Hopp til innhold

Nakstad: Fordelen med vinterferie er mindre kontakt mellom mennesker

Så lenge folk tar med seg smittevernrådene på ferie, er det liten sjanse for at vi får en voldsom smitteoppblomstring i etterkant, tror assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

ANNERLEDES ENN I FJOR: Espen Rostrup Nakstad sier faren for importsmitte er langt lavere nå enn den var etter fjorårets vinterferie.

Foto: Berit Roald / NTB

Halve landet innledet vinterferien denne helga, og på mange skidestinasjoner venter de storinnrykk av nordmenn på ferie i eget hjemland.

På Hovden i Bykle kommune er det til vanlig 956 innbyggere, men i høysesongen mer enn tjuedobles antallet som oppholder seg i bygda.

– Da blir vi sysselsatt alle mann. Vi har mye langrennsløyper og det er veldig snøsikkert her, sier ordfører i Bykle Jon-Rolf Næss til NRK.

Mange av dem, som har satt seg bilen på vei oppover Setesdal, er skiturister fra Kristiansand og omegn. Sørlandshovedstaden har opplevd en voldsom smittevekst den siste tiden.

– Med mutert virus og mye smitte er vi engstelige. Vi har sluppet billig unna ganske lenge. Men med økt befolkning og mobilitet, så er det klart at smittetrykket øker, sier ordføreren.

Han understreker at de likevel ønsker folk velkommen til fjells og at de har forsøkt å forebygge så godt de kan.

Mindre kontakt

Jon Rolf Næss

RUSTA OPP: Ordfører i Bykle Jon-Rolf Næss er klar til å ta imot over 20.000 turister de nærmeste dagene.

Foto: privat

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det er uproblematisk å reise på vinterferie så lenge man tar forholdsregler.

–. Det er viktig at man reiser på en forsvarlig måte og er at man ikke faller for fristelsen til å glemme alt som heter pandemi og bryte alle regler fordi man har ferie. Men vi er egentlig ikke så bekymra, for dette har folk blitt vant til etter 10 måneder, sier Nakstad til NRK.

– Men er det lurt å åpne opp for full ferieutfart så kort tid etter juleferien?

– Selv om smittetallene økte etter jul, skyldtes det i veldig liten grad juleferien. Hovedårsaken var at vi fikk mange tusen mennesker som hadde feiret jul i hjemlandet tilbake til Norge. Det var også veldig lite smitte knyttet til familieselskaper innenlands i Norge, sier Nakstad.

Han peker også på at det ofte er mindre kontakt mellom mennesker i vinterferien fordi mange ikke er på jobb, skole og barnehage. Vi reiser også mindre kollektivt.

Heller ikke overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener faren for smitte blir vesentlig større i vinterferien, så lenge folk tar hensyn og tenker på smittevern.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet oppfordrer til å tenke smittevern selv om man har vinterferie.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Det er ikke nødvendigvis så stor risiko. Men vi må huske at epidemien startet i Norge i vinterferien i fjor. Da var tusenvis av nordmenn på ferie i utlandet, og mange kom hjem med smitte. Vi antar at mange ble smitta på serveringssteder med mye folk samlet. Det er slike situasjoner vi må unngå i vinterferien, sier han.

Han advarer også de som kommer fra områder med høyt smittepress mot å ta lettere på tiltakene når de ferierer i områder med lavt smittepress, for de andre som er på ferie kan også komme fra områder med høyt smittepress.

Men alt i i alt kan vinterferien være bra for folkehelsa, mener Aavitsland.

– I hovedsak er det bra at folk får pause fra hverdagen, og får litt fysisk aktivitet. I skiløypa er det i utgangspunktet ingen smittefare, for der holder man avstand til andre.

– En helt annen situasjon nå

På Hovden har de oppskalert helseberedskapen for å være rustet for storinnrykk.

– Det er krevende å dimensjonere fra et tilbud for 956 fastboende og opp til en småby fra en dag til en annen, sier ordfører Næss.

– Vi er brukbart rusta, men vi må forebygge og unngå at det kommer smitte, sier han.

Nakstad sier hans erfaring er at norske kommuner klarer å håndtere dette.

– Folk er veldig flinke og kommunene gjør en veldig bra innsats med å håndtere utbrudd, sier Nakstad.

Han peker på at situasjonen er en helt annen nå enn etter vinterferien i fjor da pandemien kom til Norge.

– Smitten kom fra vinterferieopphold i Mellom-Europa, men risikoen for importsmitte er nå vesentlig lavere enn før. Men med muterte virus som er mer smittsomme innendørs, har vi to krevende måneder foran oss.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ