Hopp til innhold

Nå kommer smilefjes på restaurantdøren

Fra nyttår skal et ansiktsuttrykk på restaurantdøren vise deg hvor renslig det er på spisestedet. Målet er å få opp standarden på norske restauranter og kafeer.

Smilefjes Mattilsynet

I løpet av 2016 vil 8000 restauranter og kafeer få en smilefjes-plakat som viser hvor god hygienen på stedet er.

Foto: Slobodan VasicFotostorm, Slobodan VasicFotostorm / IstockPhoto

Mange har sikkert lurt på hvor rent det egentlig er på kjøkkenet på norske spisesteder. Nå skal du få informasjon om det før du går inn på restauranten.

Fra nyttår 2016 skal 8000 restauranter og kafeer bli en del av den nye smilefjesordningen. Det er en offentliggjøring av resultatene av Mattilsynets tilsyn.

En tilsynsplakat skal henges synlig opp ved inngangspartiet til restauranten, og inneholder et smilefjes som gir et bilde på hvordan hygienen, rengjøringen og vedlikeholdet på spisestedet er. (Se faktaboks)

Bra for forbrukeren

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie har tro på at smilefjesordningen vil føre til tryggere mat på norske restauranter og kafeer.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Hensikten er at alle som går ut på restaurant for å spise et måltid skal vite at stedet de går inn på leverer trygg mat, sier helseminister Bent Høie (H).

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bedt Mattilsynet om å innføre ordningen etter inspirasjon fra New York, og land som Danmark og Finland.

– Målet med denne ordningen er også forebyggende. Vi tror at spisestedene vil skjerpe seg ekstra, nå som alle lett kan se hva slags hygiene-standard stedet har, sier Høie.

Gapestokk?

Smilefjes plakat

Slik blir smilefjes-plakaten hvis tilsynet viser at hygienen er i orden på spisestedet.

Foto: Mattilsynet

Men ordningen har vært omdiskutert. NHO Reiseliv var i sin høringsuttalelse kritisk, og mente ordningen kan virke som en gapestokk for en restaurant som er uheldig på et tilsyn. De kalte ordningen for «smilefjasordningen» i en kronikk i Dagsavisen i fjor sommer.

Surt smilefjes

Restauranter og kafeer hvor hygienen ikke er på stell får et surt smil ved inngangsdøren.

Foto: Mattilsynet

– I praksis vil ordningen kunne gi vilkårlige utslag. Bedrifter kan få «karakter» basert på skjønn, i verste fall påvirket av hvilken inspektør som gjør tilsynet den aktuelle dagen, skrev administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, den gang.

Nå har NHO Reiseliv og andre bransjeorganisasjoner deltatt i arbeidet med å gjøre ordningen klar til å lanseres, og mener ordningen har blitt bedre enn det den var til å begynne med.

Vellykket prøveordning

Siden 2007 er 5600 smilefjes delt ut til spisesteder i Kristiansund, Levanger, Trondheim og distriktene rundt. Et vellykket pilotprosjekt, mener Mattilsynet.

– Standarden har utvilsomt blitt bedre. I begynnelsen fant vi alvorlige mangler hos hvert femte serveringssted, som dermed fikk strekmunn. Nå er antallet halvert, sier seniorinspektør Anne-Britt Haugen Østeraas hos Mattilsynets avdeling Trondheim og omland.

9 av 10 spisesteder får nå smilende munn etter tilsyn.

I Danmark har de hatt smilefjesordningen i snart 15 år:

Vil styre unna sur munn

Helseminister Høie er klar på hvilken konsekvens ordningen vil få for hans valg av spisested.

Kommer du til å gå inn på et spisestedsted med sur smilemunn?

– Nei, jeg kommer aldri til å gå på en restaurant med sur smilemunn, svarer Høie kontant.

Se informasjonsvideo fra Mattilsynet her:

AKTUELT NÅ