Nå skal AUF rydde i boligskatten

Eskil Pedersen og AUF mener boligpolitikk for ungdom er én av stortingspolitkernes største unnlatelsessynder. Nå går ungdomspartiet til frontalangrep på sekundærboligen.

Eskil Pedersen og AUF vil fjerne skattefordelene i å investere i boligmarkedet.

Eskil Pedersen og AUF om boligskatt

– Er det ett område politikerne ikke har kjent sin besøkelsestid, ikke har valgt å drive politikk, så er det innenfor boligområdet.

Les også: Her er skattelistenes svarte hull
Les også: Slik realiserer unge boligdrømmen
Les også: Sier nei til å myke opp egenkapitalkravet

Eskil Pedersen sitter på et trangt kontor langt over Yuongstorget midt i Oslo Sentrum. I byen under ham sliter jevnaldrende førstegangsetablerere med å kjøpe sin egen bolig.

Blant annet fordi generasjonene som kom før bruker gunstige skatteregler til å investere i stadig flere boliger. Det presser nemlig prisene rett til værs.

For kjøper du eiendom nyter du også godt av en fet subsidiering både i form av rentefradrag på skatten, og en formuesbeskatning som ligger langt under det man må betale dersom man investerer i andre formål.

AUF: – Øk skatten og bruk pengene på utbygging

– De som er inne på boligmarkedet har begynt å få god råd, og de velger å investere de pengene de allerede har tjent i markedet på nye boliger fordi det lønner seg. Da bør vi kanskje gjøre noe med akkurat den delen av boligpolitikken slik at det blir lettere å komme seg inn på markedet, sier Pedersen.

Er det ett område politikerne ikke har kjent sin besøkelsestid, ikke har valgt å drive politikk, så er det innenfor boligområdet.

Eskil Pedersen, leder i AUF.

Derfor bruker han anledningen til å legge frem et forslag på AUFs landsmøte i dag. Der skriver ungdomspartiet blant annet:

«(...) Derfor er det på tide å endre skattefradraget til kun å gjelde en bolig. Dette betyr at det ikke lengre vil være skattemessig gunstig med boligspekulasjon, og dermed roe kjøpemarkedet betraktelig.»

Han mener ekstrapengene man får inn på den økte skatteinngangen kan brukes til å bygge ut ikke-komersielle utleieboliger, satse på Husbanken og gi flere ungdom startlån.

– Det er god omfordelingspolitikk, sier Pedersen.

SU: – Utrolig underlig beskatning på eiendom

SU-leder Andreas Halse

SU-leder Andreas Halse

Foto: SU

Det får ungdomspartiets regjeringsnabo Sosialistisk Ungdom (SU) til å juble. De er helt enig i at man gradvis skal droppe den gunstige skattelovgivningen for å eie mer enn én bolig.

– Løsningen er veldig enkel; gjør som SV allerede har fått gjennomslag for i regjeringen, nemlig gradvis å øke beskatningen av bolig to, tre og fire. Da bidrar de over skatteseddelen på samme måte som andre formuesobjekter, sier SU-leder Andreas Halse.

Er det ett område politikerne ikke har kjent sin besøkelsestid, ikke har valgt å drive politikk, så er det innenfor boligområdet.

Eskil Pedersen, leder i AUF.

Han mener dagens system gjør et oppblåst boligmarked stadig mer oppblåst.

– Det er ikke samfunnsmessig gunstig å ha så mye bundet opp i eiendomsmarkedet som vi har i Norge. Det gir press i boligmarkedet, og det trekker penger ut av andre samfunnsnyttige formål folk kunne investert i. For samfunnets del er det nesten bedre at man syr pengene ned i madrassen, sier Halse før han fortsetter:

– Jeg er sikker på at fornuften og SU til slutt vil seire i denne saken.

UH: – Ikke riktig medisin

Unge Høyre politiker Paul Joakim Sandøy fra Molde.

Paul Joakim Sandøy

Foto: Birkeland / Birkeland

Leder i Unge Høyre Paul Joakim Sandøy deler venstresidens virkelighetsoppfatning når det gjelder presset i boligmarkedet. Han er imidlertid ikke enig i at man skal øke eiendomsbeskatningen.

– Grunnen til at vi har en gunstig beskatning av eiendom er at selveierdemokratiet i Norge har stått sterkt. Man har vært opptatt av at folk eier sin egen bolig, sier Sandøy.

Løsningen er å fjerne formuesskatten for å utligne forskjellen.

Paul Joakim Sandøy, leder i Unge Høyre

Han er også enig at man må gjøre noe for å snu nordmenns investeringsiver fra boligmarkedet mot andre formuesobjekter.

Løsningen er imidlertid diametralt motsatt av det SU og AUF ønsker.

– Jeg er enig i problembeskrivelsen om at det er en skjevinvestering i eiendomsmarkedet, men løsningen er å gjøre det mer gunstig å investere i andre formål som aksjer og arbeidsplasser. Løsningen er å fjerne formuesskatten for å utligne forskjellen, sier Sandøy.

Han mener hovedproblemet med press i boligmarkedet ikke er gunstig beskatning, men at det bygges for få boliger.

FpU: – Nesten umulig uten hjelp hjemmefra

Himanshu Gulati

Himanshu Gulati

Foto: Siv Sandvik / NRK

Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets Ungdom, mener situasjonen på boligmarkedet for førstegangsetablerere er skandaløs.

– Det er nesten umulig for den yngre generasjon å komme inn på boligmarkedet uten hjelp hjemmefra. Slik skal det ikke være, og det er resultat av politiske vedtak, sier Gulati.

Problemet er ikke at det er for lønnsomt å investere i bolig, men at det er for lite lønnsomt å investere i andre ting.

Himanshu Gulati, leder i FpU

Han sier ungdomspartiet først og fremst ønsker å fjerne kravene til universell utforming og fjerne formuesbeskatningen.

– Problemet er ikke at det er for lønnsomt å investere i bolig, men at det er for lite lønnsomt å investere i andre ting som for eksempel grunderbedrifter, sier Gulati.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger