– Dette er en samtale jeg ikke kan eller vil ha

Tenk om alle «visste» at du skulle bli ny generalsekretær i NATO mens du selv ikke kunne si verken ja eller nei. NRK har snakket med Jens Stoltenberg.

– Men jeg kan ikke si noe og kommer ikke til å si noe selv om det står i Aftenposten ...

Jens Stoltenberg går og gliser nedover Karl Johan. Det er en av disse tidlige vårdagene i Oslo da det ser ut som alle har tatt med lunsjen ut for å kose seg i sola.

Les også: Aftenposten: – Stoltenberg blir Natos generalsekretær

Og over Jens er det NATO-blå himmel så langt øye rekker.

– Kan vi si gratulerer med ny jobb?

– Det er det ikke grunnlag for. Jeg er jo glad for at folk sier det, for det er jo hyggelig ment, men vi er ikke i en situasjon der noen skal gratuleres. Ingen beslutninger er tatt og jeg kommer ikke til å mene noe om dette, sier Stoltenberg til NRK.

Det gjør alle andre.

Aftenposten slår fast at Jens blir NATO-sjef

Senest søndag. Da slo Aftenposten.no fast at de har sikre kilder på at det blir Jens.

Mandag fulgte Aftenposten på papir opp med overskriften «Dette er den nye NATO-sjefen» over bilde av Stoltenberg. Men det begynte ikke med Aftenposten. Det begynte ikke engang i Norge.

Les også: Erna: -Jens har mange gode kvalifikasjonar

Hele runden begynte med at den italienske avisen La Repubblica lanserte Stoltenberg som het kandidat til vervet som generalsekretær i NATO når nåværende generalsekretær Fough Rasmussen gir seg til høsten.

Det er fire dager siden. Så tok det helt av.

Siden har ballen rullet seg større og større. Om at både president Barack Obama og forbundskansler Angela Merkel vil ha Jens.

Og François Hollande i Frankrike og David Cameron fra Storbritannia.

Hovedpersonen selv er fortsatt taus som en østers.

– Stadig økende sannsynlighet for Jens

Det er ikke direktør Ian Davis i tenketanken NATO Watch.

– Det er en stadig økende sannsynlighet for at Stoltenberg får jobben. Dersom han har støtte fra de fire mektigste NATO-landene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike, er det vanskelig å se hvordan hans kandidatur skal spore av, sier Davis til NTB.

Les også: Stoltenberg om NATO-spekulasjoner: – Hyggelig å bli nevnt

Samtidig har Dagens Næringsliv tidligere skrevet at Stoltenberg brukte store deler av vinterferien sin på å diskutere NATO-jobben med USAs utenriksminister John Kerry og sikkerhetsrådgiver Susan Rice.

– Hva er du mest stolt av å ha oppnådd som statsminister og partileder?

– Jeg er ikke en person som ser bakover, men jeg er veldig glad for at vi klarte å få Norge gjennom finanskrisen med Europas laveste arbeidsledighet.

– Hva tror du blir stående etter deg?

– Dette er ikke tiden for denne type intervju. Det er ikke noe mer å si om denne saken. Jeg tror vi er i en situasjon der du prøver å gjennomføre et intervju som jeg ikke vil være med på. Jeg kommer ikke til å gi et intervju nå som handler om NATO eller meg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger