Navarsete vil røyke ut partifeller som lekker

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener lekkasjene fra Sp-rapporten kaster mistanke over alle i evalueringsutvalget. Nå vil hun finne den skyldige.

Sp-leder Liv Signe Navarsete

KILDEJAKT: Sp-leder Liv Signe Navarsete fikk hard medfart i rapporten som har evaluert partiets valgkamp. Men hun reagerer mest på at interne notater fra evalueringen ble gjengitt i pressen før rapporten var offentlig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette handler ikke om heksejakt, men om å prøve å rydde opp i en ukultur som partiet ikke kan leve med, sier Navarsete til NRK.no.

11 dager før Senterpartiets evalueringsrapport om valgkampen ble offentliggjort, publiserte VG en artikkel der en del av bakgrunnsinformasjonen ble gjengitt.

Ni personer pluss én sekretær satt i utvalget som skulle evaluere Senterpartiets svakeste valg siden partiet ble stiftet i 1920. I alt hentet de inn svar fra 429 fylkeslag, lokallag og enkeltpersoner. De gjennomførte også dybdeintervjuer med 28 personer.

Sp-lederen synes det er spesielt ille at opplysninger fra disse intervjuene ble lekket i media.

– Det som skjedde nå var veldig grovt, for det var så få som visste det. Det var så ekstremt konfidensielt det som ble lekket, sier Navarsete.

– Føles veldig ubehagelig

VG gjenga blant annet deler av kritikken nestleder Trygve Slagsvold Vedum rettet mot resten av ledelsen:

«Nestleder Trygve Slagsvold Vedum beskriver ifølge VGs opplysninger i sine svar til kommisjonen hvordan han føler situasjonen mellom Navarsete og Borten Moe utviklet seg negativt og eskalerte i løpet av 2012, og at fokuset gikk bort fra politikken og over til strid om utnevnelser av rådgivere og statssekretærer».

Ifølge Navarsete er lekkasjene i forkant verre å leve med enn den omfattende kritikken som kommer fram i selve evalueringsrapporten.

– De som snakket med utvalget, meg selv inkludert, fikk jo klare forsikringer om at dette var kun til internt bruk og at det skulle slettes etterpå. At denne informasjonen kommer ut, føles veldig ubehagelig, sier Navarsete.

– Er du redd for at det skal bli sånn at dere går rundt og skuler på hverandre?

– I hvert fall er det sånn at mange føler seg mistenkeliggjort. Det var ni medlemmer i utvalget, og nå er mistanken kastet på alle ni. Derfor synes jeg det var veldig lite kollegialt å gjøre dette, sier hun.

Tror ikke det blir vanskelig å finne kilden

Navarsete oppfordrer den eller de som ga informasjon til VG om stå fram, slik at deres kolleger ikke må leve med mistanken hengende over seg.

– Det må være en målsetning å røyke ut den eller dem som står bak. Det var så få som hadde tilgang til informasjonen, så det bør ikke være en uoverkommelig oppgave.

Hun understreker at hun ikke går inn for noen «granskningskommisjon», men sier det finnes andre måter å finne den ansvarlige på.

– Det handler veldig mye om å snakke med folk, men det må du snakke med generalsekretæren om. Jeg skal ikke være involvert i den prosessen, sier hun.

Også nestleder Trygve Slagsvold Vedum mener partiet bør forsøke å få svar på hvem som står bak.

– Selvfølgelig er det et ønske om det. Det er ikke gunstig at ting man sier i et tillitsfullt rom blir delt i en helt annen sammenheng, sier han.

Dovre-ordfører Bengt Fasteraune, som har ledet evalueringsutvalget, sier til NRK at han beklager sterkt at informasjon fra dybdeintervjuene ble gitt til pressen.

Han mener det er rett og rimelig at partiet nå forsøker å finne ut hvem som gjorde det.

- Endringer i ledelsen har ikke vært tema

VIDEO: Andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum mener lekkasjer kan ødelegge tilliten i partiet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger