Hopp til innhold

Iselin Nybø etter Norwegians svar om millionbonuser: – Viser svært dårlig dømmekraft

Norwegian hevder i et brev at de har holdt seg til de juridiske forpliktelsene i avtalen. Næringsminister Iselin Nybø (V) sier likevel at det er skuffende at Norwegian bevilger store bonuser og mener selskapet har vist dårlig dømmekraft.

Norwegain

Dagens toppsjef Geir Karlsen (t.v.) og tidligere toppsjef Jacob Schram (t.h.).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Norwegian bedyrer at de har ikke har brutt noen juridiske forpliktelser og at de ikke har brukt statens penger til å betale bonuser. Men uavhengig av det mener jeg de har utvist svært dårlig dømmekraft når de har gitt så høye bonuser.

Iselin Nybø

Næringsminister Iselin Nybø (V).

Det sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NRK.

Næringsminister Iselin Nybø sa forrige uke at det er mulighet for at millionbonusene til toppledelsen i Norwegian bryter med vilkårene for den statlige milliardhjelpen til selskapet.

Ministeren sendte derfor et brev Norwegian der hun krevde svar på flere spørsmål om bonusene.

Tirsdag morgen la Næringsdepartementet ut Norwegians svar på brevet.

– Hva er din reaksjon på Norwegians svar?

Jeg mener dette ikke bare løs på omdømmet for selskapet, men også for styret som har gitt bonusene og de ansatte som har tatt de imot, sier Nybø til NRK.

Selv om Norwegian i brevet hevder at de har holdt seg til avtalen, sier næringsministeren at hun er «svært skuffet» over at selskapet bevilger bonuser idet selskapet er ute av kravene i garantiordningen.

– Det er usolidarisk overfor både ansatte, kunder, aksjeeiere og kreditorer som har stilt opp for Norwegian. Det viser dårlig dømmekraft. sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Nåværende toppsjef Geir Karlsen og tidligere toppsjef Jacob Schram får 11 millioner hver i en bonus. Utbetalingen skjer etter at selskapet har fått et statlig milliardlån og lånegarantier. Økonominettstedet E24 omtalte bonusene først.

Norwegian, staten og bonusene

Næringsministeren: – Norwegian har en stor jobb foran seg

Nybø sier selskapet nå har en stor jobb foran seg for å bygge opp igjen omdømme.

– Styret og administrerende direktør Geir Karlsen har en stor jobb foran seg med å forklare dette og bygge opp igjen omdømmet til Norwegian, sier næringsminister Iselin Nybø (V)

I lånegarantiordningen som ble tilbudt norske flyselskaper i fjor vår er det et vilkår om at selskapene som benytter ordningen ikke kan utbetale utbytte eller bonus til ledende ansatte. Vilkåret opphørte 26. mai.

Fredag sa styrelederen i Norwegian at første del av bonusen ble utbetalt 25. juni i år, altså én måned etter at bonus-forbudet falt bort.

Nybø: – Koronastøtten fra staten gjorde at Norwegian overlevde som selskap

Ifølge ministeren var støtten fra staten avgjørende for at Norwegian overlevde som selskap.

– Våren 2020 fikk Norwegian tilgang til 3 milliarder kroner. I november samme år ba selskapet om ytterligere milliardbeløp. Da opposisjonen var klar til kaste milliarder etter et selskap i dyp gjeld sa regjeringen nei. Det var avgjørende for å få til en helt nødvendig omstrukturering, sier Iselin Nybø i pressemeldingen og fortsetter:

– Da Norwegian var på vei ut av restruktureringsprosessen sa staten ja til å bidra med et lånebeløp. Summen av alt dette bidro til at Norwegian overlevde som selskap, sier næringsminister Iselin Nybø.

Iselin Nybø sier til NRK at hun forventer at Norwegian gjør opp for seg:

– Jeg forventer at de følger opp og betaler tilbake staten pengene etter de vilkårene som er satt av norsk og irsk rett.

Norwegian: Avgjørende for å beholde nøkkelpersoner

I brevet som er sendt til Næringsdepartementet skriver Norwegian gjennom advokatfirmaet Bahr at bonusordningen var et krevende dilemma for selskapet.

«Å beholde nøkkelpersoner ble ansett som avgjørende under rekonstruksjonen», skriver selskapet om hvorfor de valgte å bevilge bonusene.

Ifølge Norwegian vil ikke staten som långiver bære kostnadene ved bonusene. De mener det er selskapets aksjonærer som bærer kostnadene og ikke Norwegians kreditorer.

NRK har vært i kontakt med Norwegian, men selskapet ønsker ikke å kommentere saken.

Forrige uke skrev NRK at flere av kreditorene til Norwegian har reagert kraftig på bonusene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger