Hopp til innhold

Sommerens reiseråd: Unngå utenlandsreiser

Du får ikke oppleve palmer og hvite sandstrender i sommer. Eksisterende reiseråd varer frem til 20. august, forteller statsminister Erna Solberg.

Hellas, Chaina Kreta

SOMMER: Hellas vil åpne de trange smugene sin for turister fra 1. juli, men det betyr ikke at nordmenn kan reise.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Det salte, turkise Middelhavet og stråparasollene lar vente på seg. UDs reiseråd om å unngå alle utenlandsreiser gjelder frem til 20. august, forteller Erna Solberg på dagens pressekonferanse.

Fraråder utenlandsreiser frem til 20. august

– De endringene vi snakker om i dag må hele tiden vurderes opp mot den aktuelle smittesituasjonen. I utgangspunktet vil UDs reiseråd, innreiseforbudet og generelle karantenebestemmelsene vare fram til 20. august, forteller Solberg.

Regjeringen varsler imidlertid om to nye datoer, 15. juni og 20. juli, der de vurderer å gjøre noen unntak i de generelle karantenebestemmelsene og reiserådene.

– Et første steg er at vi innen 15. juni vil se om det kan gjøres unntak fra reiserådet for reiser til de nordiske landene. Innen 20. juli vil det vurderes om det vil gjøres unntak for reiser til andre nærliggende land i Europa, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

SPANIA

PALMER: Synet av palmer vil la vente på seg til over sommeren.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Men eventuelle unntak i reiserådene avhenger av hva som skjer i andre land.

– Til tross for forsiktig oppmykning av smitteverntiltak i flere land, er det fortsatt vanskelig å være på reise – også i Europa, sier Søreide.

Hun forteller at reiserestriksjoner i og mellom land, ulik smittesituasjon, karantenebestemmelser, smitteverntiltak og svært få flyavganger, som i tillegg blir hyppig kansellert, skaper utfordringer for norske borgere på reise.

– Mange ber fortsatt ambassadene om bistand til å komme hjem. Fortsatt kan restriksjon bli innført og gjeninnført i mange land. Derfor opprettholder UD gjeldende reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

– Ingen hyttetur til Sverige før 15. juni

Utenriksministeren presiserer lettelser i de nordiske landene vil skje i samråd med helse- og justismyndighetene og vil være avhengig av smittesituasjonen.

– Andre europeiske land gjør også lettelser først til sine naboland. Derfor vil regjeringa be FHI om gjøre en særlig smittevurdering og lette reiserestriksjoner for reiser til Norden. Å kunne reise fritt i Norden avhenger av at de andre nordiske landene deler vår vurdering av smittevernsituasjonen, sier Eriksen.

– Det blir ingen hytteturer til Sverige før 15. juni uten for å sitte i karantene når du kommer hjem, for å si det sånn, legger Solberg til.

– Er det aktuelt for Norge å åpne delvis for å reise i Norden, eller må alle de nordiske landene åpnes samtidig?

– Vi arbeider for en felles nordisk åpning, der alle fem land kan åpnes samtidig. Men dette må vi se nærmere på når det nærmer seg 15. juni, sier Solberg.

Besteforeldre kan feriere med barnebarn

Erna Solberg presenterer også den hun kaller den «viktigste gladnyheten i det hele.»

– Nå som vi har liten smitte vil det også være mulig for besteforeldre å kunne feriere sammen med familien sin. Men personer med klart forhøyet risiko må individuelt vurdere om det er å anbefale, sier Solberg.

Statsministeren presiserer at reglene gjelder fra i dag.

– Dersom du er i en lett forhøyet risikogruppe kan du være med barnebarna allerede fra i dag.

Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserer at det er trygt å ferdes for alle grupper innenlands i Norge.

Europa åpnes opp

Stadig flere europeiske land har startet å lettet på restriksjonene. Onsdag anbefalte EU å sakte åpne mellom land med tilnærmet lik smittesituasjon.

– Vi følger med på hva som skjer i andre land, men vi følger aller mest med på hva som skjer i Norge ut fra hva slags råd vi skal gi til nordmenn, sa assisterende helsedirektør i helsedirektoratet, Espen Nakstad til NRK tidligere i dag.

Mallorca

SMITTEFARE: Onsdag klokken 14.00 legger regjeringen frem sommerens reiseråd for nordmenn.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tyskland har allerede sagt at de vil åpne for reisende fra flere land, inkludert Norge, innen 15. juni, mens Hellas ønsker å ta imot turister fra 1. juli.

Det betyr likevel ikke at det automatisk er grønt lys for nordmenn å reise. Utenriksdepartementet (UD) fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land.

Vi hører at blant annet Hellas er klare til å ta imot turister, hvordan skal vi som planlegger sommerferien forholde oss til det?

– Jeg tror man skal forholde seg til det som blir sagt av regjeringen i ettermiddag, de vil gi et tydelig signal. Så må man også forholde seg til UDs reiseråd som ikke bare bunner i smittesituasjonen, men også muligheten til å ferdes i andre land, sa Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

TYDELIG: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad, forteller at regjeringen vil sende et tydelig signal når de fremfører sommerens reiseråd fredag ettermiddag.

Foto: Helle Westrum / NRK

Han forteller at koronasituasjonen fortsatt er svært alvorlig i store deler av verden.

– Generelt kan vi si at jo mindre smitte det er i et land, jo mindre risiko er det å reise i de landene uansett hvem du er. Men akkurat nå er det ganske høy smitte i store deler av verden, også i Europa er det dramatisk, kanskje med unntak av Norge og Island.

Litauen, Latvia og Estland har dannet den første «reiseboblen» i Europa. Innbyggerne i de tre baltiske statene kunne reise fritt til hverandre fra midnatt.

– Den baltiske reiseboblen er en mulighet for selskap å gjenåpne, og gir et lite håp for innbyggerne om at livet er på vei tilbake til normalen, sa Litauens statsminister, Saulius Skvernelis i en pressemelding.

Den assisterende helsedirektøren fortalte fredag morgen at han forstår at det er stor interesse for å kunne reise igjen.

– Men samtidig må vi tenke på en del andre ting også. Dette er et helhetsbilde vi må vurdere. Når man reiser er man ofte i mer kontakt med folk og er på flere steder enn hva man vanligvis er. Kontakthyppigheten øker mye.

Hellas sommerferie

ETTERLENGTET: Mange har ventet med å kansellere sommerens utenlandsferie. Fredag ettermiddag kommer regjeringen reiseråd kommer sommeren.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Nye råd for innenlandsreiser og innreise

Helsedirektoratet og FHI kom i dag med nye råd hva gjelder innenlandsreise.

– De nye rådene skal bidra til at det er trygt å reise på ferie i Norge i sommer. Vi kan nå reise over hele landet, men vi må gjøre det på en måte som gjør at vi unngår smitte. Hvis du er syk så hold hjemme, sier Solberg.

De samme reglene gjelder også på ferie – vask hendene og hold minst en meters avstand til andre en dem som er nærmest.

– Det er lurt å begrense reise der det legges opp til nærkontakt med mange mennesker. Da kan man risikere å bli smittespreder hvis man tilfeldigvis bli syk.

Justisminister Monica Mæland forteller imidlertid at hun har gode nyheter knyttet til innreise:

– Vi vurderer nå å åpne for arbeidsreiser fra hele Norden fra 1. juni. Det betyr at dagens karanteneplikt der du må være i karantene i ti dager, erstattes med egen vurdering.

Regelverket om hvem som tillates innreise inn i Norge er til fortløpende vurdering, forteller hun.

Foreløpig viktige datoer er:

  • 1. juni for arbeidsreiser.
  • 15. juni for reiser i Norden.
  • 15. juli for reiser i nærliggende europeiske land.

Mulig å reise til Svalbard

Svalbardsamfunnet har i praksis vært avstengt og har null koronasmittede. Med en så positiv utvikling åpner regjeringen nå for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard fra 1. juni.

– I tett samarbeid med lokalt næringsliv er det utarbeidet en reiseveileder for hvordan næringslivet skal kunne drive smittevern forsvarlig. Det er veldig viktig at reiselivet på Svalbard legger denne veilederen til grunn og at hver virksomhet utarbeider egne planer slik at sysselmannen kan oppheve reisekarantene fra 1. juni, sier Mæland.

ISBJØRN POLARMÅKER

ÅPNES: Svalbard åpnes for tilreisende fra 1. juni.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun forteller at de legger opp til en gradvis åpning. Beredskapen på øya og den lange evakueringstiden til fastlandet setter noen begrensninger.

– Kystcruise varer over flere dager i Svalbard-farvann og innebærer særlige utfordringer. Vi trenger noe mer tid for å vurdere når det kan åpnes for denne aktiviteten. Vi vil også vurdere å begrense det totale antallet turister som kan være på Svalbard for enhver tid.

AKTUELT NÅ