Nå skal du få norske mobilpriser på Europa-ferie

Fra og med sommeren 2017 skal du kunne bruke mobilabonnement i EU akkurat som du bruker det i Norge – uten at det koster deg én krone ekstra.

Mobilbruk i Paris

BLIR BILLIG: Nye EU-regler vil gjøre det like billig å ringe, sende SMS og bruke data i Paris som i Norge.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

I slutten av juni vedtok EU nye regler som også vil gjelde for Norge. Det skal ikke lenger være lov å ta ekstra betalt for å bruke mobiltelefonen i utlandet så lenge du er i et EU-land (eller EØS).

Det betyr at du ikke vil betale en krone ekstra for å ringe, sende SMS eller bruke datatrafikk når du er på Europa-ferie.

Pakketilbud skal gjelde i hele EU

Det betyr også at bakketilbud som gjelder i Norge, også skal gjelde for Europa. Har du gratis ringing og SMS i abonnementet, vil du også ha gratis ringing og SMS i for eksempel Spania.

– Dette er veldig bra for forbrukerne. Forandringene blir store, sier Marit Mathisen, seniorrådgiver i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, til NRK.

Reglene trer i kraft først 15. juni 2017, men det vil være en overgangsperiode fra 30. april neste år. Fra og med da vil mobilselskapene bare ha lov til å legge på et lite prispåslag for å dekke inn ekstrakostnader knyttet til å leie mobilnett i utlandet.

LES OGSÅ: Giske sjokkert over egen mobilregning

Blitt billigere allerede

Det er allerede blitt mye billigere å bruke mobiltelefon i EU sammenlignet med hvordan det var for et par år siden.

I dag må mobilselskapene forholde seg til makspriser, som fra 1. juli i år er 2,03 kroner per minutt for å ringe, 64 øre per SMS og 2,14 kroner per MB.

Les mer om dagens makspriser hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Mathisen forteller at de høye prisene som var før EU-regler satte en stopper for dem, eksisterte på grunn av dårlig konkurranse.

Konkurransen var både svak mellom mobilselskapene og mellom nettleverandørene som mobilselskapene leier av i utlandet.

– Det ble høyere priser i alle ledd, forteller Mathisen.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste meldinger