Muslimer vil slå ring rundt synagogen

En gruppe muslimer har tatt initiativ til en markering utenfor synagogen i Oslo lørdag, for å vise sin støtte til jødene i Norge.

Det mosaiske trossamfunn i Bergstien i Oslo

Det mosaiske trossamfunn i Bergstien i Oslo.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Hajrad Arshad

Hajrad Arshad er en av initiativtakerne til lørdagens markering.

Foto: Privat

– Vi skal lage en sirkel hånd-i-hånd rundt synagogen på lørdag og avlive de fordommene folk har mot jøder og mot muslimer, og vise at muslimer og jøder kan være venner, sier Hajrad Arshad til NRK.

17 år gamle Hajrad Arshad er en av initiativtakerne til arrangementet som kaller seg Fredens Ring.

Initiativtakerne vil at muslimer skal danne en menneskelig ring rundt synagogen i Oslo, og har laget en egen Facebook-side for arrangementet.

– Vi tenker at etter terrorangrepene i København er det en perfekt tid for oss muslimer til å ta avstand fra den hetsen jøder møter nå, sier Arshad.

Gruppen som har tatt initiativet til markeringen har sin bakgrunn i en Facebook-gruppe med navnet «Urett avsløres» som i løpet at et halvår har fått nesten 3500 medlemmer.

Hun vil ikke ut med tall for hvor mange de venter at kommer til lørdagens markering, men sier at de bare har fått positive reaksjoner på initiativet.

– Er kontraproduktivt hvis det kommer 30

Initiativtakerne har vært i kontakt med det mosaiske trossamfunn om lørdagens markering.

– Det de kommuniserer er at skal man gjøre noe mot jødene i Norge, så må man gjennom oss først. Jeg tenker at det er positivt, sier leder og forstander i det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, til NRK.

Jeg har sagt at kommer det 30 er det ikke bra, det kan virke kontraproduktivt. Fyller man Bergstien, er det veldig bra.

Ervin Kohn, leder og forstander i det mosaiske trossamfunn / NRK

Han forteller at de har hatt dialog med Islamsk Råd i mange år. Kohn sier at de har bedt om at markeringen lørdag blir holdt klokken 18.30, under havdala – avslutningen på sabbaten.

Selv om Kohn er glad for støtten, sier han at det bør være nok deltakere på lørdagens markering til at det faktisk viser at det mange som støtter jødene.

– Jeg har sagt at kommer det 30, er det ikke bra. Det kan virke kontraproduktivt. Fyller man Bergstien, er det veldig bra, sier Kohn.

Youssef Asidiq, prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk, tror det blir god oppslutning.

– Vi håper det blir mange. Vi håper i hvert fall det blir en menneskelig ring rundt synagogen, men det hadde jo ikke gjort noe om det ble flere lag heller, sier Asidiq til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger