Hopp til innhold

NAV + bemanningsbransjen = sant, hilsen Høyre-profil

Stefan Heggelund (H) vil knytte NAV og bemanningsbransjen tettere sammen. Det får LO og SV til å se rødt.

Stefan Heggelund (H)

Arbeidspolitisk talsperson Stefan Heggelund (H) vil formalisere samarbeidet mellom NAV og bemanningsbransjen på alle NAV-kontor i Norge.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

I dag er det helt tilfeldig om NAV-kontoret ditt samarbeider med bemanningsbransjen for å få deg ut i arbeid hvis du er arbeidsledig.

Nå vil Stefan Heggelund i Høyre ha et formalisert samarbeid mellom bemanningsbransjen og NAV. I klartekst betyr det at bemanningsselskapene får mer ansvar for arbeidsformidlingen.

– Bemanningsbransjen er spesialisert på å få folk ut i arbeid. Det vil være rart hvis man ikke skal bruke den kompetansen også fra det offentliges side når man har som mål å hjelpe flest mulig ut i arbeid, sier Heggelund.

For eksempel ved at bemanningsbransjen får ansvar for å hjelpe flere av dem som ikke står så langt utenfor arbeidslivet. Da mener Heggelund NAV kan frigjøre tid og ressurser på brukere som trenger mer hjelp for å komme i jobb.

LO: – Dillete forslag

Stein Reegård, sjeføkonom i i LO

Stein Reegård, sjeføkonom i i LO, mener arbeidsformidling ikke egner seg for konkurranseutsetting.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Sjeføkonom Stein Reegård i Landsorganisasjonen (LO) rister på hodet.

– Dette synes jeg høres ut som et dillete forslag. NAV kan allerede samarbeide med bemanningsselskapene. Det å bruke NAVs allerede knappe ressurser til å løfte en bransje som blant annet fremmer kortsiktighet og løsarbeidersystem, virker helt hull i hodet. Det er positivt å samarbeide med bedrifter, men da bør det være ordentlige bedrifter.

Han mener Høyre og Heggelund bør konsentrere seg mer om å tilføre NAV ressurser så de kan gjøre jobben sin, fremfor å prioritere skattekutt i milliardklassen.

Er ikke målet å få flest mulig arbeidsledige ut i arbeid?

– Det er klart, men vi vet at det er aktiv oppfølging som teller. Å satse på å løfte bemanningsbransjen er å gå baklengst inn i fremtiden. Det er nok noen romantiske forestillinger om at konkurranse om arbeidsformidling kan hjelpe, men det gjør det ikke, sier Reegård.

SV: – Snikprivatisering

Reegård får støtte fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener tettere samarbeid mellom NAV og bemanningsbransjen ikke gir økonomisk gevinst for det offentlige.

Foto: Carsten Aniksdal

– Dette vil være en oppstykking av den jobben NAV gjør. Dette blir en måte å snikprivatisere offentlige tjenester som kun vil tjene private investorer. Det ser vi ingen grunn til å gjøre, sier Fylkesnes.

Vil ikke dette både sørge for å få folk ut i arbeid og firgjøre ressurser til NAV?

De private bemanningsselskapene skal jo også ha betalt for det de gjør. Det betyr at utgiftene til NAV vil gå opp. Det er ingen grunn til å tro at NAV får mer penger av dette, og jeg tror heller ikke det er ønsket fra Høyre. Deres ønske pleier stort sett å være å redusere utgifter til det offentlige og overføre det til private aktører, sier Fylkesnes.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger