Hopp til innhold

Nakstad: Ikke overrasket over søksmålet fra 1000 hytteeiere

– Jeg er ikke så overrasket over at domstolene trekkes inn i måten reglene brukes på under pandemien, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad

Espen Rostrup Nakstad er assisterende helsedirektør. Han sier de lenge har sett det problematiske i at norske hytteeiere ikke får overnatte i Sverige.

Foto: Ørn E. Borgen

Rundt 12.500 nordmenn har hytte i Sverige. I går ble staten ved Helse- og omsorgsdepartementet saksøkt av 1000 hytteeiere.

De mener koronarestriksjonene er et sterkt inngrep i grunnleggende rettigheter.

– Høyere smittetall lokalt i Norge

En av dem som eier fritidsbolig i Sverige er Halvor Stormoen fra Kolbotn. Han sier at eiendommen ligger i Tanum kommune og han bruker en og en halv time dit.

– Jeg har sjekket smittetallene i dag og de viser at smittetallene er dobbelt så høye i Nordre Follo som de er i svenske Tanum.

– Eiendommen ligger på Galtö, langt fra folk. Vi handler også på norsk side før vi ankommer fritidsboligen, sier Stormoen.

Hytte i Sverige, Koster

Reglene for nordmenn som eier fritidsbolig i Sverige er strenge. Hvis du vil overnatte må du i karantene etterpå.

Foto: Tom Schandy

Reglene under løpende vurdering

Espen Nakstad sier reglene for nordmenn med hytter i Sverige er under løpende vurdering.

– Vi har forståelse for de som sier de kan reise på en trygg måte fram og tilbake til hytta si i Sverige. Men så er det reglene her som gjelder nå. Og det er en politisk vurdering av hvilke regler vi skal ha, sier Nakstad.

Aftenposten har tidligere skrevet om striden mellom hytteeierne og myndighetene.

Ifølge avisen mente regjeringens rådgivere fra FHI og Helsedirektoratet i slutten av oktober at unntaket fra karantene burde utvides til å gjelde nordmenn som eier hytte i Sverige. Det viser en anbefaling Aftenposten har fått innsyn i.

Men så gjorde en usikker smittesituasjon at saken ble satt på vent.

Medlemstallet øker på Facebook

Facebook-siden «Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige» har økt sitt medlemstall etter søksmålet mot staten.

Nå er medlemstallet over 8500, skriver en av administratorene.

Fritidsbolig-eier Halvor Stormoen forteller at familien hans bruker stedet i Sverige til å samles, og nå har de måttet avlyse viktige merkedager i denne vanskelige perioden.

Halvor Stormoen

En av dem som eier en fritidseiendom i Sverige er Halvor Stormoen. Det er lenge siden han har overnattet på eiendommen i Sverige.

– En åpning i forskriftene

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier det er en åpning i covid 19-forskriftene for at man kan reise til hytta i Sverige for å utføre nødvendig vedlikehold.

– Hvis du drar for å utføre slikt vedlikehold, sa kan du ikke bruke hytta. Derfor har man satt et forbud mot å overnatte.

– Det kan jo virke veldig strengt. Dette er en av tingene som er under fortløpende vurdering, sier Nakstad.

Departementet: – Nødvendig tiltak

Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at de foreløpig ikke har mottatt søksmålet fra hytteeierne, og vil derfor ikke kommentere det på nåværende tidspunkt.

– Regjeringen mener at innreisekarantene er et svært viktig tiltak som har en klar medisinskfaglig begrunnelse, og er nødvendig av hensyn til smittevernet og tjenlig etter en helhetsvurdering. Vi mener også at karantenereglene er i tråd med våre EØS-rettslige forpliktelser, og at det verken er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon eller Grunnloven, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet sier karantenereglene ikke er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon eller Grunnloven.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Departementet understreker at det ikke er forbudt for personer som eier hytte i Sverige å dra dit, men oppfordringen om å unngå alle unødvendige utenlandsreiser gjelder også for dem som eier hytte i Sverige og andre land i Europa.

– Dersom de drar, må de som alle andre i innreisekarantene når de kommer fra et område med forhøyet smitte. Dette for å unngå smitteimport og smittespredning i Norge, sier Bjerke.

LES OGSÅ:

1000 hytteeiere saksøker staten

AKTUELT NÅ