Hopp til innhold

Bastholm: Regjeringen prioriterte sydenturer foran fadderuker

ARENDAL (NRK): Miljøpartiet de grønne slutter seg til i kritikken mot regjeringens koronahåndtering. Mener regjeringen prioriterte cruisenæring og sydenturisme foran kultur og fadderuker.

SE DIREKTE: Partilederdebatt fra Arendal. Programleder er Fredrik Solvang.

Tidligere torsdag kom Støre med flengende kritikk av Solberg-regjeringen for hvordan de håndterte åpningen av grensene i midten av juli.

Støre mener regjeringen åpnet grensene – uten å være forberedt på å ta i mot dem som tok med seg smitte tilbake fra utlandet.

– Vi er imot å lukke oss helt hermetisk, men når vi åpner så må vi ha kapasitet. Vi har kommet bakpå, og det mener jeg er kritikkverdig, sa Støre til NRK i ettermiddag.

– Burde ikke ha åpnet

I Debatten i kveld gjentok han kritikken om at regjeringen kom for seint på banen etter at grensene åpnet igjen.

For fire-fem timer siden åpnet det et mottakssenter på Gardermoen. Det burde vært åpnet 15. juli, sier Støre i duell med Erna Solberg.

Han anerkjenner derimot statsministeren for å ha ledet landet gjennom våren, men sier at med det vi vet nå, var det feil å åpne opp i juli.

Solberg forklarer hvorfor de ventet i nesten én måned før de opprettet testsentere i ankomstterminalene på flyplassene.

Tidligere torsdag kom Støre med flengende kritikk av Solberg-regjeringen for hvordan de håndterte åpningen av grensene i midten av juli.

Tidligere torsdag kom Støre med flengende kritikk av Solberg-regjeringen for hvordan de håndterte åpningen av grensene i midten av juli.

– Dette kommer på plass nå fordi vi har et økt smittetrykk. Så kan vi sikkert tenke at vi skulle hatt mange av disse tiltakene tidligere, men det er ikke sikkert det hadde stoppet så mange, nettopp fordi det er en usikker testing.

– Men jeg er glad for at Støre sier at dette er etterpåklokskap. I juli sa du også at det var riktig å åpne. Vi mente da at vi hadde kontroll på situasjonen. Folk hadde vært kjempeflinke til å følge de grunnleggende smittevernsreglene før sommeren, men som på slutten av sommeren ble litt mindre flinke.

– Men vi sa også den gang at smitten kunne komme til å øke, og at vi kunne få lokale utbrudd. Og det er lokale utbrudd vi har nå, sier Solberg.

– Vi må lære av erfaringen. Og etterpåklokskap, vel, jeg trodde i midten av juli at det var orden og reda ved grensen, sier Støre.

Frykter kommunene får skylda

Solberg mener regjeringen har gjort en god jobb i informasjonsarbeidet ved å blant annet sende tekstmeldinger til alle som ankommer landet.

– Jeg mener dette har vært for lempfeldig. Jeg vil advare om at vi kommer i en situasjon der dere peker på kommunenne, dere må gjøre det, dere må gjøre det. Jeg vil ikke ha noe svarteper-spill, sier Støre.

– Jeg er helt enig med deg i at det er viktig at vi nå passer på. Det er derfor vi kom med varsler i forrige uke fordi vi så at det kom flere store smitteutbrudd. Vi var det nest siste landet som åpnet. Men det at noen i kommunesektoren, næringslivet og staten har vært lempfeldige med å følge smittevernsreglene er ikke akseptabelt, sier Solberg.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er opptatt av å ha tillit til befolkningen.

– Det var aldri planen å holde grensene fram til vi hadde en vaksine klar. For å slippe på disse strenge restriksjonene, så er vi avhengige av at folk gjør en jobb. Vi må finne tilbake til den dugnaden vi hadde, for det er på den måten vi sikrer at landet forblir åpent, sier Ropstad.

MDG: Regjeringen valgte sydenturer foran fadderuke

MDG-leder Une Bastholm reagerer på at regjeringen nå retter pekefingeren mot studenter som drikker i parker under fadderukene.

– Setter du det på spissen så har regjeringen prioritert cruisenæringen foran det brede laget av kulturarbeidere og som skulle hatt konserter og teateroppvisninger. De har også valgt sydenferie foran de studentene som er nye i byen kan møtes og bli kjent med andre de kan diskutere fag med, sier Bastholm.

Rødts Bjørnar Moxnes vil ikke rette skylden for smitteoppblomstringen mot verken sydenturister, grensehandlere eller festende ungdommer.

– Det var ikke ungdommen som åpnet for at man kunne hente underbetalt filippinsk arbeidskraft til Norge. Det er regjeringen som har gjort noen viktige og tydelige prioriteringer tidlig i sommer, som gjorde det mulig å hente billig arbeidskraft fra land med større smittefare. Det synes jeg er kritikkverdig, sier Moxnes.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener det var feil av regjeringen å bruke grønnfargen og mener alle land burde vært røde:

– Jeg mener regjeringen har hatt en feil prioritering. Jeg mener det var feil at man åpna for andre land før man åpna for breddefotballen.

– Så, mener du at alle land burde vært røde, spør programleder Fredrik Solvang.

– Ja, det burde de, svarer Vedum.

Solberg påpeker at Vedum likevel i sommer kom med utspill om at nordmenn måtte få lov å reise på hyttene sine i Sverige i røde områder.

– Det er greit med etterpåklokskap, men kanskje også litt ydmykhet for hva man selv har vært opptatt av, sier Solberg.

Frp vil ha obligatorisk testing

Frp-leder Siv Jensen mener det blir feil å bruke tiden på etterpåklokskap.

– Det er mye bedre at vi ser på hva vi nå skal gjøre for å få bedre kontroll med en mulig smitteoppblomstring. Og ett sånt tiltak vi kan iverksette nå, er obligatorisk testing av alle som kommer til Norge, sier Jensen.

– Her kommer det folk fra røde land og fra grønne land. Hvis alle blir testet vil det være med på å gi bedre oversikt over hvor testingen kommer fra.

Jensen er også kritisk til at regjeringen har skrenket inn skjenketiden på alle landets utesteder.

– Det er ikke fordi jeg er opptatt av at vi skal være på bar og drikke mest mulig. Men det flytter aktiviteten til steder uten smittekontroll. Det fører også til at politiet bruker ressursene sine på å reise på hjemmebesøk til folk, i stedet for å bekjempe gjengkriminalitet, sier Frp-lederen.

Frihet til å velge

Venstre-leder Trine Skei Grande, som i kveld deltar i sin siste partilederdebatt som Venstre-leder, sier man ønsket å la folk få mulighet til å velge selv da de åpnet grensene.

– En av de største inngrepene man kan gjøre mot norske borgere er slike restriksjoner. Vi sa til folk at vi oppfordret til å ha ferien sin i Norge, men vi sto foran et reiseliv som blødde. Vi åpna faktisk grensene fordi at folk skulle få lov til å ta de valgene selv, men også at norsk reiseliv fikk muligheten til å få internasjonale gjester inn, sier Grande.

– Med den åpenbare prisen at smitten har økt?

– Ja, vi ser at smitten har økt. Men da må vi lage et smittevernsreglement som det er mulig å overholde. Jeg håper vi har fått på plass de mekanismene som holder det norske næringslivet flytende, samtidig som vi klarer å la være å innskrenke borgernes rettigheter så ektremt, sier Grande.

Støre: Har ikke hørt fra regjeringen siden juni

Støre slutter seg til Jensens ønske om å legge etterpåklokskapen bak oss og se fremover.

– Denne debatten er egentlig ganske forløsende. Nå debatterer vi hva vi skal gjøre for å opprettholde dugnaden og tilliten til den. Alle disse beslutningene tas av regjeringen. Vi har ikke hørt fra regjeringen siden slutten av juni. De tar beslutninger og har pressekonferanser hver dag, sier Støre.

– Nå virker regjeringen nesten litt snurt over at vi er kritiske og anklager oss for etterpåklokskap. La oss heller se på hva som er bedre for å få smitten ned og hjelpe de folkene som trenger det, sier Ap-lederen.

SV-leder Audun Lysbakken er bekymret for at regjeringen har for mye makt samlet på få hender.

– Dette er knyttet til det som er det norske folks grunnleggende friheter og rettigheter. Og det er en stor grad av politikk knyttet til hva man åpner først og stenger først. Hvis dette blir en langvarig krise, slik jeg tror det blir, så kan vi ikke ha det sånn at regjeringen bestemmer dette helt alene, sier Lysbakken.

Vedum: Vi har ansvar for å skaffe vaksine

Mens flere land nå spytter inn penger for å sikre at deres innbyggere står først i køen når en vaksine mot viruset er klar, mener Kjell-Ingolf Ropstad at Norge gjennom sin økonomiske bistand sikrer en rettferdig fordeling som også når de aller fattigste.

– Vi bidrar internasjonalt for å prioritere verdens fattigste.

– Lar vi da Malawi gå foran oss, ville programleder Solvang vite.

– Dette handler om en rettferdig fordeling. Det må ikke være sånn at alle innbyggere i ett land får vaksine, men at det fordeles. Denne pandemien er en krise i Norge, men en katastrofe for verdens fattigste, sier Ropstad.

Siv Jensen mener Norge i altfor stor grad har gjort seg avhengig av Kina og må bygge opp sterkere nasjonal beredskap med egenproduksjon av medisiner og smittevernutstyr.

– Vi samarbeider internasjonalt for å få denne vaksinen opp og frem til en pris som gjør at alle land kan tilby den til sine innbyggere, sier Jensen.

Une Bastholm (MDG) mener et bredt vaksinasjonsprogram i Norge ikke haster mest, men at man bør prioritere land der helsesystemene ikke har kapasitet til å teste eller behandle syke.

– Det betyr at jeg som ikke er i risikogruppa må vente lengre, og det mener jeg i solidaritetens navn er riktig, sier Bastholm.

SP-Vedum sier Norge må bidra til vaksineutviklingen, men at politikerne først og fremst har ansvar for sitt eget folk.

– Selvfølgelig må vi sikre vaksine til vår nasjonale befolkning. Akkurat som vi må sikre mat, sykehus, politi og forsvar. Det hadde vært helt utrolig hvis vi prioriterte å sikre vaksine til Sverige, sier Vedum.

Statsminister Erna Solberg sier Norge jobber med å inngå avtaler med de mest sannsynlige produsentene for å sikre nok vaksiner.

– Vi kommer til å få en liten andel i begynnelsen. Min jobb er å sikre at de svake gruppene i Norge blir vaksinert og at vi har mulighet til det.

AKTUELT NÅ