalministeren blomster av miljøbevegelsen?

Med statsminister Jens Stoltenberg i Mexico og oljeminister Terje Riis-Johansen i Stockholm overtok kommunalminister Liv Signe Navarsete regjeringens plass i solen, da den nye satsningen på fornybar energi skulle presenteres.

Liv Signe Navarsete og Zeroleder Einar håndlykken (med ryggen til)

Leder for miljøorganisasjonen Zero, Einar Håndlykken, med ryggen til, gir Sp-leder Liv Signe Navarsete blomster etter presentasjonen av den nye elsamarbeidsavtalen med Sverige.

Foto: NRK

Til manges store overraskelse troppet kommunalministeren opp da regjeringen skulle presentere sin nye samarbeidsavtale med Sverige om de nye grønne sertifikatene, for hennes navn var aldri oppført i den opprinnelige pressemeldingen.

Uvanlig

– Dette er spesielt og ikke vanlig praksis, men som partileder har hun en dobbeltrolle og kan steppe inn for sine statsråder når som helst, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen, Frank Aarebrot.

Tidligere i dag rykket opposisjonen ut og mente Sp-lederen i for stor grad dukket opp på positive markeringer i hjemfylket Sogn og Fjordane.

Bare de siste ukene har hun ved flere anledninger vært tilstede på veiåpninger og skoletilstelninger som ligger utenfor hennes ansvarsområde som kommunalminister, men ifølge OED var Navarsetes presentasjon i dag klarert på forhånd.

– I en så stor og viktig sak som de grønne sertifikatene ønsket regjeringen at en statsråd skulle presentere saken, og det var derfor helt naturlig at Liv Signe Navarsete både som leder for ett av de tre regjeringspartiene og som partileder for Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som var i Stockholm, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet.

– Ikke en spesiell Sp-sak

Senterpartiet har hatt en tøff høst med mange negative presseoppslag. Der armbånd, partistøtte og monstermaster har tatt fokus bort fra politikken. Derfor kan litt etterlengtet sollys varme.

– Dette har vært en stor og viktig sak for Senterpartiet, sa Navarsete fra podiet.

– Det er mulig at nå som Jens Stoltenberg er i Mexico at Senterpartiet ønsker å markere eierskap til de grønne sertifikatene. Men alle i regjeringen er jo enige i denne saken, så dette er egentlig ikke en spesiell Sp-sak, sier Aarebrot.

– Slik sett så trekker hun frem regjeringenes felles gode saker og gjør dem til sine egne, litt som under et seilas der man stjeler vind fra de andre deltakerne, sier Aarebrot.

Dagens avtale mellom Norge og Sverige, som Senterpartiet ønsker eierskap til, innebærer at hvert land skal finansiere 13,2 TWh fornybar elektrisitet innen 2020. Noe som miljøbevegelsen ser på som et stort skritt i en mer miljøvennlig retning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger