Hopp til innhold

Nå forskes det på menssmerter hos unge for første gang i Norge

Ingen vet hvor mange i Norge som sliter med menssmerter. Maria Bøe-Ludvigsen (19) må ta hele tredjeåret på videregående skole på nytt på grunn av smertene.

Mensen, mensensmerter, ny forskning

SMERTEHELVETE: Hun brukte tre år i helsevesenet før hun ble bedre.

Foto: Ingvil Øvretveit / NRK

– Jeg prøvde hele smørbrødlista med hormonpreparater. Hele prosessen har vært veldig smertefull, sier Maria Bøe-Ludvigsen.

Hun har sykdommen endometriose.

Som 17-åring prøvde hun mange former for smertelindring, inkludert kirurgi.

Til slutt ble hun i en kort periode satt i kunstig overgangsalder.

Veien for å bli bedre tok så lang tid at hun måtte ta tredjeåret på videregående skole en gang til.

– Smertene er én ting, men jeg betaler også med tid. Jeg ser at andre som gikk i klassen min er i utlandet eller studerer, mens jeg sitter igjen på skolebenken med kullet under.

Heldigvis er hun noe bedre.

Aldri forsket på

Gynekolog ved Ullevål sykehus Guri Bårdstu Majak møter Bøe-Ludvigsen til en rutinesjekk. Nesten alle pasientene hennes har endometriose, og i år er det 2000 kvinner som blir behandlet for det på avdelingen.

Gynekologen tror at det er svært mange kvinner i Norge som sliter uten å få behandling.

Nå er hun klar for å starte et stort forskningsprosjekt med tanke på de yngste.

– Norge har ikke forsket på menstruasjonsrelaterte smerter hos ungdom i det hele tatt, opplyser Majak.

Både Oslo universitetssykehus, OUS, og Universitetet i Oslo har en mistanke om at det er mange unge kvinner som får høyt skolefravær fordi de har det så vondt.

Guri Bårdstu Majak gynekolog

Majak er prosjektleder for forskningen og har jobbet med endometriose siden 2008.

Foto: Ingvil Øvretveit / NRK

Gynekologisk avdeling ved OUS skal finne ut av hvor mange kvinner på videregående skole som har store menssmerter, hvor mange av dem som får hjelp, søker hjelp og hvordan de forholder seg til de daglige smertene.

Er du kvinne og opplever å få store mensensmerter?

I første omgang samler de tall fra alle videregående skoler i Oslo. Målet er å samle inn mer penger og ressurser til tiltak når hun kan vise til hvor mange som sliter.

Blir verre

Ifølge et større antall internasjonale rapporter som Majak har lest, starter smertene til syv av ti med endometriose når de er 15 år eller yngre.

Det er viktig å gjøre smertelindrende tiltak så fort som mulig.

– Jo lengre tid det går, desto større risiko er det for at smertene blir alvorlige, kroniske og vanskeligere å behandle.

Gjennomsnittstiden for å få diagnosen endometriose er syv år.

Noen pasienter har vært plaget av sykdommen fra de er 15 år til de blir 30 før de får diagnosen.

Mange unge jenter forteller om en opplevelse av å ikke blir tatt på alvor. Andre folk peker på at smertene og fraværet fra skolen kommer fra andre faktorer som for eksempel trivselen på skolen.

I mange tilfeller hjelper det med hormonpreparater for å dempe symptomene. Dette kan være p-piller, p-stav eller spiral.

Der hvor dette ikke er nok, mistenker gynekologen mer alvorlig sykdom. Da er det ofte behov for mer utredning og vurdering med tanke på blant annet kirurgi.

– Ved OUS gjør de daglig kirurgi. Men kirurgiske inngrep er ingen «quick fix». I tillegg anbefales det derfor flere metoder som tilleggsbehandling.

Maria Bøe-Ludvigsen har endometriose.

Bøe-Ludvigsen håper at forskningen gjør at færre kvinner i fremtiden må gå gjennom lidelsene hun måtte gjennom.

Foto: Ingvil Øvretveit / NRK

Dette er for eksempel fysioterapi fordi stiv og stram muskulatur i området ofte øker smertene. Mange får også psykolog for å mestre en vanskelig hverdag, forteller Majak.

Ser lyst på fremtiden

Takket være tett oppfølgning av sykehuset har Bøe-Ludvigsen langt mindre smerte og fravær fra skolen. Hun mangler kun fire fag før hun har fullført videregående skole.

– Nå prøver jeg å nyte perioden jeg har uten smerter, men jeg har fortsatt perioder hvor jeg har vondt. Jeg har etter flere år med smerter, kjipe bivirkninger etter hormonbehandling lært å sette pris på de gode periodene.

Akkurat nå orker jeg ikke å tenke på at jeg kan få sterke smerter igjen.

– Hva ønsker du å gjøre når du er ferdig på vgs.?

– Ta litt fri, jobbe og kanskje reise. Jeg har lyst til å studere noe innenfor medisin og helse, men jeg er ikke helt bombesikker.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger