Hopp til innhold

Nå stiger faren for snø- og jordskred

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå sendt ut varsel med nest høyeste faregrad for snøskred i Troms. – Når det kommer regn og mildvær, øker faren for snøskred og jordras, sier klimarågiver i NVE Hege Hisdal.

Snøskred

RAS: En personbil ble delvis rammet av et stort snøskred som gikk over riksvei 94 ved Stallgargotunnelen mellom Kvalsund og Hammerfest i slutten av mars. Nord-Norge er et av landets mest utsatte steder.

Foto: Tore Nilsen / NTB scanpix

Flere deler av landet får nå i slutten av uken smake på sommervarmen etter en lang vinter.

Men våren tar ikke bare med seg sol og varme, faren for snø- og jordskred stiger også i takt med sommertemperaturen.

– I Nord-Norge er det nå ustabilt snødekke og stor snøskredfare. Kommer det regn og mildvær nå, kan faren øke ytterligere. Man må også være obs for dette på Sørlandet, sier hydrolog og klimarådgiver Hege Hisdal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Sier faren for jordskred øker

I Troms er det allerede faregrad 4 for snøskred, men NVE har også sendt ut varsel for jordskred tirsdag og onsdag denne uken.

Hisdal forklarer at faren for dette øker i områder med stor snøsmelting og vannmettet jord.

– Varslingsnivået for jordskred er foreløpig på det laveste og gjelder for Østlandet, inkludert Telemark og deler av Trøndelag, sier hun.

jordskred

JORDSKRED-VARSEL: Det er sendt ut varsel for jordskred på Østlandet, Telemark og deler av Trøndelag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Videre påpeker Hisdal at det er viktig å være obs på bratte skråninger, spesielt langs elver og bekkeløp.

– Man må se seg for der det er veldig fuktig og hvor det er masser som kan rase. Men foreløpig er situasjonen på det laveste farenivået. Det er snøskred vi er mest oppmerksomme på nå, sier hun.

Anbefaler å sjekke varsom.no

Hvis man skal ferdes i fjellet nå på vårparten, anbefaler klimarådgiveren å besøke varsom.no for å få oversikt over hvor det er størst snøskredfare.

– Hvis det blir varmt og snøen er våt, så bør man også unngå bratt terreng. Det vil si hvor hellingen er mer enn 30 grader. Pass også på utløpsområder, som i bunnen av dalene med bratte sider, sier Hisdal.

Hirsdal legger også til at flomfaren også kan øke, men at man da må noen dager frem i tid.

– Men når kan vi slutte å tenke på disse tingene og bare glede oss over våren da?

– Ser vi på alle naturfarene samlet må vi da se frem til snøen har smeltet helt. Da er vi vel et godt stykke ut i juni eller juli, der snøen også er borte i høyfjellet, svarer Hisdal.

AKTUELT NÅ