Hopp til innhold

Nå kan det bli slutt på hjemmelekser i Oslo

Det nye rødgrønne styret i hovedstaden varsler omfattende forsøk med en skole fri for hjemmelekser. SV mener lekser forsterker sosiale forskjeller.

Audun Lysbakken

VIL HA FORSØK: SV-leder Audun Lysbakken støtter foreldrene som har startet en kampanje mot lekser. Han mener lekser forsterker sosiale forskjeller.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Som NRK fortalte i går, har foreldre startet en omfattende kampanje mot lekser.

Med den nye rødgrønne byregjeringen kan dette nå kan dette bli en realitet i Oslo, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagsavisen.

– Vi vil isteden satse på det vi kaller skolelekser der elevene får hjelp av sin egen lærer mens de er på skolen. Det sikrer mer læring for alle barn og mindre stress for familien, sier Lysbakken.

Forsterker sosiale forskjeller

Han peker på forskning som viser at hjemmelekser fungerer usosialt og urettferdig, og at de er med på å forsterke eksisterende sosiale forskjeller.

I forhandlingene om makten i hovedstaden fikk SV inn en setning om at det skal gjøres «forsøk med alternative vurderingsformer og andre måter å organisere leksearbeidet på».

– Forsøket kan enten gjøres ved en utvidelse innenfor dagens leksehjelpsordning tilknyttet 1. til 4. trinn eller som en ordning for hele barnetrinnet fra 1. til 7. trinn, sier partiets gruppeleder i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Forsøk også i Tromsø

Også i Tromsø vil det rødgrønne flertallet prøve seg med en skole uten hjemmelekser, skriver avisen.

Samfunnsøkonom Torberg Falch bekrefter at hjemmelekser kan øke sosiale forskjeller, men at det ikke er sikkert at det hjelper å fjerne leksene.

– Ressurssterke foreldre vil ikke slutte å bidra til ungenes læring av den grunn. Det å fjerne leksene kan dermed til og med øke de sosiale forskjellene, påpeker Falch.

Forskere har tidligere funnet at en gjennomsnittlig elev gjør det litt bedre ved å ha lekser.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ