Nå herjer «Ole»: Veggplater flyr og strømmen er borte

Lofoten er uten strøm og deler er isolert. Ekstremværet «Ole» har truffet land og fortsetter sine herjinger utover kvelden.

Se ekstremværet «Ole» fra Bodø fra klokka 09.00

FØLG EKSTREMVÆRET: Her kan du følge hvordan været i Bodø blir under Ole.

– Hold dere innendørs. Været tillater ikke sikring av disse på nåværende tidspunkt. Løse gjenstander som kan fly i løse luften og treffe folk, lyder oppfordringen fra politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Store deler av Bodø sentrum er sperret av, fordi politiet frykter folk kan bli truffet av flygende gjenstander.

I omtrent halvannen time, fra klokken 13, var Bodø isolert som følge av ekstremværet. Tverlandsbrua var stengt, og det var ikke veiforbindelse til byen. Halv tre i ettermiddag åpnet brua igjen, men politiet melder om at den kan stenge på kort varsel.

Ekstremværet herjer og politiet ber folk i Bodø og Lofoten om å ikke bevege seg utendørs.

Lofoten isolert og strømløst

Den ytre delen av Lofoten er fremdeles isolert ettersom E10 er stengt i Flakstad, mens fergene til Bodø er innstilt.

– Vi har fått melding om masse stengte veier og innstilte ferger. Det er noen små skader på enkelte bygg og telefonstolper som har slitt seg. Vi har ikke fått melding om noen personskader, sier Heir.

Med såpass mye vind, fare for springflo og bølger som er over 20 meter høye har også kraftselskapene i området økt bemanningen. Ifølge NVE er 35 000 mennesker nå uten strøm på grunn av «Ole».

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss beskriver hvordan «Ole» beveger seg langs norskekysten.

SLIK VIL «OLE» UTVIKLE SEG: Meteorolog Kristian Gislefoss forklarer «Ole»s herjinger.

Vurderer å stenge Tjeldsundbrua

Like etter klokken 14 fikk Troms og Harstad merke de første effektene av «Ole». Ifølge NRKs reporter er strømmen litt ustabil, og det blinker i lysene.

Vindstyrken merkes godt på veiene.

I løpet av få sekunder økte vindstyrken ved Tjeldsundbrua utenfor Harstad fra 16 til 27 meter i sekundet. Nå vurderes det om brua skal stenges.

Vind over Tjeldsundbrua

VURDERER Å STENGE: Tjeldsundbrua kan bli stengt på grunn av været.

Har nådd Trøndelag

Det er særlig Nord-Trøndelag som rammes av «Ole», men hele Trøndelag vil kjenne vinden godt. E6 over Dombås kan bli steng på kort varsel på grunn av vanskelige kjøreforhold.

I Trondheim har politiet bedt folk forlate området ved Pirbadet i byen. Også her blåser det kraftig og bølgene slår inn over land. I flytrafikken har Widerøe flere innstillinger og forsinkelser fra Trondheim lufthavn Værnes og nordover.

Ryddet unna på Røst

Røst kommune er blant dem som først fikk hilse på ekstremværet, og ordfører Tor Arne Andreassen sier de har forberedt seg på det som kommer.

– Det blåser ganske friskt her allerede, men foreløpig har vi ikke sett noe til det store uværet, sier Andreassen til NRK klokken halv ti. Da var han ute på en sjekkerunde for å se om løse gjenstander var sikret.

– Vi gjør det vi pleier å gjøre når det er ventet uvær. Vi sikrer gjenstander og fiskerne har tatt vare på båtene sine. Jeg har en liten båt selv som jeg flyttet i går, forteller Andreassen.

Stengte veier og innstilte fly i hele distriktet

Ole kommer til Bodø

KRAFTIG VIND: «Ole» nærmer seg Bodø.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Flere fergestrekninger er stengt som følge av uværet. Flytrafikken i Bodø er også innstilt på grunn av uværet og hurtigbåten mellom Harstad og Tromsø er innstilt.

Flere hurtigruter ligger i ro i forbindelse med ekstremværet «Ole». MS Nordlys har lagt seg ute i Vågsfjorden i påvente av bedre vær, opplyser kaptein Ole Johan Andreassen. De skal til Bodø.

Telenor øker beredskapen

Telenor setter inn økt bemanning og har sørget for at entreprenørene er klare for å rette feil.

– Selv med gode rutiner på plass, kan vi aldri sikre oss mot at ekstremvær vil kunne slå ut strøm- og teleinstallasjoner. Folk må derfor være forberedt på at feil vil kunne skje og at rettearbeid vil kunne ta noe tid, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Vestlandet kjenner «Ole»

Selv om det er i nord man vil merke ekstremværet best, vil det blåse kraftig også andre steder i landet. På Vestlandet er de fleste fjellovergangene stengt, og i Hordaland advarer Røde Kors om faren for skred. Tore Tysse i Statens vegvesen ber folk som skal over fjellet i vest om å beregne at de må vente.

– Om man absolutt må kjøre over: oppdater dere på hva som er åpent og forvent at veien kan bli stengt. Ta med varme klær, mye drivstoff og mat og vann, sier han.

Se ekstremværet «Ole» fra Bø i Vesterålen fra klokka 09.00
I Nordland er det i Vesterålen og Lofoten at været er ventet å bli verst lørdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger