Hopp til innhold

Nå bugner det med bær flere steder i landet

Årets bærsesong er i full gang, og både jordbær, bringebær og blåbær modnes i flere deler av landet. Fjorårets tørke kan derimot ha satt en demper på årets molteblomstring.

Bær i skål.

BÆR: Nå kan man fråtse i både bringebær og blåbær.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Det saftes, syltes og sankes i flere deler av vårt langstrakte land. Endelig er bærsesongen her.

– «Verdens beste smågodt», sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt om årets jordbær og bringebær. Fråts mens du kan!

I fjor nærmet jordbærsesongen seg slutten allerede i midten av juli. Det er ikke tilfelle i år: – Det ser ut til at vi får en jordbærtopp denne uken. Litt sol de neste dagene vil føre til modning over hele landet, forteller Byermoen.

Hard start på sesongen

Frode Larsen ved Solneset Gård utenfor Bergen er glad for at jordbærsesongen endelig er ordentlig i gang.

– Nå er det endelig full fart, og modningen eksploderer for fullt neste uke, forteller Larsen.

Jordbærprodusenten forteller at årets sesong har vært veldig spesiell:

– Det var pluss 25 grader i april, og minus 5 grader i mai. Mange av plantene strøk med, og det har vært en vanskelig sesong.

Heldigvis har været forbedret seg og modningen er nå i full gang.

Les også: Jordbærbøndene var i ferd med å gi opp: – Nytt prosjekt har mangedoblet produksjonen

Blåbærfeber

For landets blåbærplukkere ser det også lyst ut.

Linn Andreassen i Loddefjord plukket en halv bøtte blåbær søndag ettermiddag.

– Jeg har faktisk ikke plukket siden jeg var liten, men nå så jeg at det var mye blåbær i skogen. Nå blir det syltetøy og pai, sier Andreassen, som er kokk.

Elisabeth Jensen fra Aremark forteller at det er blåbær å finne i Østfold, men at noe fortsatt er kart:

– Jeg fant masse modne blåbær i solhellinger, andre steder er det kart. Det blir nok mer og mer blåbær de neste ukene, forteller Jensen.

Jensen plukker også mye villbringebær, og tipser om å gå på leting etter bringebær i hogstfelt.

Dessverre ser det foreløpig verre ut for årets molter.

Tørke gir mindre vekst

Molter, som på fransk kalles mûre arctique – arktiske bjørnebær – blomstrer vanligvis rett etter at snøen forsvinner fra bakken. Bærene modnes vanligvis fra midten av juli og kan plukkes til frosten legger seg på bakken. Moltesesongen bør, med andre ord, snart være i full gang.

Likevel lar moltene vente på seg.

Multer

FULLT SPANN: Molter på Ingøy.

Foto: Allan Klo / NRK

– Det at det var tørt i fjor, kan ha betydning. En molteplante er flerårig, noe som vil si at grunnlaget for det som skal bli årets sesong, ble lagt i fjor.

Inger Martinussen, seniorforsker i Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO, forteller til NTB at om det har vært tørt, vil det kunne påvirke antall skudd året etter. Det kan gi mindre vekst.

Måtte kjøpe ny fryser

2018 beskrives av mange som et fantastisk molteår, og på grunn av det varme og solrike været var det mye molter å finne i fjellet.

En som pleier å finne frem til moltene er bærplukker Kjell Magnus Hovde fra Melsomvik. Den ihuga bærplukkeren fra Vestfold forteller til NRK at han plukka over 100 kg molter i fjor.

IVRIG SANKER: Kjell Magnus Hovde fra Vestfold plukker mye molter.

IVRIG SANKER: Kjell Magnus Hovde fra Vestfold plukker mye molter.

Foto: Randi Hovde

– Jeg har aldri opplevd et bedre år. Innover på Hardangervidda var det helt oransje områder, og jeg plukka vel opp mot 100 kg.

Hovde plukka så mye molter at han måtte investere i ny fryser for å få plass til alle bærene.

Den ivrige sankeren er ikke like skeptisk til årets moltesesong som Martinussen.

– Jeg var oppe på fjellet for en ukes tid siden. Det er jo vanskelig å si noe helt sikkert nå, men jeg synes blomstringa så bra ut, sier Hovde.

Lokale forskjeller

Landet vårt er langstrakt og har flere lokale forskjeller. Det vil ha innvirkning på de ulike bærsesongene, understreker Martinussen i NIBIO.

– Om det har vært snø i fjellområdene i Sør-Norge mens multene sto i blomst, så er det uheldig. Det er fordi de skal pollineres, og da må det være insekter til stede. Det at det er kaldt under blomstringen, kan gi en dårlig start, men kaldt vær trenger ikke bety så mye, forklarer Martinussen.

Det er derfor fortsatt håp for viddas gull, moltene.

AKTUELT NÅ