Nå skal unge gå i fjellet

Trodde du fortsatt at det var Syden og fylla som var det store blant de unge? Nå er det høye fjelltopper og flott natur som gjelder.

Tea Høyheim på fjelltur i Lofoten.

AKTIV FERIE: Tea Høyheim (20) er blant dem som bruker deler av ferien til å gå i fjellet. Her er hun på Djevelporten i Lofoten.

Foto: Privat

Tea Høyheim

Tea Høyheim (20) fra Bergen.

Foto: PRIVAT

Du har kanskje sett ett eller to bilder i Facebook-strømmen din av en bekjent som er på fjelltur? Nordmenn går som aldri før i fjellet, og nå hiver også de yngre seg på trenden.

I en representativ undersøkelse gjort for NHO Reiseliv av TNS Gallup sier over seks av ti i alderen 18 til 29 år at de tenker å gå tur i fjellet i sommer.

Tea Høyheim (20) fra Bergen er en av dem som har lagt deler av sommerferien til fjellet. I en ukes tid i sommer bodde hun på et vandrerhjem i Kabelvåg i Lofoten og gikk flere toppturer derfra.

– Jeg har aldri vært den største fjellgeiten, men nå har jeg blitt eldre og kan se hvor fint det er. Dessuten er det så lett tilgjengelig, sier Høyheim.

Flere velger Norges-ferie

Da hun var yngre var det mest organiserte aktiviteter det gikk i, mens det siste året har interessen for fjellet blomstret.

– Jeg finner en spesiell ro i fjellet, og det å gå opp et fjell er morsomt å ha som et mål. Når du kommer opp på toppen får du den fantastisk utsikten som en slags premie, sier hun.

Ifølge NHO Reiseliv har det blitt mer attraktivt å feriere i hjemlandet. Mens 47 prosent planla å tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge i fjor, sier 70 prosent at de skal gjøre det i år.

– Nå er det trendy med en aktiv ferie. Opplevelsesbedriftene våre, som tilbyr eksempelvis kanoturer og fisketurer, opplever en eventyrlig vekst. Enkelte bedrifter sier de har fått flere forhåndsbestillinger nå på starten av sommeren enn hva de solgte for totalt i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Thea Høyheim på fjelltur i Lofoten

VAKKERT: Tea Høyheim synes den flotte naturen er verdt slitet opp på fjelltoppene.

Foto: PRIVAT

– Ferie med mening

Merete Habberstad

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Foto: NHO Reiseliv

Ifølge Habberstad er det særlig unge mennesker som velger en aktiv ferie. Turene går gjerne til Prekestolen, Besseggen og Trolltunga.

– Ungdom er gjerne opptatt av ferie med mening der man skal lære noe nytt og gjøre noe sammen med andre. Aktivitetsutvikling kommer samtidig som et økt fokus på folkehelse. Nå skal man bruke ferieukene på å nyte, men også svette og yte, sier Habberstad.

Også Turistforeningen (DNT) merker trenden tydelig. Bare det siste året har forenings ungdomsdel fått 1500 nye medlemmer, og medlemstallene har doblet seg på ti år.

– Jeg tror unge i større grad har fått øynene opp for naturen og ønsker å utforske den på egen hånd. Dessuten har naturen noe for alle, enten om man ønsker ro og stillhet eller fart og spenning, sier leder i DNT Ung, Stig Øystein Schmidt.

Del dine turbilder med oss på Instagram med #utno:

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger