NRK Meny
Normal

Nå er klima viktig for regjeringen

Først var ikke klima nevnt med et ord, men nå skal det prege alle regjeringens satsingsområder.

Statsminister Erna Solberg

VIL SYNLIGGJØRE: Erna Solberg mener klima alltid har vært viktig.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Satsing eller ikke satsing på klima. Det er det store spørsmålet. Regjeringen valgte å la klima og miljø forbigå i stillhet da de lanserte sine åtte viktigste satsingsområder i fjor. Kritikken lot ikke vente på seg og plutselig har de åtte punktene fått en slags overordnet tekst. Om klima og miljø.

Regjeringens satsinger

Skjermdump fra regjeringen.no

"Arbeidet med å redusere klimagassutslippene vil prege alle regjeringens satsingsområder", er nå redigert inn over de åtte satsingsområdene.

Solberg erkjenner

– Det vi gjør nå er å synliggjøre hvor viktig klima har vært for regjeringen hele tiden, hevder statsminister Erna Solberg.

– Erkjenner du at dette er en konsekvens av kritikken dere har fått?

– Det er en erkjennelse av at det er viktig at vi bruker samme metoden som vi gjør på de andre områdene. Klimasatsing er gjennomgående for alle sektorene våre, sier hun.

SV-leder Audun Lysbakken kom med en av de kraftigste kritiske røstene i fjor da klima ble utelatt fra satsingsområdene. Han mener denne saken viser at det hjelper å legge litt press på regjeringen og Erna Solberg.

Audun Lysbakken

LA PRESS: Audun Lysbakken tar det som en liten seier at klima nå er med.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

–Det er tydelig at det har vært en liten redigering på siden i fjor. Kritikken må ha gjort inntrykk og vi kan innkassere dette som en liten seier, sier partilederen.

– Dummet seg ut

Jonas Gahr Støre mener det er et skritt i riktig retning at klima nå står over de åtte satsingsområdene, men at det fortsatt gjenstår å vise det i praksis.

Jonas Gahr Støre

FOR DÅRLIGE: Jonas Gahr Støre venter på hva som skjer av klimapolitikk i praksis.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– De ser vel behov for å vise seg mer frem på klima, og det er noe. Men det er stor forskjell på å vise seg frem og det å faktisk gjøre noe. Regjeringen er for dårlige på det siste, sier Arbeiderpartiets partileder.

Venstre-leder Trine Skei Grande

- POSITIVT: Trine Skei Grande mener regjeringen prøver å ta seg inn etter å ha dummet seg ut.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– De innså at de hadde dummet seg litt ut da klima ikke var en av de åtte punktene. Nå gjør de et godt forsøk på å prøve å ta seg inn. Det er jo positivt at alvoret har seget inn, mener Trine Skei Grande, partileder i Venstre.

Venter på mer enn ord

Hos miljøorganisasjonen WWF-Norge er det håp mellom veggene når generalsekretær i Norge, Nina Jensen, leser klimasetningene som er satt inn over de åtte satsingsområdene.

Nina Jensen generalsekretær i WWF Norge

- STORT GAP: Nina Jensen i WWF mener regjeringen viser veldig gode intensjoner.

– De har fått et betydelig press på seg til å gjøre noe med dette og nå viser de fantastisk gode intensjoner, sier Jensen

– Men det er stort gap mellom det de sier og det de faktisk gjør. Det er flotte ord, men nå er jeg spent på om de leverer.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger