Hopp til innhold

23 nye smittetilfeller i Halden – Oslo letter på tiltakene

20 av de smittede i Halden kan spores tilbake til utbruddet i Halden ishall. – Arrangementet burde aldri vært gjennomført, mener ordføreren. Nå åpner Oslo opp for lignende arrangement.

Halden ishall.

Halden ishall.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Det siste døgnet er det registrert 23 nye smittetilfeller i Halden. 20 av de smittede kan spores tilbake til et utbrudd i Halden ishall.

Det er nå 324 personer hjemmehørende i Halden som har testet positivt for koronavirus.

En person tilknyttet ishockey-utbruddet har fått bekreftet det muterte koronaviruset – noe som søndag førte til at Halden kommune, i tillegg til Sarpsborg, ble plassert i «ring 1».

Det er regjeringens strengeste tiltaksklasse.

– Det var åpnet for det i Halden, at man kunne ha den type arrangementer for barn og unge. Men vi ser jo hva som har skjedd. Det burde aldri vært gjennomført, sier ordfører Anne-Kari Holm i Halden til NRK.

Hun understreker at hun ikke vil legge noen skyld på ishockeyklubben Comet, som utbruddet er knyttet til:

Ordfører Anne-Kari Holm i Halden.

Ordfører Anne-Kari Holm (Sp) i Halden kommune.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Halden i «ring 1» etter utbrudd i ishall

– Jeg tror at de hadde tilrettelagt så godt som mulig for at det ikke skulle bli noen smittespredning, men det gikk altså ikke. Det var ingen som klarte å forutse hvor smittsomt dette viruset egentlig er, sier Holm.

Holm sier hun håper de har klart å bremse smitteutbruddet raskt. Smitteansvarlig i Comet bredde, Bethina Engebretsen, sier at 50 barn deltok på ishockeyskolen til klubben.

– Vi har fulgt retningslinjene med å åpne idretten for barna, sier Engebretsen til NRK.

– Har dere brutt noen regler?

– Nei. Vi fulgte retningslinjene som gjelder for barn og idrett på breddeavdelingen. Man kan jo tenke at det sikkert alltid er noe man kan endre på. Det skal vi ha møter med Halden kommune om når ting roer seg ned og vi får starte opp igjen, sier Engebretsen.

Søndag kveld stengte regjeringen ned Halden og Sarpsborg, etter ønske fra kommunene selv. Kommunene er nå på det strengeste tiltaksnivået, «ring 1».

Klandrer ikke Halden

Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Oslo og Viken sier at de vil ta lærdom av smitteutbruddet i Halden.

– Jeg synest ikke vi skal klandre Halden for det de gjorde, men vi skal ta lærdom av det i lignende tilfeller, sier hun og sier at kommunene må være bevisste på at de selv kan vedta strengere forskrifter eller regler enn det regjeringen pålegger dem.

– Det er lett å være etterpåkloke, men vi har også vært veldig opptatt av at barn og unge skal få lov til utfolde seg.

Valgerd Svarstad Haugland

Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Oslo og Viken.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Hun sier at hun er bekymret, selv om det ikke er en ny situasjon at Oslo og Viken er hardest rammet.

– Med dette nye viruset som sprer seg så veldig fort, er det klart at vi blir engstelige.

Smitte i Fredrikstad kan kobles til ishallen

– Det er tatt utrolig mange prøver, mye skal analyseres og det er gjort mye smittesporingsarbeid gjennom helgen. Vi kommer til å vite mye mer i dag og i morgen, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK om situasjonen i «ring 1»-kommunene.

Samtidig som Halden og Sarpsborg rykket inn i «ring 1», ble Fredrikstad og Hvaler satt på nest høyeste tiltaksnivå, «ring 2».

Ordfører Jon Ivar Nygård i Fredrikstad sier at kommunen besluttet å bli i «ring 2» fordi det ble for omfattende å sette barneskolene i kommunen på rødt nivå med få timers varsel.

Jon-Ivar Nygård

Jon Ivar Nygård (Ap) er ordfører i Fredrikstad.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det er selvfølgelig ikke usannsynlig at det viruset også er i Fredrikstad. Men det som er viktigst uansett, er at man har god strategi med hensyn til smittesporing, sette folk i karantene, og det har skjedd i dette tilfellet, sier Nygård.

Ifølge ordføreren er det sendt inn koronaprøver fra Fredrikstad til analyse. Disse kan kobles til utbruddet i ishallen i Halden.

Nakstad: Skal gjøre ny vurdering på tirsdag

Moss og Våler skulle etter planen inn i «ring 2» fra onsdag, men fortsetter inntil videre i «ring 1».

Tirsdag skal Helsedirektoratet, kommunene, statsforvalteren og FHI gjøre en ny totalvurdering:

– Da skal vi se hvor smitten er nå og hva vet vi. Og da kommer det helt sikkert endringer ut fra det smittebildet som uttegner seg, sier Nakstad.

Han tror det fremover vil oppstå enkelttilfeller av det muterte viruset i hele landet, og at noen av dem kan utvikle seg til lokale smitteutbrudd. De kan håndteres «hvis man er rask på ballen».

– I sjeldnere tilfeller vil vi ha det vi har sett nå i Østfold. Dels en massesmittehendelse som i Halden, dels smitteutbrudd som går under radaren over lengre tid, som i Nordre Follo, som påvirker mange kommuner, sier Nakstad, som understreker at også dette er håndterbart.

Espen Rostrup Nakstad

Espen Nakstad er assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Ørn E. Borgen

Moss frykter ikke videre spredning

Kommuneledelsen i Moss frykter ikke videre spredning av det met muterte viruset, melder NTB.

Ordfører Hanne Tullerud og kommuneoverlege Kristian Krogshus holdt mandag ettermiddag en orientering om smittesituasjonen i Moss etter at det lørdag ble meldt om tre tilfeller av det muterte koronaviruset i byen, melder Moss Avis.

– Vi mistenker ikke videre spredning fra disse smittetilfellene, sier kommuneoverlegen om to av smittetilfellene som ble oppdaget etter at det oppsto mistanke om at de kunne være smittet av det muterte viruset.

To av de smittede står nær hverandre, og begge ble smittet av en nærkontakt. Den tredje ble avdekket etter at vedkommende ble plukket ut i en stikkprøve og kobles til smittetilfellene i Follo kommune.

Seks nye smittede allierte i Troms

Mandag ble seks nye britiske soldater smittet i Troms. De skulle delta i øvelsen Joint Viking i Indre Troms.

Fire av dem er nærkontakter med en av de to som fredag fikk påvist mutert virus. Totalt er 93 allierte bekreftet smittet.

I Sarpsborg fant FHI mutert smitte hos én person da de gjorde en stikkprøve. 11 personer er del av det samme smitteutbruddet.

Ifølge Nakstad er det viktig å skille på kommunene som har pågående fersk smitte, og nabokommunene deres.

– Så må vi også ha et system for når dette er avtagende, slik det ser ut til å være i Nordre Follo. Der skal de etter hvert steppe ned et hakk, både i hovedkommunen og nabokommunene. Det blir kanskje et firedelt system. Det er lurt å gjøre det på denne måten. Da blir det kortvarig og mer målrettet, sier Nakstad.

Ås vil lempe på tiltakene

Norges strengeste koronatiltak ble innført på deler av Østlandet i slutten av januar, etter et smitteutbrudd av det muterte viruset ble oppdaget i Nordre Follo.

Ås kommune er blant kommunene i «ring 1». Kommunen mener nå de har kontroll på smittesituasjonen i kommunen, og vil blant annet åpne opp skoler igjen fra onsdag.

Det er påvist 15 tilfeller av det muterte, britiske koronaviruset i kommunen.

– Nå har vi mye bedre oversikt enn vi hadde for en uke siden, så i dag er ungene tilbake på skolen på rødt nivå, og det skal de være til onsdag. Så går vi gradvis nedover til gult derfra, sier ordfører Ola Nordal til NRK.

Senere ble reglene endret, og regjeringens ring-system ble innført lørdag. Det førte til lettelser blant de 25 Østlands-kommunene som i utgangspunktet ble rammet av de strenge tiltakene.

Kan bli firedelt system

– Hva er mulige scenarier videre?

– Det er noen kommuner med pågående utbrudd, såkalte ring 1-kommuner, og deres nabokommuner. Og så er det Nordre Follo der det begynner å bli klarlagt, og vi må også tegne kartet på nytt der, og se dette i en sammenheng, sier Nakstad.

Oslo er en av «ring 1»-kommunene på Østlandet. Der skal det snart avgjøres om man skal fortsette å følge de nasjonale tiltakene, eller innføre lokale tiltak.

Hva som er best, vil ikke Nakstad ha noen formening om.

– Det kommer an på smittesituasjonen i Oslo, og den vet vi foreløpig ikke nok om. Alle prøver er ikke ferdig analysert, men har man ikke mutert virus eller store smitteutbrudd, vil det hjelpe veldig, sier Nakstad.

Oslo letter på tiltakene

Mandag ettermiddag holdt byrådet i Oslo pressekonferanse. Der la byrådsleder Raymond Johansen fram at de åpner opp for innendørs og utendørs fritidsaktiviteter for barn til og med ungdomskolealder.

Byrådsleder Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det åpnes for fritidsaktiviteter og idrett utendørs og innendørs for barn og unge til og med ungdomsskolealder. For første gang siden november kan de som går på ungdomsskolen gjenoppta fritidsaktiviteter innendørs, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Oslo innfører gult nivå i barnehager, barneskole og ungdomsskoler. Videregåande skoler må vente enda noen dager.

Fra onsdag får butikker og serveringssteder i Oslo som ikke er en del av et kjøpesenter eller varehus, åpne igjen.

AKTUELT NÅ