Normal

Mange trygdemisbrukere kan havne i fengsel

Nav har gjennomført en kontrollaksjon som har avslørt trygdebedrageri av rundt 20 millioner kroner. De tar skattebetalernes penger, mener Torbjørn Røe Isaksen.

Video Nav avslører trygdesvindel

VIDEO: Nav har avsløret trygdesvindel for 20 millioner.

Nav har for første gang systematisk sjekket sykepengeregisteret opp mot andre registre for å avsløre svindel.

Opp til 600.000

Magne Fladby, direktør i Nav, kontroll innkreving

Magne Fladby, direktør i Nav.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX
Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen, Høyre.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Vi har tatt en test for å finne de mest alvorlige svindelsakene, og nå har vi avdekket 67 saker. Svindelen kan dreie seg om ca. 20 millioner kroner, sier direktør for NAV kontroll, Magne Fladby.

Nav mener disse 67 har svindla til seg i gjennomsnitt 290.000 kroner. I det mest alvorlig tilfellet er svindelen på over 600.000 kroner.

– Svindelen har hovedsaklig gått ut på at de har oppgitt feil inntekt til oss i forhold til det som er oppgitt til skattemyndighetene, sier Fladby.

I fleire tilfeller har en arbeidsgiver vært med på bedrageriet ved å oppgi kunstig høy inntekt for at den sykmeldte skullle få mest mulig utbetalt i sykepenger.

Høyre: Knallhard reaksjon

– Nav bør øke innsatsen for å oppdage svindel, mener arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen.

– Jeg synes det er viktig at Nav for det første har ressurser nok til å prioritere å ta de som svindler. Og for det andre er det veldig viktig at man reagerer knallhardt, sier Isaksen.

For han mener at dette er alvorlig.

– Dette er ikke bare å ta fra det ansiktsløse systemet. Dette er å ta fra skattebetalerne. I tillegg er det med på å svekke tilliten til viktige velferdsordninger, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Strenge straffer

Foreløpig har Nav bare rukket å melde åtte av disse nye sakene til politiet. Men sakene skal meldes, og Magne Fladby tror straffene vil bli strenge.

– Mange vil nok havne i fengsel som resultat av disse kontrollene, sier han.

Over nyttår trapper Nav opp kontrollen med utbetalinga av sykepenger.

– Denne gangen har vi kjørt mot arbeidstakere. Neste gang vil vi også kjøre mot selvstendig næringsdrivende, og da vil vi også finne de mindre sakene, sier Fladby.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger