NRK Meny
Normal

Nav får flere oppgaver

Nav har den siste tiden slitt med å ta seg av det stadig økende antall brukere og med å gå dem det de har krav på. På toppen av det hele skal Nav nå overta innkreving som er knyttet til egne ytelser.

Nav og penger
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Flere tusen saker overføres fra Statens Innkrevingssentral.

- Det er helt ufornuftig

- Dette er tvangsinnkreving, og det er nettopp det som er vår kjernekompetanse, sier direktør for Statens Innkrevingssentral, Per Waage.

Det tar tid og ressurser å kreve inn 100 millioner kroner i året fra Nav-brukerne. De ansatte skjønner derfor ikke hvorfor politikerne har bestemt at Nav nå skal overta dette arbeidet - et arbeid som Statens Innkrevingssentral etter 14 år har fått god trening i.

- Vi synes det er helt ufornuftig å bygge opp den samme kompetansen to steder, sier tillitsvalgt i STAFO, Merete Salomonsen.

- Vi forventer at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen går gjennom saken på nytt og vurderer ressursbruken og bestemmer at denne innkrevingen skal ligge hos Statens Innkrevingssentral.

Andersen (Ap) sier at det ikke blir aktuelt.

Nav: Vi har god nok kompetanse

I en e-post til NRK avviser han at Statens Innkrevingssentral er mer effektiv enn Nav, selv om Nav i dag bare krever inn barnebidrag.

Nav selv mener det er viktig at de både kan dele ut og kreve inn penger. Det mener Nav er best for brukerne og best for Nav.

- Jeg vil ikke begynne å sammenligne hvem som har best kompetanse, men vi har i hvert fall god kompetanse på den type saker, sier Magne Fladby, direktør i Nav Kontroll og innkreving.

- Kan det være at Statens Innkrevingssentral har bedre kompetanse enn dere på dette området?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Fladby.

Han vil heller ikke si om staten sparer penger på at Nav overtar innkrevingen, men sier:

- Alle innkrevingsoppgaver vedrørende ytelser fra Nav er nå samlet på et sted. Fra 2004 har Nav krevd inn feilutbetalte ytelser på 40 stønadsområder. Nå er de 4 siste ytelsene fra tidligere Aetat også overført. Dette er en god løsning for brukerne som slipper å forholde seg til to forskjellige etater når det gjelder trygdesaker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger