NRK Meny
Normal

Nå tror SV på asylseier

SV håper Aps fylkeslag tvinger frem en oppmyking i asylpolitikken. Det gir ammunisjon til én av de to sakene SV må vinne før neste valg.

Audun Lysbakken

Partileder Audun Lysbakken og resten av SV

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

De siste to helgenes fylkesårsmøter i Arbeiderpartiet har blitt fulgt med argusøyne i SV.

Der har Aps fylkespartier behandlet spørsmålet om de skal motsette seg eller godta regjeringens tvangsutsendelse av rundt 450 asylbarn med endelig avslag på søknaden sin.

Til nå har syv av Aps partilag bestemt at utsendelsene skal skje som planlagt, fem har vedtak på å be egen regjering om å utsette utsendelsene til stortingsmeldingen «Barn på flukt» kommer i sommer.

Stortingsmeldingen er, sammen med den stadig utsatte klimameldingen, de to politikkområdene SV føler de må sette et tydelig stempel på frem mot valget i 2013.

– Dette er i tråd med slik SV tenker

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men til tross for at syv av fylkeslagene til Ap avviser en utsettelse av utsendelsene, har langt på vei de fleste også med krav om en endring av asylpolitikken i den nye stortingsmeldingen.

Telemark Ap gjorde vedtak om å be regjeringen sørge for raskere og mer effektiv saksbehandling, at man vurderer å la barn som har vært lenge i landet får bli og at man sørger for en god returpolitikk.

– Det jeg leser fra vedtakene er veldig positivt, for det er i tråd med slik vi tenker. Det er ikke det å stille disse sakene i bero som har vært vårt viktigste krav, men nettopp det å få til en praksis overfor barn som legger enda mer vekt på barns behov og deres tilknytning til Norge, sier partileder i SV Audun Lysbakken.

Partisekretær i Ap: – Ikke min tolkning

Raymond Johansen

Raymond Johansen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Partisekretær Raymond Johansen i Ap er ikke enig i at helgens vedtak er et signal om et grasrotkrav om oppmyking av asylpolitikken.

– Det er ikke slik jeg tolker det. Asylpolitikken som sådan er ikke et tema her. Aps landsmøte har vært veldig tydelige på at vi skal ha en forutsigbar og rettferdig asylpolitikk, sier Johansen.

Han er imidlertid enig i at barn og barnefamilier har spesielle utfordringer som vil bli grundig behandlet i den kommende stortingsmeldingen.

– Mange fylkeslag har en setning i sine vedtak om at man må se på barn og barnas spesielle behov, sier Johansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger