Hopp til innhold

Myker opp boliglånsforskriften: Mer enn dobler unntakskvoten for boliglån

Regjeringen endrer boliglånsforskriften. Nå kan ett av fem boliglån bankene gir bryte med regler som maksimalt 5 ganger årsinntekt og egenkapital på minst 15 prosent.

Pressebrief om koronavirusutbruddet

Finansminister Jan Tore Sanner (H) under en pressekonferanse mandag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Oppmykningen som gjelder for 2. kvartal, men kan bli forlenget skal forsøke å demme opp for et mulig krakk i boligmarkedet.

– Bankene har en viktig rolle i håndteringen av de utfordringene vi står i nå. Økt fleksibilitet styrker deres mulighet til å kunne hjelpe kundene sine gjennom en krevende periode, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Denne fleksibiliteten betyr også at bankene i større grad kan se bort fra krav om evne til å betale avdrag og tåle en renteøkning på minst 5 prosent. Spørsmålet er likevel i hvilken grad bankene vil gi kunder som ikke oppfyller lånevilkårene i forskriften lån i en tid da mange frykter at boligprisene kan komme til å falle og mange ikke engang tør å gå på visning.

– Jeg vil understreke at dette ikke er et tiltak for å stimulere aktiviteten i bolig- eller kredittmarkedet. Det viktigste formålet med fleksibilitetskvoten er at den gir bankene rom til å bruke skjønn slik at de kan utøve godt bankhåndverk, skriver Sanner i pressemeldingen fra Finansdepartementet.

Lov å gi avdragsutsettelse

Departementet presiserer også i pressemeldingen at bankene kan innvilge utsettelse for renter og avdrag i inntil seks måneder. For mange som nå brått har mistet inntektsgrunnlaget sitt eller har fått inntekten kraftig redusert kan dette komme godt med.

Vil treffe

Administrerende direktør i Privatmegleren, Nordeas meglerkjede, tror oppmykningen vil få effekt.

– Ja, absolutt, og med så lav rente vil det hjelpe mange med lån og de som vil inn. Bankene får jo også lov til rente- og avdragsutsettelse. Helt riktig tiltak som vil treffe, sier Grethe Meyer.

Så sent som i november mente mange at boliglånsforskriften, som regulerer hvem bankene kan gi boliglån til, burde strammes inn for å forhindre en boligboble.

Dnb: – Gir fleksibilitet

– For en del kunder kan dette ha betydning. Det gir oss fleksibilitet «bryte» reglene for dem som trenger det nå, sier informasjonsdirektør i Dnb Even Westerveld.

Han peker på at det til enhver tid er ganske mange er i boligbytte.

– Det kan være flere tusen som nå står permittert i en slik situasjon for eksempel, sier Westerveld når han skal peke på en gruppe som de nye reglene kan komme til gode.

Savner Husbanktiltak

– Det er bra at Regjeringen mykner opp litt, men det som mangler er å åpne for at de som kan betjene et lån, men mangler egenkapital kan få lån, sier SVs Karin Andersen.

Andersen som leder kommunalkomiteen på Stortinget mener Husbanken nå må få en større ramme og pålegges å sette ned renten raskt.

– Da kan de låne ut til de som har jobb, men ikke rike foreldre som kan bistå med egenkapital, fortsetter hun.

Andersen mener det er spesielt viktig nå fordi hun tror mange med penger vil forsøke å flytte pengene sine over til eiendom og bolig.

– Da skyves flere av dem som mangler nok egenkapital ut og må fortsette å leie i dyre dommer, sier hun.

Klarer å betale

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener finansminister Sanners grep er klokt og at bankene vil benytte muligheten.

– Dette vil bankene bruke fordi ingen er tjent med at boliger går på tvangssalg i en krise som dette. Avdragsfrihet og betalingsutsettelse i en periode er helt nødvendig for mange i den unntakstilstanden vi er i. Når samfunnet faller tilbake til normal aktivitet vil de aller fleste igjen kunne betjene sine boliglån på vanlige vilkår, sier Geving.

AKTUELT NÅ