Nabo (51) voldtok henne da hun sov

«Lina» våknet opp av at en mann lå over henne og penetrerte henne mot hennes vilje. Timer senere fikk hun nødvendig hjelp ved voldtektsmottaket i Østfold, men oppfølgingen var sviktende. Det tok fire måneder før hun fikk snakket med en psykolog om voldtekten.

Sovevoldtekt

BLE UTSATT FOR SOVEVOLDTEKT: «Lina» (32) våknet opp etter nachspiel av at en mann lå over henne og penetrerte henne mot hennes vilje. Han ble dømt til fire år i fengsel. I forkant av dommen gikk hun fire måneder etter voldtekten uten å få snakket med en profesjonell.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Hun var fullt påkledd og lå ved siden av barndomskameraten i sengen hans etter et sent nachspiel. Flere av vennene hennes lå i rommene ved siden av.

Hun hadde på seg joggebukse, singlet, hettegenser og musikk som spilte av i ørene. Klokken 07.40 endret livet hennes seg drastisk.

– Jeg våknet av at det var en skikkelse over meg og merket at noen penetrerte meg, forteller «Lina».

Hun merket at han var i bevegelse og hendene hans var plassert nær hver av skuldrene hennes. Buksen og trusa hennes var trukket ned til knærne.

Slo voldtektsmannen

Da «Lina» oppfattet hva som skjedde, reagerte hun umiddelbart med å skrike og han trakk seg ut av henne.

Hun så raskt at det var mannen som bodde i nabohuset, som jobbet for firmaet til kameraten hun overnatte hos.

Kameraten hadde ligget ved siden av henne og sov, men våknet da «Lina» skrek. Voldtektsmannen dro på seg buksen og løp ned trappen og mot sitt eget hus. Lina forteller at hun løp etter.

– Jeg gråt og var sint og slo ham i bakhodet ned trappa til jeg fikk blåmerker. Han løp til huset sitt og låste seg inne, før politiet kom og brakte ham inn.

Vasket seg til blods

Etter at voldtektsmannen kom seg inn i boligen, fant «Lina» noe å kaste mot vinduet på huset hans slik at ruta knuste.

Vennene hennes kom nå raskt til og forsøkte å roe henne ned. Hun gikk deretter inn på badet for å vaske seg.

– Jeg gjorde det man ikke skal gjøre etter en voldtekt – vasket meg så grundig at jeg klorte meg og skadet meg, rett og slett. Jeg følte meg skitten.

På voldtektsmottaket i Østfold ble hun tatt imot av en sykepleier og en lege. De gjorde alle nødvendige undersøkelser.

– Måtte vente fire måneder på psykolog

«Lina »sier hun er takknemlig for hjelpen hun fikk på overgrepsmottaket og sier hun trolig ikke hadde anmeldt dersom det ikke var for menneskene ved overgrepsmottaket. De hjalp henne med å komme i kontakt med en advokat.

I de kritiske dagene og ukene etter voldtekten, var «Lina» på utkikk etter en psykolog som kunne hjelpe henne å takle det hun hadde gått gjennom.

Men Lina fikk et tøft møte med norsk psykisk helsevern. Det tok hele fire måneder før hun fikk time hos psykolog. Hos fastlegen var det noe av det første hun ba om.

– Jeg lurer på om jeg hadde hatt det bedre dersom jeg fikk snakket med noen de to første ukene, da jeg fortsatt var i sjokk. Jeg lurer på om jeg hadde sluppet å slite med de tingene jeg sliter med i dag, sier «Lina».

I en serie saker setter NRK søkelys på samfunnssystemer med systemsvikt. Én av disse er oppfølging av voldtektsofre.

Klarer ikke sove uten låst dør

Mannen som voldtok «Lina» ble dømt til fire år i fengsel og måtte betale 150.000 kroner i oppreisning til «Lina», først i tingretten i 2012 og deretter i lagmannsretten i fjor.

I dag klarer ikke Lina å legge seg til å sove før hun har låst døren til soverommet. Hun opplever angst og mareritt på nattestid. Ofte må hun låse flere dører. Og hun må sove med klær.

– Jeg låser en del dører og sover ofte med klær på og bukser som er vanskelig å få av eller åpne. Det er ikke en ålreit når du er voksen og er i et forhold. Noen ganger stabler jeg gjenstander foran dørene for sikkerhets skyld.

– Jeg sov med noen jeg har kjent hele livet. Så kommer det inn en mann og gjør dette mot meg. Når er jeg egentlig trygg da? spør «Lina».

SISTE NYTT

Siste meldinger