Hopp til innhold

Staten villig til å gjøre SAS-gjeld om til aksjer

Staten kan igjen bli midlertidig aksjeeier i SAS, men næringsministeren utelukker å gå inn med friske penger i selskapet.

Statens posisjon til SAS

ORIENTERER OM SAS: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) klargjør for statens posisjon om SAS.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Regjeringen har etter en helhetlig vurdering besluttet at det ikke aktuelt å gå inn med mer egenkapital i SAS, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag morgen.

I stedet sier regjeringen seg villig til å konvertere hele eller deler av den utestående gjelden til aksjer dersom det blir nødvendig.

Norge solgte seg ut av selskapet i 2018, men under pandemien ga staten 1,5 milliarder kroner i krisehjelp gjennom lånegarantier.

Næringsministeren bekrefter at staten er villige til å omgjøre deler av, eller hele summen på 1,5 milliarder kroner til aksjer, men under gitte omstendigheter.

Dette betyr at staten igjen kan ende opp med å bli aksjonær i flyselskapet SAS.

– Dette forutsetter at restruktureringsplanen er tilstrekkelig, og at alle aktørene bidrar for å finne løsninger, sier han.

SAS fly

KAN BLI AKSJEEIER: Staten sier de er villige til å gjøre gjeld fra pandemien om til aksjer, men ønsker ikke å gå inn med egenkapital utover dette.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Går ikke inn på vilkår

Hvilke omstendigheter det er snakk om, ønsker ikke Vestre å gå inn på.

– Når vi sier på gitte vilkår så er det helt bevisst. Det er vilkår som det ikke er naturlig å gå inn på nå. Det er et børsnotert selskap. Den dialogen vi har med selskapet må være fortrolig, sier Vestre.

Næringsministeren oppfordrer også selskapet til å finne gode løsninger sammen med sine ansatte.

Hva legger du i det?

– Det betyr at hvis selskapet skal komme gjennom krisa, så er det en fordel at arbeidsgiver og arbeidstakere er enige om veien videre, svarer Vestre.

Han utdyper at det høye konfliktnivået i SAS ikke er bra når selskapet skal gjennom krevende omstillinger.

– Det er selvsagt noe vi kommer til å ha oppmerksomhet på i den videre dialogen med selskapet, svarer Vestre.

Kortsiktig plan

– Vi ser ikke for oss å bli en langsiktig eier i SAS, men vi er opptatt av å være en konstruktiv kreditor og begrense tap så mye som mulig, sier Vestre.

SAS har presentert en plan for staten, kalt SAS Forward, som kan gjøre gjeld fra pandemien om til aksjer. Dette har regjeringen åpnet opp for.

Men næringsministeren utelukker å gå inn med friske penger i selskapet.

Sivert Bjørnstad

FRYKTER TAP: Næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, mener skattebetalerne har tapt penger på SAS før.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Næringspolitisk talsperson i Frp, Sivert Bjørnstad, er glad for at planen er ment å være kortsiktig.

– Skattebetalerne har tapt mye penger på dette selskapet tidligere, og det må ikke gjentas, sier Bjørnstad til NRK.

– Når næringsminister Vestre likevel sier at staten som kreditor er villige til å konvertere gjeld til egenkapital, så må det gjøres med en klar plan om at aksjene skal selges raskest mulig, sier Bjørnstad.

SAS setter pris på støtten

SAS uttrykker i dag at de er fornøyde med regjeringens kunngjøring.

– Vi setter pris på at den norske regjeringen er villige til å støtte vår konverteringsplan SAS Forward ved å omgjøre gjeld til aksjer, skriver SAS i en uttalelse.

For selskapet er denne støtten et viktig steg for at SAS Forward skal bli en suksess.

Til tross for at regjeringen ikke vil bidra med frisk kapital, uttrykker SAS at de har satt stor pris på den støtten som den norske stat har bidratt med de siste årene og senest under pandemien.

SAS må følge spillereglene

Peggy Hessen Følsvik, leiar i LO

MÅ FØLGE SPILLEREGLER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik understreker viktigheten av at SAS følger den norske arbeidslivsmodellen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

LO og Norsk Flygerforbund er på sin side glade for at næringsministeren understreker betydningen av den skandinaviske modellen.

SAS må følge spillereglene til den nordiske arbeidslivsmodellen, både når det gjelder ansettelsestrygghet og måten SAS organiserer virksomheten på, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Selskap som ikke følger den nordiske arbeidsmodellen har ikke noe å gjøre i Norge og Norden, ifølge LO.

AKTUELT NÅ