Hopp til innhold

Nav stopper utbetalinger til Mohyeldeen Mohammad

– Skattebetalerne bør ikke finansiere Mohyeldeen Mohammads unndragelse fra en straffesak, sier statsadvokaten om avgjørelsen.

Mohyeldeen Mohammad var ein av arrangørane av demonstrasjonen

Islamisten Mohyeldeen Mohammad er tiltalt for å ha truet stortingsrepresentant Abid Raja (V). Mandag skulle rettssaken mot islamisten ha startet, men Mohammad møtte ikke opp. Nå mister Mohammad også pengestøtten fra Nav.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Islamisten Mohyeldeen Mohammad er etterlyst internasjonalt. Årsaken er at han ikke møtte i Oslo tingrett i går, der han er tiltalt for trusler mot stortingspolitikeren Abid Raja (V). Påtalemyndigheten mener Mohammad er i Marokko.

Islamisten får økonomisk stønad fra Nav. Nå varsler påtalemyndigheten at Mohammad ikke vil få pengestøtte hvis han ber om det nå.

– PST har gjort Nav oppmerksom på pågripelsesbeslutningen og etterlysningen. Nå har Nav bekreftet at de vil stanse utbetalinger til Mohyeldeen Mohammad dersom han søker om utbetaling for november, sier statsadvokat Frederik B. Ranke til NRK.

Ranke i retten

Statsadvokat Frederik G. Ranke forteller at Mohyeldeen Mohammad mister Nav-stønad.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Jeg mener det er helt riktig at Nav stanser utbetalingene. Det er rett og rimelig. Skattebetalerne bør ikke finansiere Mohyeldeen Mohammads unndragelse fra en straffesak, sier Ranke.

– PST har ikke en kommentar til dette, annet enn at vi kan bekrefte at pengeutbetalingene vil bli stoppet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til NRK.

NRK kjenner ikke til hvilken type stønad Mohammad har motatt fra Nav. Nav sier til NRK at de ikke kommenterer enkeltsaker.

– Bidrar til stigmatisering

NRK har ikke fått kontakt med Mohyeldeen Mohammad selv. Mohammads forsvarer, advokat Brynjar Meling, er svært kritisk til at opplysninger om Nav-pengene blir kjent.

– Jeg registrerer at Nav har puttet saksbehandlings - og beslutningsprosessen ut i det offentlige rom, og at mediene får vite om beslutningene Nav tar før min klient i det hele tatt har fått uttalt seg, sier Meling.

Advokaten er også redd for at uttalelsene fra statsadvokaten kan bidra til å stigmatisere Mohammad.

– Jeg registrerer også at påtalemyndigheten er i gang med en prosess, både med etterlysning og dette Nav-kortet, som er egnet til gi ham et stempel som bidrar til at han blir sett på på en annen måte under rettssaken.

– Jeg håper domstolen, når vi kommer så langt, vil legge vekt på innholdet i de SMS-ene som er sendt til Raja, og at de ikke la seg påvirke av den offentlige debatten han har skapt rundt dette, sier Meling.

Straffesak utsatt

Den internasjonale etterlysningen av Mohammad ble effektuert sent i går eller i dag tidlig, opplyser statsadvokat Ranke.

I retten i går kom det frem at Mohammad for kort tid siden tok ut kontanter i Marokko. Norge har ikke utleveringsavtale med landet. Ranke mener Mohammed bevisst valgte å reise til et slikt land.

Mohyeldeen Mohammad

Skjermbilde fra en video Mohyeldeen Mohammad selv la ut på Youtube for å forklare hvorfor han hadde sendt truende meldinger til blant andre stortingsrepresentant Abid Raja. Disse truslene er han nå tiltalt for.

Foto: Skjermdump Youtube

– Vi har materiale som viser at han har søkt på land som ikke har utleveringsavtale med Norge på internett, og at de søkene ble gjort da tiltalespørsmålet ble omtalt i norske medier. Det er artikler som vi også kan føre bevis for at han har sett gjennom sin internetthistorikk, sa Ranke til NRK i går.

Hatmeldinger

Høsten 2016 fortalte NRK at Mohyeldeen Mohammad hadde sendt en rekke hatmeldinger til Raja. Islamisten ba om at Allah skulle gi Abid Raja «uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden». Bakgrunnen for meldingene var at Raja hadde uttalt seg negativt om de heldekkende plaggene burka og nikab.

Mohammed er tiltalt for å ha truet stortingsrepresentanten. Øvre strafferamme i saken er ti års fengsel.

I går hevdet Mohammad selv, via sin forsvarer, at fraværet fra rettssaken var gyldig.

– Han mener han ikke har fått forkynt tiltalen mot seg, sier advokat Brynjar Meling til NRK.

Meling sier Mohammad blant annet skal ha gått gjennom den epost-adressen påtalemyndigheten skal ha brukt, uten å finne de aktuelle dokumentene.

AKTUELT NÅ