NRK Meny
Normal

Nå brennes «tusen» julehus

Vi koker smult, julepynter huset med levende lys og brenner ned flere boliger enn noen gang ellers i året.

Juletre i brann

FULL FYR I JULETREET: Det tar få sekunder fra juletreet tar fyr, til stuen din blir et branninferno.

Foto: Marc F. Henning / AP

Ingen andre måneder i året brenner så mange boliger som i julemåneden.

Desember er ikke bare jul og glede. Altfor mange har erfart hvordan det er å bli en del av brannstatistikken, som gjør et hopp oppover i desember.

Kraftig økning

Statistikk mange år bakover viser at det er nesten 50 prosent flere boligbranner i desember enn gjennomsnittet for de andre månedene.

Norsk brannvernforening kaller tallene skremmende og oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige. I begynnelsen av desember gjennomførte foreningen sammen med Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) «Aksjon boligbrann», for å få ned ulykkestallene.

Røykvarsler

Aksjonen ble innledet med søkelys på røykvarsleren, som kanskje er det viktigste enkelttiltaket mot brannskader hver og en kan ta ansvar for.

Kun 48 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene hadde røykvarsler montert i boligen.

– Dette er urovekkende høye tall. Røykvarslere redder minst 10-20 liv hvert år i Norge, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

1. desember var Røykvarslerens dag. De som ikke fikk det med seg, oppfordres til å repetere dagens viktigste innhold, nemlig å bytte batteri og sjekke at røykvarsleren virker.

Vanlige årsaker

Selv om det er ekstra mange branner i desember, er det de vanlige brannårsakene som står bak. Glemte gryter på komfyren, uforsiktighet ved bruk av levende lys, og slike ting.

De fleste baker og koker jo mer i desember enn ellers, og det er høysesong for levende lys. Elektrisk julebelysning av mer eller mindre god kvalitet, og mer eller mindre godt passet på, representerer også en økt risiko.

Norsk Brannvernforening (brannvernforeningen.no) har gode råd for hvordan desember kan bli like trygg som en vanlig måned.

Full fyr på 47 sekunder

En video som er lagt ut på Norsk Brannvernforenings hjemmesider viser hvor fort det går fra julelysene kortslutter i et juletre, til stuen står i full fyr.

SE VIDEO: Full fyr på 47 sekunder (Windows Mediaplayer)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger