Normal

Nå skal russen overvåkes

Flere russestevner skjerper sikkerheten frem til 17. mai. Fire brutale voldtekter er anmeldt, og nå skal videoovervåkning og hundepatruljer passe på russen.

Russ om flere voldtekter den siste tiden

Avgangselevene på Katedralskolen i Oslo er bare halvveis i russefeiringen, men ser alvorlig på flere russevoldtekter de siste dagene. Fra venstre Andreas Selvig Ødegaard (18), Kristine Stenberg Fydenlund (19), Olav Lund Vigerust (18) og Siri Negaard (18).

Foto: Bård Holmen Solvik

Til helgen samles 20.000 russ på landstreffene i Stavanger og Lillehammer.

– Vi har gledet oss lenge til dette. Det er stas å gå i dressene, gjøre knuter og drikke alkohol, sier russepresident Kristine Stenberg Frydenlund (19) på Katedralskolen i Oslo.

Hun er en av rundt 7000 festklare russ som drar til Lillehammer i helga. Sikkerhetsfokuset er større enn før. De siste helgene er fire voldtekter av russ anmeldt på Østlandet. Flere av dem er spesielt grove.

Grete Lien Metlid

Politiinspektør Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikt.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi ser ekstra alvorlig på sakene fordi det er snakk om både overfall og flere gjerningspersoner involvert, sier Grete Lien Metlid, leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.

Dagen etter treffet på Tryvann i helgen våknet russen til nyhetene om to anmeldte gruppevoldtekter.

– Det er sykt og helt forferdelig å tenke på at mens vi festet og hadde det gøy på Tryvann, så var det noen som ble voldtatt i skogen, sier russ Olav Lund Vigerust (18).

På Lillehammer skal 12-14 hundeførere patruljere Olympiaparken. Belysningen er forbedret, og flere områder overvåkes med video.

– For første gang har vi kameraovervåking av «utsatte områder». Disse bildene sitter det hele tiden noen og følger med på, sier Lars Nes, ansvarlig for russetreffet.

Sikrer toalettområdet

Sikkerhet på russetreffet på Lillehammer

Politioverbetjent Frode Øvreås ved Lillehammer politistasjon og Lars Nes, ansvarlig for russetreffet på Lillehammer, står ved toalettområdet som skal overvåkes med vakter. I tillegg skilles jentene og guttene med et gjerde.

Foto: Arne Sørenes

Både på Tryvann og i Halden skal voldtektene ha skjedd i toalettområdet.

På Lillehammer blir det nå egne dame- og herretoalett med gjerde mellom. Her vil også vakter følge med.

– Vi prøver også å bevisstgjøre sikkerhetsvakter og frivillige enda mer, sier Nes.

De fire voldtektene settes ikke i sammenheng med hverandre. Dermed er det trolig flere gjerningspersoner på frifot. Én ble pågrepet i Tønsberg, men han erkjenner ikke forholdet.

– Vårt hovedfokus er å løse sakene og finne ut hvem som står bak disse hendelsene. Vi oppfordrer alle med opplysninger om å komme til oss. Det er vanskelig med så mye folk på arrangementene, og vi er nok avhengig av tips eller at DNA-sporene gir resultater, sier Metlid.

«Jeg banker deg»

Russ mot voldtekt

Siri Negaard (18) gir klar beskjed under klistremerket.

Foto: Bård Holmen Solvik

I Kongeparken forbereder arrangørene seg med 400 vakter, videoovervåkning og flere frivillige.

– Antallet frivillige gjør at vi har 9000 dugnadstimer. I tillegg har vi egen politistasjon, legevakt og brannstasjon på festivalområdet, sier Aasmund Lund, presseansvarlig for landstreffet i Stavanger.

Lund er også opptatt av russens holdninger og Amnestys kampanje «Nei er nei». Klistremerket er festet på flere russedresser.

«Kattaruss» Siri Negaard (18) er én av dem, og for å gjøre det helt klart, har hun lagt til: «Jeg banker deg».

Guttene er også påvirket av hendelsene.

– Vi har faktisk også et ansvar for å holde hverandre i nakkeskinnet og si fra at det ikke er greit, også når spøken dras for langt og det tulles med voldtekt, sier Andreas Selvig Ødegård (18).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger