Hopp til innhold

– Vanskelig å si om det er influensa eller korona som vil dominere vintrene som kommer

Med nesten 25.000 nye smittede siste døgn, er vi likevel flere uker unna smittetoppen, mener Espen Nakstad.

Nærfoto av Espen Nakstad. Bildet viser ham fra skuldrene og opp. Man skimter en mørk dressjakke og kragen til en lyseblå skjortet. Ansiktet hans hviler mot venstre, og han står og ser ned på en annen person.

Espen Rostrup Nakstad sier koronaviruset antagelig kommer til å bli et vintervirus vi må lære oss å leve med.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det siste døgnet er det meldt om 24.429 nye smittetilfeller i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener mørketallene antagelig er store.

– Man kan nok ta høyde for at mørketallene er minst like store. Det vil si at over 50.000 muligens smittes hver eneste dag, sier han.

Nakstad tror derfor at vi nå kan regne med 350-400.000 smittetilfeller ukentlig. Smittetoppen er likevel ikke nådd, mener han.

– Vi kan nærme oss en topp, men vi er nok ikke der ennå. Det er uvisst når det skjer, men muligens om en to-tre uker.

Nakstad sier vi nå må ha is i magen.

Jeg tror ikke man kan få flokkimmunitet mot omikronvarianten. Vi kommer nok alle til å bli smittet flere ganger, sier han til NRK onsdag morgen.

– Gjennomgått sykdom gjør det ikke immun for resten av livet, sånn som med vannkopper for eksempel, legger han til.

 Ingvild Kjerkol (Ap )

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) uttalte tirsdag det er aktuelt å se på lettelser i koronatiltakene denne uka.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sa i går det er naturlig å se på lettelser av de nasjonale tiltakene denne uka.

– Nå tåler vi mer smitte og da er det naturlig å se på lettelser, og det gjør vi, uttalte helseministeren.

Blir et vintervirus

Den assisterende helsedirektøren sier håpet er at man blir litt mindre syk for hver gang man blir smittet.

– Om dette viruset fremdeles sirkulerer i verden årene som kommer, vil vi komme i kontakt med det flere ganger. Fordi antistoffnivåene i kroppen synker ganske fort etter at du har vært syk, kan man lett bli smittet igjen, sier Nakstad.

Antall meldte korona-tilfeller etter prøvetakingsdato - bildet viser en grafikk/graf som viser utviklingen med antall positive prøver, fra juli i fjor, til 25. januar i år.

Diagrammet viser utviklingen med antall positive koronaprøver fra juli i fjor, til og med 25. januar i år.

Grafikk: Skjermdump / FHI

Han sammenligner koronaviruset med vanlige forkjølelses- og influensavirus.

Av forkjølelsesvirus kan man bli smittet to-tre ganger årlig. Influensa hvert andre eller tredje år.

Nakstad mener det samme vil skje med koronaviruset. Han tror viruset vil skape mest sykdom i januar og februar, og dermed bli et vintervirus.

– Det er vanskelig å si om det er influensa eller korona som vil dominere vintrene som kommer. Det kan godt være at flere blir smittet og syke av korona. Det avhenger av om vi ender opp med en virusvariant som er mer smittsom en tradisjonell sesonginfluensa, sier Nakstad.

Nye regler

Nå som de nye koronareglene har trådt i kraft, er det ikke lenger nødvendig å teste seg med en PCR-test, etter positiv hjemmetest. Det gjelder dem som har fått tre doser, eller som har to vaksinedoser og har vært syk med koronaviruset i etterkant.

Det holder likevel ikke til å bli regnet som beskyttet i koronasertifikatet.

– Registrering av selvtester inngår ikke i koronasertifikatet. De som har behov for å få testresultatet registrert til et eventuelt sertifikat, må ta en bekreftende test på kommunens teststasjon, sier Nakstad til TV 2.

Koronasertifikat

Bildet viser et gyldig og et ikke-gyldig koronasertifikat. Hjemmetest holder ikke for å få et gyldig sertifikat.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

De som får positiv hjemmetest skal nå registrere svaret på egen kommunes hjemmeside. Man kan også teste seg ut av karantene om man er nærkontakt.

Omtrent 4 millioner nordmenn bor i kommuner hvor løsninger for registrering på kommunenes hjemmeside er på plass. Kommuner som ikke har løsninger på plass kan koble seg på et system laget av Helsedirektoratet.

– Dette handler om oversikt over smitteutviklingen. Den har igjen mye å si for vurdering av tiltak og hvordan pandemien skal håndteres videre.

Nakstad legger til at det er flere millioner hjemmetester på veg til kommunene i landet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger