Nå kan du reise Norge rundt med bare én app

Appen Entur skal gjøre det enklere å ta kollektivtransport i Norge. Den samler 3000 rutetabeller på ett sted.

Entur-appen

Appen Entur samler 3000 rutetabeller på ett sted.

Foto: Ola Hana / NRK

I morgen blir appen, som er fullfinansiert av Samferdselsdepartementet, tilgjengelig for alle smarttelefoner. Den lar deg planlegge hele kollektivreisen, uansett hvor du ønsker å reise i landet.

Nå som vi har fått alle selskapene med på prosjektet, blir neste steg å kunne tilby kjøp av billetter fra alle selskapene i appen, sier daglig leder av Entur AS, Johnny Welle.

Appen samler informasjon om kollektivtransport fra 60 kollektivselskap, 3000 rutetabeller og 60 000 stoppesteder.

Reklamefri

Johnny Welle daglig leder i Entur

Daglig leder av Entur AS, Johnny Welle tror appen kan skape økte inntekter til firmaene som tilbyr kollektivtransport.

Foto: Ola Hana / NRK

Arbeidet med tjenesten startet opp i 2016 etter ønske fra Stortinget om å få samlet informasjon om kollektivtilbudet i Norge.

Entur mottar data fra alle kollektivselskapene i Norge og oppdaterer rutetidene i sanntid. Tjenesten skal driftes helt uten private investorer for å unngå at kundene får opp reklame i tjenesten.

Selv om appen blir et mer helhetlig alternativ til de eksisterende kollektivtransport-appene tror Welle at de vil kunne gi økte inntekter til transport-tilbyderne.

– Alt som gjør at folk reiser kollektivt, vil være med på å øke selskapenes inntekter. Vi merker derfor at kollektivselskapene er positive til appen.

AR-bilde av Oslo S

«​​​​​Augmented reality»​​​​​​​-teknologi lar brukeren sveipe over omgivelsene rundt seg for å finne nærmeste holdeplass.

Foto: Ola Hana / NRK

– Skal bli lettere å reise kollektivt

Det er Samferdselsdepartementet som har bestilt og finansierer driften av appen. Til sammen har prosjektet kostet 30 millioner kroner. Samferdselsminister, Ketil Solvik-Olsen sier de vil få flere til å reise kollektivt.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å reise kollektivt. Det er denne appen med på å gjøre, sier Olsen.

Ketil Solvik-Olsen tester Entur

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tester ut Entur-appen sin AR-funksjon.

Foto: Martin Roalsø / NRK

Tjenesten vil bli tilgjengelig på internett og via app. Solvik Olsen mener det er riktige plattformer å benytte seg av.

– Mange eldre bruker nå også app, og Ruter sier 98 prosent av deres kunder bruker smarttelefoner. Da tror jeg det vil føre til at flere bruker kollektivtilbudet.

– Vil dette føre til at man nå må legge ned reiseinformasjon hos selskapene?

– Det er viktig at folk får informasjon om tjenestene. Det trenger ikke gå på bekostning av selskapene, men vil nok heller styrke dem, forteller Olsen.

Bruker «Pokémon-teknologi»

Appen tar i bruk såkalt «​​​​​augmented reality»-teknologi som lar brukeren sveipe over omgivelsene rundt seg med telefonen og finne nærmeste holdeplass på skjermen. Samme teknologi har vært brukt i apper som blant annet Pokémon Go.

Tjenesten er også laget med åpen kildekode som gjør at informasjonen Entur henter inn vil ligge tilgjengelig for andre som vil benytte seg av den. Bedrifter som Apple og Google har allerede meldt sin interesse.

Selskapet håper å selge alle de vanligste kollektivbilletter i appen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger