Hopp til innhold

Naturvernforbundet om bjørnefelling: – Politisk kameraderi

Regjeringen krevde at en bjørn kunne skytes i beiteområdet til en Høyre-topp. Det liker Lars Haltbrekken og Naturvernforbundet ekstremt dårlig.

Lars Haltbrekken

REAGERER: Lars Haltbrekken snakker om kameraderi og vennetjenester.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

NRK fortalte torsdag om hvordan beslutningen ble tatt om fellingen av en bjørn i Stor-Elvdal i Hedmark 16. april i år.

Høyre-topp Ander Kiær er saueeier og har sau som beiter på området der bjørnespor ble observert. På Høyres landsmøte tok han opp dette med statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet og henviste senere til denne samtalen da han tok kontakt med miljødirektoratet og meddelte ønsket om å få felle bjørnen. Kiær tok også kontakt med Lunde på mail.

Få dager etter ble miljødirektoratet instruert av departementet til å gi fellingstillatelse. Dagen etter ble bjørnen skutt.

– Det er en spesiell fremgangsmåte, sa Ellen Hambro, direktør i miljødirektoratet, og hadde ikke opplevd en sånn instruks i sin tid som sjef.

Felt bjørn

HADDE IKKE TATT SAU: En ung hannbjørn ble skutt i Stor-Elvdal lørdag 16. april.

Foto: Statens naturoppsyn

– En skandale

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, kaller saken en «vennetjeneste på høyeste hold i bjørneforvaltningen».

– Det er en skandale hvis det nå er godseier-Høyre som i gangene på Høyres landsmøte skal bestemme hvor mye rovdyr vi skal ha i Norge, sier Haltbrekken.

– Bjørnen er sterkt truet av utryddelse og da kan det ikke være opp til politisk kameraderi å avgjøre bjørnens skjebne

Statssekretær Lunde sa blant annet følgende til NRK torsdag:

– I rovdyrpolitikken er det politiske avveininger som må tas. Denne regjeringens politikk er å ha en lav terskel for å ta ut rovdyr i prioriterte beiteområder før beitesesongen

Færre bjørner enn bestandsmålet

Ifølge Rovdata ble det i 2015 påvist 128 brunbjørner i Norge. Det er det laveste antallet bjørner siden 2009, da man begynte å analysere DNA-prøver av innsamlede skit- og hårprøver

Stortinget har satt et bestandsmål på bjørn på 13 ynglinger hvert år.

– For 2015 er det beregnet at det ble født seks (5,7) kull i Norge, og det er omtrent på samme nivå som i fjor (6,4). Bjørnebestanden er derfor fortsatt under bestandsmålet, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata til rovdata.no.

Det er flest bjørner i Finnmark og Hedmark.

AKTUELT NÅ