Hopp til innhold

Bisettelse og minnesamvær for Thorvald Stoltenberg

Jens Stoltenberg beskriver faren Thorvald som en «elskelig tyrann».

– Vi sørger over Thorvalds død og gleder oss over det livet han levde

Torsdag ble Thorvald Stoltenberg bisatt i Oslo domkirke.

I minuttene før bisettelsen spilte organisten «Til Ungdommen», «Europahymnen» og «Du skal få en dag i mårå» i en fullsatt domkirke. Jens Stoltenberg, Thorvalds sønn, går rundt og hilser på de fremmøtte.

Utenfor kirken samlet det seg en stor folkemengde på Stortorget mens kjente mennesker fra politikk og næringsliv strømmet inn i kirken.

Thorvald Stoltenbergs barnebarn Catharina sang sangen «All my trials» innledningsvis. Hun har også tidligere sunget i tanten Ninis og bestemor Karins bisettelser.

"All My Trials"

SE VIDEO: Catharina Stoltenberg sang sangen All my trials da bisettelsen begynte.

– Dere utgjorde den nære storfamilien som var hans største kilde til stolthet og glede, sa domprost Sturla Stålsett med henvisning til Stoltenbergs barn, barnebarn og svigerbarn.

Stålsett oppsummerte Stoltenbergs mangfoldige og lange karriere innen politikk, organisasjonslivet og diplomatiet.

– Livsveien manglet ikke krappe svinger. Bilulykke og alvorlig sykdom rammet familien. Sammen med Nini ga han mange håp om et bedre og mer verdig rusomsorg, sier Stålsett.

– Han lot gjerne andre få skinne. Den største utmerkelsen for ham var å få andres kjærlighet. Han satte stor pris på at mange var på fornavn med ham.

– En elskelig tyrann

Jens Stoltenberg og hans søster Camilla talte på vegne av familien.

Jens Stoltenberg fortalte om hvordan diplomatfaren også hadde sine knep for å skape enighet i familien.

– Sommeren 1973 var Thorvald, Camilla og jeg i en liten kroatisk fiskelandsby. Alle badet og vi barna ville svømme langt utover. Det mente Thorvald var farlig. Han foreslo at vi heller skulle svømme innover land, men han kalte det å «svømme utover mot land». Så da gjorde vi det, sier Stoltenberg.

Jens Stoltenberg trakk fram sine daglige samtaler med sin far, da han mintes Thorvald i sin tale i Oslo domkirke.

SE VIDEO: Jens Stoltenbergs minneord om sin far.

– Slik var Thorvald. Han mente det var mulig å forene motsetninger, løse det uløselige, skape fred hvor det var ufred og håp hvor det var håpløshet.

Stoltenberg beskriver sin far som en mann som var mild og hyggelig i formen som var der når han hadde en vanskelig dag på jobben.

– Hvis jeg hadde en dårlig dag på jobben, måtte jeg forklare hva som var galt, og så fikk jeg trøst. Også en generalsekretær i Nato trenger trøst fra pappaen sin.

– Thorvald sa at han kunne bodd hvor som helst i verden, bare han kunne høre bruset fra Briskebytrikken. Da var det slik det ble. Karin kalte ham en elskelig tyrann, og jeg tror Anja (Breien journ anm.) har kjent på det samme, sa Stoltenberg til latter fra kirken.

Historieforteller

Helt til det siste fortalte Thorvald Stoltenberg historier fra gamle dager for sine barn.

Dagen før han døde, fortalte han om minner fra barndommen i Mosjøen, forteller Camilla Stoltenberg.

– Du var fem-seks år gammel og bodde i Mosjøen med dine foreldre, Molla og Emil. Hver morgen stilte du deg opp for å vinke til din far, som syklet til jobb. Og hver morgen passerte general Fleischer, din fars sjef, den lille gutten med kortbukse og vannkjemmet hår og sa: Ha en god dag, Thorvald. Stemmen din var svak, du valgte ord med omhu og tok pauser mens du fortalte, som om du sov, som om vi ikke skulle får høre mer. Plutselig sa du med klar stemme: Vent. Historien er ikke slutt. Den er dramatisk. I mai 1940 hadde general Fleischer ansvar for de norske styrkene da Narvik ble gjenerobret fra tyskerne. Og i desember 1942 skjøt han seg. «Hva skjedde videre?» spurte jeg. «Jeg fikk sitte på en dokjerre med hest foran og være med rundt til alle hus i Mosjøen», svarte du. «Det var virkelig moro», gjenfortalte hun.

– Det var den siste fortellingen. Jeg fatter ikke at du er borte, at du ikke kan fortelle mer.

–Fatter ikke at du ikke skal fortelle noe mer

Hilsen fra Kofi Annan

Stoltenbergs gamle venn og regjeringssjef Gro Harlem Brundtland var tydelig preget da hun leste sitt minneord.

– Han var unik. Som menneske og politiker. Hans styrke var å nå fram til folk han samarbeidet med. Jeg har vært utrolig imponert over energien, pågangsmotet og det uslitelige humøret. Helt til det aller siste, sier Brundtland.

SE VIDEO: Jonas Gahr Støre før bisettelsen.

Jonas Gahr Støre viderebrakte en hilsen fra tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan. Annan ble forhindret fra å delta på grunn av sykdom.

– Thorvald var et skinnende eksempel på en ekte offentlig tjenestemann. Hans raushet var ikke begrenset til det norske folk, heter det i minneordet fra Kofi Annan.

– Vi var stolte av Thorvald. Men vi var også glad i ham fordi han så trofast stilte opp når han ble invitert, til valgkamper og små og store anledninger. Ingen anledning var for liten, sa Støre.

Preget av krigen

Stoltenbergs barndomsvenn, Helge Vindenes, fortalte om gutteklubben de hadde som barn. Thorvald var den naturlig lederen og tok tittelen general.

– Så kom krigen og det vi opplevde formet våre holdninger om at det som skjedde aldri måtte skje igjen, sier Vindenes.

Stoltenbergs far satt fanget i Tyskland under krigen.

– Da han kom hjem, takket han deg for ditt vakthold under krigen. Han ga deg en klokke som takknemlighet, og denne klokken har du båret hver dag i livet siden, fortalte vennen Harald Tybring-Gjedde.

Mange har følt at de har kunnet se på Thorvald Stoltenberg som en venn, fortalte Carsten Smith som ble venner med Stoltenberg under gjenoppbyggingen av landet etter krigen.

Han minnet om Thorvald Stoltenbergs store kjærlighet som senere skulle bli hans kone.

– Jeg minnes da Thorvald og jeg på en fjelltur fikk melding om at Karin var på vei tilbake fra Amerika. Jeg krøp sammen i Thorvalds gamle bil, mens han holdt en fart mot Oslo, som tiltrukket av en overveldende naturkraft, forteller Smith.

Kongeparet til stede

Jens Stoltenberg har tidligere uttalt til NTB at han er glad for at bisettelsen holdes i Oslo domkirke, som har stor kapasitet.

Fra regjeringen møter statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Også kongeparet og prinsesse Astrid deltar i bisettelsen. Stoltenberg kjente sistnevnte fra de var unge.

Jan Egeland
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Minnesamvær

Torsdag ble det arrangert minnesamvær for Thorvald Stoltenberg Samfunnssalen i regi av Arbeiderpartiet og Oslo Arbeiderparti.

Sangerinne, politiker og kulturarbeider Åse Kleveland leder minnesamværet.

– Minnestunden skal være hyggelig og det skal være gøy sa Thorvald, sier Kleveland.

Barnebarna minnes nå sin bestefar.

– Frokostene, middagene og samtalene med Thorvald kommer jeg til å ha glede av resten av livet, sier barnebarnet Emil.

"Speed Of The Sound Of Loneliness" / John Prine

Artisten Lars Lillo Stenberg intok også scenen til ære for Stoltenberg.

– Jeg var så heldig å bli ekstra godt kjent med Thorvald de siste årene. Jeg kom nær han gjennom samtalene om Ninni. Jeg er takknemlig over å kjenne sorgen. Takknemlig for at han ble en så viktig person for meg, sier Stenberg.

"Klokken er mye nå" / Lars Lillo Stenberg

Jan Egeland, Bjørn Tore Godal, Kai Eide holdt også tale i minnesamværet. Den røde tråden mellom disse handler om menneskerettigheter, konfliktløsninger og nødhjelp, sier Kleveland.

– Det hadde ikke vært slikt at Norge hadde hatt et ledende internasjonalt humanitært arbeid i dag uten Thorvald, sier Egeland.

– Han kom fra nord, men han hadde like mye av sitt kontaktnett og sine medsammensvorne i øst, vest og ikke minst i sør.

– Vi er mange her i dag som hadde det privilegium å jobbe for og med Thorvald, sier Egeland.

"Til ungdommen" / Nordahl Grieg

Lang karriere

Stoltenberg døde 13. juli i år, 87 år gammel. Han sovnet inn hjemme med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie.

Thorvald Stoltenberg var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering. Senere var han utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i to perioder, fra 1987 til 1989 og fra 1990 til 1993.

–Han er en person som har satt et dypt spor etter seg

SE VIDEO: Statsminister Erna Solberg om Stoltenberg.

Han var fredsmegler på Balkan mellom 1993 og 1996 og Norges ambassadør til Danmark fra 1996 til 1999. Deretter ble han president i Norges Røde Kors hvor han satt i tre perioder fra til 2008.

De senere årene har han gjort seg bemerket for sitt engasjement for rusmisbrukere. Han satt inntil i fjor som representant for Oslo Arbeiderparti i bystyret.

Han etterlater seg barna Camilla og Jens samt kjæresten, filmregissør Anja Breien.

AKTUELT NÅ