Hopp til innhold

Nå må du ta hensyn til disse nye reglene

Da nyttårsrakettene farget himmelen midnatt til 1. januar fikk Norge en rekke nye lover som gjelder for deg.

Tax free ved Oslo lufthavn Gardermoen

BYTTENEKT: Det er ikke lenger lov å ta med seg mer alkohol selv om du ikke kjøper med tobakksvarer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Nye regler for kjøp av alkohol på tax free er noen av de nye reglene som nå er gjeldende.

– Man må være oppdatert når man kommer fra andre land. Det er ikke slik at du kan løse ut tobakkskvoten i alkohol lenger, sier Jon Christian Fløysvik Nordrum.

Nordrum er førsteamanuensis ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han gjestet NRK Nyhetsmorgen for å snakke om de nye reglene fra nyttår.

– Mange vil merke strengere krav til lokal reduksjon av luftforurensing. Det kan bety miljøfartsgrenser eller krav om piggfrie dekk, sier Nordrum.

15000 innbyggere i Trondheim er utsatt for mer svevestøv enn grensen som er satt i nasjonale mål, kom det frem i en rapport fra 2019.

I 2019 slo en rapport alarm om svevestøv i Trondheim. Nye regler skal forhindre dette.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nye salgsregler

Skal du selge bolig kan du ikke lenger gjemme deg bak «selges som den er».

– Om du skal selge boligen, så må du som selger vite mer om boligen. Det er ikke lov å ta store forbehold med «selges som den er». Dette skal bidra til tryggere handel og mindre konflikt, forteller Nordrum.

Jon Christian Fløysvik Nordrum er jurist og ekspert i forvaltningsrett ved univeristet i Oslo

Jon Christian Fløysvik Nordrum er jurist og ekspert i forvaltningsrett ved universitet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

De nye reglene fastslår at selgere må ta større ansvar for å gi grundig informasjon og dokumentasjon av boligen. Det stilles også større forventninger til at kjøpere setter seg inn i informasjonen. I tillegg blir det innført nye minstekrav til tilstandsrapporter i bolighandelen, skriver NTB.

Ny språklov

Ved 1. januar fikk Norge også en ny språklov.

– Man burde i alle fall merke seg en språklov i Norge, og den er ny. Den styrker norsken og språkrettighetene. Blant annet er samisk sidestilt med norsk og tegnspråk er et offentlig språk, opplyser førsteamanuensen.

Hvis du syns byråkratisk språk er vanskelig så kan det nye året bli enklere. En ny regel sier at det offentlige skal bruke språk som folk forstår.

– For den som er lei av byråkratisk språk, så er det gledelig at vi har fått en bestemmelse som stiller krav til at det offentlige må bruke klart språk. Forhåpentligvis skal vi begynne å forstå det byråkratiske språket, sier Nordrum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger