Nakstad: Mye tyder på at andre smittebølge er over kneika

Mandag ble det registrert 282 nye koronasmittede i Norge. Det er det laveste på en måned. – Men det kan fort svinge opp igjen, så trygge er vi på ingen måte ennå, sier Espen Rostrup Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror den andre smittebølgen så vidt er over kneika, men at det fremdeles er viktig å opprettholde smittetiltakene.

Foto: NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det ser nå ut som vi er så vidt over toppen de fleste steder av denne andre smittebølgen. I mange kommuner går den også nedover, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

Ved midnatt natt til mandag ble det registrert 282 nye koronasmittede i landet. Det er 71 færre registrerte enn dagen før og 124 færre enn natt til mandag for en uke siden.

Sist gang det ble registrert under 300 smittede var søndag 1. november, ifølge NTB.

123 pasienter var søndag innlagt på sykehus med koronaviruset.

Ifølge Nakstad har tiltakene absolutt hjulpet ved at stigningen har avtatt. Smittespredninga har flatet ut over hele landet.

Nakstad understreker imidlertid at det fort kan snu, og at vi på ingen måte er trygge enda.

Laveste Oslo-tall på to uker

– Tiltakene er fortsatt nødvendige dessverre, for å kunne presse dette videre ned. Men mye tyder på at den andre smittebølgen er over kneika, sier Nakstad.

Han tror at når vi kommer litt utover i desember, vil vi kunne se om smitten faller så mye at vi kan feire en mer normal jul.

– Jeg tror i alle fall det blir mulig for de fleste å feire med dem de bor sammen med, og kanskje den nærmeste familien. Så er spørsmålet hvor mange andre man kan møte i romjula. Det er et spørsmål det er vanskelig å svare på i dag.

Søndag ble det meldt om 52 nye smittetilfeller i gamle Østfold fylke det siste døgnet. Byene Moss og Halden har innført flere strenge tiltak for å stoppe smitten i byene.

I løpet av det siste døgnet har 79 personer testet positivt for koronavirus i Oslo. Det er den laveste økningen i byen i løpet av ett døgn de siste to ukene, og 69 færre enn det som ble registrert mandag forrige uke, viser kommunens oversikt.

Bekymret for dårlig kontroll på Gardermoen

Helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo er redd for at kontrollen av passasjerer på Gardermoen ikke er god nok. Han frykter konsekvenser for Oslo.

Alle som kommer med fly til Norge skal sjekkes av politiet, men til VG sier Steen at han har fått meldinger om at dette ikke alltid skjer.

Det gjelder blant annet passasjerer på et fly fra København fredag, som ikke måtte gjennom en kontroll og som ikke fikk informasjon om covid-19 og karantenereglene.

– I verste fall kan dette medføre at vi ikke får ned smitten i Oslo og at vi må forlenge tiltakene i julen, sier han.

Politiadvokat Thor Larsen i Øst politidistrikt sier til avisen at det ikke er meldt om avvik fredag, noe som vil si at alle fly, inkludert det fra København, skal ha blitt sjekket. Samtidig kan han ikke utelukke at det har skjedd en glipp.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.01.2022
57 847
Smittede siste 7 dager
231
Innlagte
1 381
Døde
4 298 830
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger