NRK Meny
Normal

Nå vil PST ta bakmenn

PST har aldri etterforsket så mange terrorsaker som i dag. Avdelingsdirektør Beate Gangås sier det er et mål å ta de som rekrutterer andre til terror.

Avdelingsdirektør Beate Gangås

TRAVEL: Avdelingsdirektør ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST etterforsker 20 personer som er siktet etter terrorbestemmelsen.

Foto: NILS TORE HJØRNEVIK / NRK

Med ekstraordinære bevilgninger etterforsker PST flere terrorsaker enn noen gang tidligere. Det pågår etterforskning rundt 20 personer, som er siktet etter terrorbestemmelsen.

– Aktiviteten på etterforskning- og påtaleavdelingen i PST har aldri vært så høyt som det er nå, forteller avdelingsdirektør Beate Gangås.

Siden 2012 har minst 90 nordmenn reist til Syria for å knytte seg til en terrororganisasjon. Likevel er ingen dømt for å ha rekruttert andre til jihad i Syria. Nå sier Gangås at PST prioriterer å gå etter bakmenn.

– Vi er selvfølgelig svært opptatt av å etterforske rekruttering. Det er av stor betydning for oss, fordi vi ønsker, som i kriminalitet ellers, å ramme miljøet som rekruttere folk til alvorlig straffbare handlinger.

Gangås sier PST ønsker å ramme et miljø i Norge som bidrar til at folk reiser til Syria, utfører terror eller blir med i en terrororganisasjon. PST mener rekruttering skjer både i miljøet og utenfor.

Utvidet etterforskningen

Så langt er Ubaydullah Hussain, den profilerte talsmannen for ekstremistgruppa Profetens Ummah, den eneste som er siktet for å ha bidratt til at andre har reist til Syria. Talsmannen ble siktet i fjor sommer og nekter straffskyld.

Som NRK kan fortelle i dag, har PST utvidet etterforskningen i Hussain-saken. Tidligere har det vært kjent at etterforskningen har dreid seg rundt to personer. Nå undersøker PST om Hussain har skaffet billetter, kontakter eller på annen måte rekruttert fem andre nordmenn til terrorgruppa IS.

Satser på domfellelse

– Jeg kan ikke si noe særlig om de konkrete sakene. Det jeg kan si er at vi jobber for fullt i flere saker parallelt, sier Gangås på spørsmål om hva PST gjør i Hussain-saken.

Nordmenn har reist til Syria i mange år nå, hvorfor har ikke PST prioritert rekruttering før nå?

– Jeg tror nok at vi har prioritert rekruttering hele veien, men det er komplisert å etterforske rekruttering. Med den økte innsatsen vi har nå får vi mer informasjon og vi har flere innganger, sier Gangås.

– Hvordan ser du på at PST ikke har fått en domfellelse på dette så langt?

– Jeg har tro på at vi skal få saker frem til retten, og at det vil være mulig å få en domfellelse på rekruttering i nærmeste fremtid. Vi kommer i hvert fall ikke til å ha mindre innsats på dette fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger