Lånekundene kan spare tusenvis etter rentekutt

Rentekuttet i Skandiabanken fikk ikke stå ubesvart, nå følger storbankene etter. For en vanlig familie kan det bety flere tusen kroner ekstra å rutte med i året.

Visning av bolig

Nye lånekunder kan få storbankenes nye boliglån allerede denne uka. Og når renta synker, kan besparelsene fort bli store.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Det siste døgnet har DNB og Nordea begge svart på Skandiabankens rentekutt, som ble annonsert i går. NRK Dagsnytt meldte allerede mandag morgen at et rentekutt fra storbankene kunne komme når som helst.

– Nå venter jeg bare på ketchuppeffekten igjen. Når de siste kommer etter så kommer de samtidig, var spådommen fra Pål Ringholm i Swedbank i begynnelsen av denne uka.

Og det skulle ikke ta lang tid. Mandag ettermiddag svarte Nordea med et kutt på 0,20 prosent for alle boliglånskunder, mens DnB ventet til tirsdag morgen før de lanserte 3,1 prosent som den beste (nominelle) renta de kunne tilby.

Bankene låner billig

Det er bare et halvt år siden sist «ketchupeffekten» på boliglån viste seg sist gang, da gikk det bare timer mellom storbankenes rentekutt. Grunnen til at det skjer igjen er at bankene tjener godt på å låne ut penger til folks bolig.

Ringholm i Swedbank forklarer at når bankene selv betaler rundt to prosent på sitt lån, og de er fornøyd med å tjene rundt en prosent, så vil det være realistisk med boliglån med rundt tre prosents rente.

Sparebank 1 SR-Bank.

Har du fått lån til å kjøpe hus kan du nå slippe unna med mindre i renter, etter at storbankene kutter.

Foto: Tom Edvindsen

Helt dit ned har ikke bankene senket renta det siste døgnet. Men slår spådommen helt til etterhvert, kan mange vente seg en boliglånsrente omtrent 0,5 prosentpoeng lavere enn den de har i dag.

Har du et boliglån på tre millioner kroner, tilsvarer det at du får 11.000 kroner mer å rutte med i året. Før skattefradrag er beløpet 15.000 kroner årlig.

– Irriterende

Skandiabanken var først ut også denne gang, og er også den med lavest rente til alle kundene av de store bankene. Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken er fornøyd med at de er konkurransedyktige, men kjenner at de andre storbankene følger nøye med.

– De ser nok på oss som en seriøs konkurrent og utfordrer, og vil ikke miste så mange kunder til oss. Vi har svært gode kunder, som er trygge betalere, sier kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.

– Hvordan føles det å være bjellesau?

Pål Ringholm, analysesjef kreditt i First Securities

Pål Ringholm i Swedbank ventet på «ketchupeffekten». Denne uka kom den.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Det er smigrende, men også litt irriterende. De henger virkelig tett på. Men vi mener fortsatt vi har best vilkår, og må vel ta det som en fjær i hatten at de største bankene ser til oss.

Etter rentekuttet har Skandiabanken nå en effektiv rente på 3,25 prosent på boliglån for alle kunder, mens Nordea tilbyr 3,40 prosent som sin laveste effektive rente.

DnB melder på sine nettsider at det er Akademiker-medlemmer under 34 år som stikker av med den beste renta, de får en nominell rente på 3,1 prosent, og det vil bli omkring 3,2 prosent i effektiv rente. For de aller fleste med boliglån i Dnb vil renta være 3,3 prosent (nominell) eller mer.

Kan komme nok et kutt

Og det betyr at det er svært billig å låne penger for de som skal kjøpe hus – også historisk sett.

– Historisk så har ikke rentene vært særlig mye lavere de siste fem hundre årene, så jeg vil påstå at det er relativt billig, sier Ringholm.

Til tross for lave renter vil heller ikke Bjørsvik utelukke at det kan komme nok et rentekutt utover høsten.

– Men nå må støvet legge seg litt, så ser vi an situasjonen etter hvert. Markedet må sette seg litt først, sier kommunikasjonssjefen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger