Hopp til innhold

Nakstad: – Vi oppnår neppe flokkimmunitet mot covid-19

Selv med en vaksinasjonsgrad på 90 prosent, vil vi ikke oppnå flokkimmunitet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad

Stadig flere nordmenn blir fullvaksinert mot koronaviruset. Men selv om 90 prosent av befolkningen blir vaksinert, oppnår vi ikke flokkimmunitet, ifølge Nakstad.

Foto: Berit Roald / NTB

Selv om en stor del av befolkningen blir vaksinert, har viruset klart å finne veier å gå i befolkningen, forteller Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør ved Helsedirektoratet.

– Det skyldes at vaksinene ikke er 100 prosent effektive mot smittespredning. De er kanskje 90 prosent effektive hos fullvaksinerte, sier han.

Det betyr at vel 10 prosent av de fullvaksinerte kan bli smittet av covid-19, noe den siste ukens erfaringer viser.

Flere med to vaksinedoser i kroppen er blitt smittet av det nye delta-viruset. Vaksinerte kan også overføre viruset til andre.

Å være vaksinert har likevel stor betydning for den enkelte, understreker Nakstad:

– Vaksinen er gode mot farlig sykdom, men ikke like god mot videre smittespredning.

Andre verter for viruset

Viruset har i tillegg mange andre «verter» det kan formere seg i. Det gjelder de fleste her i landet under 16 år, som ikke får vaksinen, eller har hatt sykdommen. I tillegg alle de som ikke ønsker å ta vaksinen.

Årsakene til dette kan være mange, forteller Nakstad.

– En del takker bevisst nei, noen veldig få gjør det av medisinske årsaker. Samtidig har vi en gruppe som blir vaksinert, men som har dårlig effekt av det, fordi de har nedsatt immunforsvar. Dette er en gruppe på mellom femti og hundre tusen mennesker.

Hvilket ansvar har samfunnet for å beskytte dem som bevisst lar være å ta vaksinen?

– Flokken, det vil si alle som vaksinerer seg, beskytter jo de uvaksinerte samtidig. Men det krever en høy grad av vaksinedekning, det krever at veldig mange takker ja. Med den vaksinedekningen vi har nå, som riktignok er god, så er den likevel ikke god nok til å beskytte alle de uvaksinerte, sier Nakstad.

De fleste innlagte er uvaksinerte

70 prosent av dem som de siste fire ukene er blitt lagt inn på sykehus, er uvaksinerte.

Statssekretær Saliba A Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet (H)

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Esten Borgos

I gjennomsnitt var de 45 år gamle, mot 56 år i gjennomsnitt under hele koronapandemien.

– Pasientene som trenger behandling er altså blitt yngre. Samtidig trenger de kortere tid på sykehus. Den gjennomsnittlige liggetiden de siste fire ukene har vært 2,7 dager, mot i gjennomsnitt fem dager under hele pandemien, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Norge ligger godt an

Selv om Nakstad ikke har tro på at vi skal oppnå flokkimmunitet her i landet, mener han vi nærmer oss en normaltilstand.

– Hvis vi oppnår 90 prosent vaksinedekning blant dem som tilbys vaksine, og vaksinen opprettholder dagens effekt, så vil veldig mange i Norge kunne leve normalt, sier han.

– Vi vil heller ikke ha mange tilfeller av alvorlig sykdom. Dette vil være en stor fordel sammenlignet med mange andre land, der de har stoppet på 60 til 70 prosent vaksinedekning, sier Nakstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ