– Navarsete måtte gå etter ordføreropprør

Liv Signe Navarsetes NRK-intervju om at Sp måtte «røyke ut» den skyldige bak medielekkasjene, fikk ordførerne i Nord-Trøndelag til å se rødt, skriver Dagens Næringsliv.

Liv Signe Navarsete

NY KOSTER: Senterparti-leder Liv Signe Navarsete lovet at hun ikke skal bli bitter på pressekonferansen etter sentralstyremøte til Senterpartiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Dagen etter offentliggjøringen evalueringsrapporten som slaktet Senterpartiets valgkamp, var partilederen gjest i Politisk kvarter på NRK P2.

Navarsete og ledelsen fikk knusende kritikk av sine egne, men partilederen fokuserte like mye på at VG hadde fått tilgang på bakgrunnsmaterialet før rapporten ble lagt fram.

– Det må være en målsetning å røyke ut den eller dem som står bak. Det var så få som hadde tilgang til informasjonen, så det bør ikke være en uoverkommelig oppgave, sa Navarsete i radioprogrammet.

Kilde: – Den uttalelsen var drøy

Dagens Næringsliv skriver i dag at denne uttalelsen falt i svært dårlig jord.

At Navarsete beklaget allerede dagen etter hjalp ikke. Skaden var allerede skjedd.

– Denne uttalelsen til Navarsete var så drøy og den skapte så sterke reaksjoner at «Politisk kvarter» denne morgenen faktisk innebærer tidfestingen av når Liv Signe Navarsete var ferdig som partileder, sier en kilde til avisen.

Hør sendingen her:

Den samme torsdagen sendte Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes, Borten Moes personlige tidligere rådgiver fra tiden i Olje- og energidepartementet, en tekstmelding til Navarsete der hun ble bedt om gå av eller varsle sin avgang. Vigdenes ønsker ikke å kommentere disse opplysningene overfor DN.

Ordførerne ba Navarsete vurdere å trekke seg

Dagen etter, fire dager før jul, holdt 12 av de 14 Sp-ordførerne i Nord-Trøndelag en telefonkonferanse der de diskuterte situasjonen i partiet. De ble enige om å henvende seg til Navarsete og be henne bruke julen til å vurdere om hun burde trekke seg, skriver Dagens Næringsliv.

Lørdag før julaften innkalte en opprørt Navarsete til et ekstraordinært sentralstyremøte i Senterpartiet og ba om en lojalitetsavklaring.

Dette sentralstyremøtet skapte ifølge Dagens Næringsliv ytterligere dårligere stemning i partiledelsen og mellom fløyene i partiet.

Mens ledelsen og Navarsete gjorde sitt ytterste for å framstå som samlet og kampklare, ulmet det i partirekkene.

Kritikerne fikk viljen sin

Stemningen i partiet ble ikke bedre av at det nye året startet med nye, negative oppslag om at Navarsete ringte daværende statsrådkollega Bård Vegar Solhjell da en ny europaveitrasé gjennom Lærdal var planlagt bare 127 meter fra eiendommen til ektemannen.

Deretter fulgte flere medieoppslag der enkelte i partiet tok til ordet for at Navarsete måtte gå av før landsmøtet neste år.

Sist lørdag fikk hennes kritikere det som de ville. Navarsete varslet sin avgang på et ekstraordinært landsmøte allerede til våren. Tirsdag stilte hele resten av partiledelsen og sentralstyret sine plasser til disposisjon slik at valgkomiteen står fritt til å velge et helt nytt lag.

– Jeg lovte meg selv å ikke bli bitter. Det er ingen som vil ha noe med bitre folk å gjøre, men hvis du roper på rettferdighet i politikken, tror jeg ikke du får svar, sa Navarsete på pressekonferansen i går.

SISTE NYTT

Siste meldinger