NRK Meny
Normal

– Blir redd bare jeg hører en dør smelle igjen

Emma Martinovic er én av de overlevende etter Utøya-massakren. Vel hjemme på Sørlandet er hverdagen full av små detaljer som minner henne på marerittet. Nå starter veien tilbake.

Emma Martinovic

Emma Martinovic, fylkesleder i AUF i Vest-Agder, er tilbake hjemme i Vennesla. Bildet er fra AUFs landsmøte.

Foto: Privat

– Det første jeg ser når jeg lukker øynene, er uniformen han gikk med. Jeg ser for meg ansiktet hans og hører latteren hans om og om igjen, mens jeg hører skuddene hele tiden. Samtidig hører jeg skrikene, de fortvilede skrikene. Jeg ser for meg øya, alle som la på svøm, og de som var inne i hyttene, forteller Martinovic til NRK.

– Føler at han er rundt meg hele tiden

Den 18-årige fylkeslederen i AUF i Vest-Agder er tilbake hjemme hos mor, far og lillebror i Vennesla. Flere timer unna, i en celle i Oslo, sitter han som drepte mange av hennes venner på Utøya. Hun unnslapp såvidt kulene da hun svømte til land.

– Jeg vet at han er tatt, men det er vanskelig å forstå. Jeg føler at han er rundt meg hele tiden, og jeg kjenner frykten. Jeg går på tå hele tiden, ser rundt meg og venter på at noen skal skje. Jeg klarer ennå ikke å sette meg ned og puste helt ut og føle bare trygghet, sier Martinovic.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Likbil ved Utøya

Likbiler sto klare til å frakte bort de drepte etter massakren på Utøya.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Til det er de vonde minnene for mange og for sterke. Helt dagligdagse lyder trekker henne tilbake til den grusomme fredagen på Utøya.

– Da jeg var i byen og skulle gjøre meg klar til fakkeltoget mandag kveld, var det en fruktbod der, og der var det en som klappet igjen noen kasser. Det korte, harde, høye smellet... Jeg lukket automatisk øynene. Alle bildene kom tilbake, og jeg var klar til å løpe, sier 18-åringen.

– Lukking av bildører eller noen som smeller igjen en dør, gjør at alt kommer tilbake. Min verden stopper opp når jeg hører sånt. Etter et par sekunder åpner du øyene og innser at det ikke var noe likevel, men de to sekundene føltes som ti minutter i traumer.

Kollegaer i politiuniform

Nå begynner etterpå. Anders Behring Breivik er varetektsfengslet i åtte uker, og rosemarkeringene er ferdig. De som var på Utøya, skal tilbake til hverdagen.

Martinovic gikk på jobb allerede mandag. På Søgne og Sogndalen lensmannskontor utenfor Kristiansand møtte hun kollegaer i en uniform hun nå har mareritt om.

– Det første jeg så da jeg kom på jobben, var en kollega som kom inn i akkurat samme bukse som drapsmannen hadde på seg, og han hadde samme politimerke. Jeg kjente bare at det knakk inni meg. Det var som om jeg plasserte hodet til gjerningsmannen på hodet til kollegaen min, forteller hun.

– Jeg klarte nesten ikke å se på kollegaene mine med uniform. Bare å se refleksen på buksa, får man traumer av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjerningsmann Utøya

Anders Behring Breivik var kledd som en politimann da han skjøt og drepte minst 68 personer på AUF-leiren på Utøya.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Forberedt på sammenbrudd

Hun er forberedt på å knekke sammen på veien tilbake.

– Når jeg kommer ut av den lille bobla mi, og jeg får et sammenbrudd, vet jeg at det kommer til å være supertungt for meg å samle meg og kunne gå ut døra.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger